Джовани дале Банде Нере

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джовани дале Банде Нере
италиански кондотиер
Статуя на Джовани деле Банде Нере, създадена през 1540 г., дело на Бачо Бандинели, Флоренция
Статуя на Джовани деле Банде Нере, създадена през 1540 г., дело на Бачо Бандинели, Флоренция

Роден
Починал
30 ноември 1526 г. (28 г.)
Мантуа, Италия
ПогребанФлоренция, Италия
Семейство
РодМедичи
БащаДжовани де' Медичи, ил Пополано
МайкаКатерина Сфорца
СъпругаМария Салвиати (17 ноември 1516)
ДецаКозимо I Медичи
Джовани дале Банде Нере в Общомедия

Джовани де' Медичи, също известен като Джовани дале Банде Нере („Джовани с черните знамена“) (на италиански: Giovanni dalle Bande Nere), е последният от великите италиански кондотиери, представител на фамилията Медичи, баща на Козимо I Медичи.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в северноиталианското градче Форли е семейството на Джовани Пополано Медичи и Катерина Сфорца, една от най-известните жени в италианския Ренесанс. Прекарва детството си в манастир, защото майка му е държана като затворница от Чезаре Борджия. След нейната смърт през 1509 г. за негови настойници са определени Франческо Фортунати и Якопо Салвиати, съпруг на Лукреция Медичи.

През 1513 г. Салвиати е назначен за посланик в Рим. Джовани заминава с него и е нает в папската гвардия. Бойното му кръщение се случва по време на междуособиците между Франческо Мария I дела Ровере и Урбино през 1516 г. Веднага след това Джовани си създава собствена дружина и налага на хората си послушание и дисциплина. През следващите години се налага като име в редовете на кондотиерите.

На 25 ноември 1526 г. е тежко ранен в пищяла и е отнесен в Мантуа, където кракът му е ампутиран. Пет дни по-късно умира на 28-годишна възраст.[1] Тялото му заедно с това на съпругата му е ексхумирано през 2012 г., за да бъде запазено след наводненията на река Арно през 1966 г., когато тленните им останки са пострадали. Изследванията установяват, че кракът му е ампутиран под коляното и по всяка вероятност причината за смъртта му е гангрена.[2]

Джовани дале Банде Нере е погребан в църквата „Св. Франсоа“ в Мантуа.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

През 1516 г. той се жени за Мария, дъщерята на неговия настойник Якопо Салвиати, с която отраства. Двамата имат син Козимо I Медичи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]