Катерина Сфорца

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Катерина Сфорца
графиня на Имола и Форли
Caterina Sforza.jpg
Катерина Сфорца, портрет от Лоренцо ди Креди 1481/1483
Лични данни
Родена
около 1463 г.
Починала
28 май 1509 г. (46 г.)
Семейство
Династия Сфорца
Баща Галеацо Мария Сфорца
Майка Лукреция Ландриано
Брак Джироламо Риарио делла Ровере
Потомци Отавиано, Чезаре, Бианка, Джовани Ливио, Галеацо Мария, Франческо Сфорца
Катерина Сфорца в Общомедия

Катерина Сфорца (на италиански: Caterina Sforza, * 1463, † 20 май 1509), графиня на Имола и Форли, е извънбрача дъщеря на Галеацо Мария Сфорца, херцог на Милано от фамилията Сфорца, и Лукреция Ландриано.

Тя има още два братя и една сестра. Те растат заедно с легитимните ѝ братя и сестри в херцогския палат и са възпитавани от баба им Бианка Мария Висконти. След нейната смърт през 1468 г. тази задача поема Бона Савойска, младата съпруга на Галеацо Мария Сфорца.

През 1472 г. тя е сгодена за Джироламо Риарио делла Ровере, племенник или син на папа Сикст IV. През 1473 г. Сикст IV купува Имола от херцога на Милано Галеацо Мария Сфорца, и го дава на фамилията Риарио. Тя отива триумфално в Имола и се жени за него. Катерина Сфорца отива с него през 1477 г. в Рим. През 1480 г. папата дава на Джироламо Риарио владението над Форли вместо на Орделафи. С него има шест деца, между тях Отавиано Риарио (1479 – 1523).

Риарио забогатява. Когато папа Сикст IV умира през август 1484 сг., той изпраща Катерина в Рим, за да окупира Кастело Сант’Анджело (Сант Анжело), който тя „галантно“ защитава. На 25 октомври по негова заповед тя го предава на Светия Колегиум. След това тя се връща в Имола и Форли. Там тя строи обществени сгради и църкви и премахва данъците. Скоро обаче тя въвежда данъците понеже има нужда от доходи, коеото води до неспокойствия сред жителите. Враговете на Риарио заговорничат срщу него с цел на неговото място да поставят Франчесчето Кибо, племенникът на папа Инокентий VIII за господар на Форли и Имола. През 1488 г. той е убит от трима заговорници, палатът му е ограбен, съпругата му и децата му са затворени. Тя успява да избяга и се спасява в останалия лоялен замък на Форли. Тя е добра фехтовка. Тя заплашва с бомбардировка на града и отказва да преговаря, дори когато я заплашват, че ще убият нейните деца. С помощта на нейни чичо Лудовико Сфорца, регентът на Милано, тя побеждава противниците си и си взема обратно собственостите. Тя си отмъщава на враговете.

Като вдовица тя има няколко любовника, между тях Джакомо Фео, от когото има един син Бернардино (1489 – 1509, и по-късно се омъжва за него. Фео е жесток и мразен, убит е пред очите ѝ през август 1495 г., след което Катерина заповядва да убият всички заговорници с техните фамилии, жени и деца.

С новия папа Александър VI тя е първо в добра връзка също и с Флорентинците, и се жени за техния посланик Джовани Пополано Медичи тайно през 1496 г. Те имат син Джовани (1498 – 1526). След смъртта на Джовани през 1498 г. Катерина с помощта на Лудовико и флорентинците успява да победи при нападенията, преди всичко от Венецианците. Папа Александър VI се ядосва при отказа неговата дъщеря Лукреция Борджия да се омъжи за нейния син Отавиано. На 9 март 1499 г. той дава Имола и Форли на своя син Чезаре Борджия, който напада Катерина с цялата си войска и 14 000 французи.

Катерина завежда децата си на сигурно място и започва защитата на замък Имола, но през декември 1499 г. му го предава. На 12 януари 1500 г. тя се подчинява на Чезаре Борджия. Тя е затворена една година в Енгелсбург в Рим, освободена е от Баили на Дижон, на когото преди това предала Форли.

Катерина намира обежище във Флоренция. По-късно бяга със син си Джовани в манастир Конвент Анналена, където умира на 20 май 1509 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Buriel: Vita di Caterina Sforza-Jtiario (Bologna, I7-5);
  • F. Oliva: Vita di Caterina Sforza, signora di Forlì (Forlì, 1821);
  • Pietro Desiderio Pesolini Dali Onda: Caterina Sforza (Rome, 1893);
  • E. M. de Vogue, Histoire et posse (Paris, 1898);
  • Johannes Ravisius (Ed.): De memorabilibus et claris mulieribus. (Paris, 1521);
  • Caterina Sforza, genealogy.euweb.cz

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]