Катерина Сфорца

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Катерина Сфорца
Графиня на Форли и господарка на Имола (със съпруга си Джироламо Риарио)
Caterina Sforza incut.jpg
„Дамата с жасмините“ или „Портрет на млада жена“, предполагаем портрет на Катерина Сфорца от Лоренцо ди Креди (1481-83, Pinacoteca Civica, Форли)
Управление 14801488 (Форли)
14771488 (Имола)
Наследила Синибалдо II Орделафи (Форли)
Тадео Манфреди (Имола)
Наследена от Отавиано Риарио
Лични данни
Родена
около 1463 г.
Починала
Погребана в Манастир деле Мурате, Флоренция
Други титли Регентка за Имола и Форли на сина си Отавиано Риарио (1488–1500)
Религия Католицизъм
Семейство
Династия Сфорца
Баща Галеацо Мария Сфорца
Майка Лукреция Ландриани
Бракове Джироламо Риарио
Джакомо Фео
Джовани ди Пиерфранческо де' Медичи, ил Пополано
Потомци Отавиано Риарио
Чезаре Риарио
Бианка Риарио
Джовани Ливио Риарио
Галеацо Мария Риарио
Франческо 'Сфорцино' Риарио
Бернардино 'Карло' Фео
Лудовико ди Джовани де' Медичи
Герб Coat of arms of the House of Sforza.svg
Катерина Сфорца в Общомедия

Катерина Сфорца (на италиански: Caterina Sforza, * 1463, † 20 май 1509), графиня на Имола и Форли, е извънбрача (узаконена) дъщеря на Галеацо Мария Сфорца, 5-и херцог на Милано от фамилията Сфорца и на благородничката Лукреция Ландриани.

Тя има още два братя и една сестра. Те растат заедно с легитимните ѝ братя и сестри в херцогския палат и са възпитавани от баба им Бианка Мария Висконти. След нейната смърт през 1468 г. тази задача поема Бона Савойска, младата съпруга на Галеацо Мария Сфорца.

През 1472 г. тя е сгодена за Джироламо Риарио дела Ровере, племенник или син на папа Сикст IV. През 1473 г. Сикст IV купува Имола от херцога на Милано Галеацо Мария Сфорца и го дава на фамилията Риарио. Тя отива триумфално в Имола и се жени за него. Катерина Сфорца отива с него през 1477 г. в Рим. През 1480 г. папата дава на Джироламо Риарио владението над Форли вместо на Орделафи. Тя ражда от Джироламо има шест деца, между които Отавиано Риарио (1479 – 1523).

Риарио забогатява. Когато папа Сикст IV умира през август 1484 сг., той изпраща Катерина в Рим, за да окупира Кастел Сант’Анджело (Сант Анжело), който тя „галантно“ защитава. На 25 октомври по негова заповед тя го предава на Светия Колегиум. След това тя се връща в Имола и Форли. Там тя строи обществени сгради и църкви и премахва данъците. Скоро обаче тя въвежда данъците понеже има нужда от доходи, коеото води до неспокойствия сред жителите. Враговете на Риарио заговорничат срщу него с цел на неговото място да поставят Франчесчето Кибо, племенникът на папа Инокентий VIII за господар на Форли и Имола. През 1488 г. той е убит от трима заговорници, палатът му е ограбен, съпругата му и децата му са затворени. Тя успява да избяга и се спасява в останалия лоялен замък на Форли. Тя е добра фехтовка. Тя заплашва с бомбардировка на града и отказва да преговаря, дори когато я заплашват, че ще убият нейните деца. С помощта на нейни чичо Лудовико Сфорца – регент на Милано тя побеждава противниците си и си взема обратно собственостите. Тя си отмъщава на враговете.

Като вдовица тя има няколко любовника, между които Джакомо Фео, от когото има един син Бернардино (1489 – 1509, и по-късно се омъжва за него. Фео е жесток и мразен, и е убит пред очите ѝ през август 1495 г., след което Катерина заповядва да убият всички заговорници с техните фамилии, жени и деца.

С новия папа Александър VI тя е първо в добри отношения, както и с Флорентинците, и се жени за техния посланик Джовани де' Медичи, нар. ил Пополано тайно през 1496 г. Те имат син Джовани (1498 – 1526). След смъртта на Джовани през 1498 г. Катерина с помощта на Лудовико и флорентинците успява да победи при нападенията, преди всичко от Венецианците. Папа Александър VI се ядосва при отказа неговата дъщеря Лукреция Борджия да се омъжи за нейния син Отавиано. На 9 март 1499 г. той дава Имола и Форли на своя син Чезаре Борджия, който напада Катерина с цялата си войска и 14 000 французи.

Катерина завежда децата си на сигурно място и започва защитата на замъка в Имола, но през декември 1499 г. му го предава. На 12 януари 1500 г. тя се подчинява на Чезаре Борджия. Тя е затворена една година в Енгелсбург в Рим, освободена е от Баили на Дижон, на когото преди това е предала Форли.

Катерина намира убежище във Флоренция. По-късно бяга със син си Джовани в манастира Анналена, където умира на 20 май 1509 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Buriel: Vita di Caterina Sforza-Jtiario (Bologna, I7-5);
  • F. Oliva: Vita di Caterina Sforza, signora di Forlì (Forlì, 1821);
  • Pietro Desiderio Pesolini Dali Onda: Caterina Sforza (Rome, 1893);
  • E. M. de Vogue, Histoire et posse (Paris, 1898);
  • Johannes Ravisius (Ed.): De memorabilibus et claris mulieribus. (Paris, 1521);
  • Caterina Sforza, genealogy.euweb.cz

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]