Елеонора ди Толедо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Елеонора ди Толедо
херцогиня на Тоскана
Елеонора ди Толедо 
Родена: 1522 г.
Починала: 17 декември 1562 г. (40 г.)

Елеонора ди Толедо (на испански: Leonor de Toledo, на италиански Eleonora di Toledo) е съпруга на великия херцог на Тоскана Козимо I Медичи. Дъщеря на вицекраля на Неапол маркиз Педро Алварес де Толедо. През 1539 г. на 17-годишна възраст е омъжена за Козимо Медичи. На съпруга си донася освен внушителна зестра и поддръжката на влиятелния си баща, както и престижа на благородническата си кръв (нещо, което не достигало на фамилия Медичи, за да се изравни с останалите европейски владетели).

Елеонора бързо печели симпатиите на населението на Флоренция. Известна е като голям меценат на изкуството и като ревностна католичка, с чиято подкрепа във Флоренция идват голям брой йезуити и се построяват много църкви. Показва завидни организаторски и управленски способности, поради което често управлява в отсъствието на съпруга си в качеството на регент.

От брака си с Козимо Медичи има 11 деца. Дъщерите ѝ се женят за представители на най-знатните благороднически фамилии в Италия, а двама от синовете ѝ - Франческо I Медичи и Фердинандо I Медичи последователно стават херцози на Тоскана.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Елеонора ди Толедо и Козимо I Медичи имат децата: [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Konrad Eisenbichler: The cultural world of Eleonora di Toledo duchess of Florence and Siena. Aldershot 2004. ISBN 0-7546-3774-3