Лечо Настев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лечо Настев
български революционер
като ученик
като ученик

Роден
Починал
Нидже, Османска империя

Образование Битолска българска класическа гимназия
Лечо Настев в Общомедия

Александър Попнастев Гьошев (правопис до 1945 година попъ Настевъ), известен като Алексо, Лечо или Леко Церовски или Никола[1], е български революционер, войвода на Вътрешната македонска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Лечо Настев е роден е в леринското село Церово, тогава в Османската империя, днес Клиди, Гърция. Брат е на Стефан Настев и Никола Настев. Завършва V клас в Битолската българска гимназия и от 1899 до 1900 година е учител в костурското село Апоскеп[2]. Влиза във Вътрешната македоно-одринска революционна организация и от лятото на 1900 година е нелегален четник при Коте Христов и Спиро Преспанчето, Марко Лерински и секретар на Йордан Пиперката. Делегат е на Смилевския конгрес на Битолски революционен окръг.

Участва в Илинденско-Преображенското въстание като войвода на четата на загиналия Марко Лерински. Избран е за ръководител на пункта „Каймак-Чалан-Нидже“ като помощници са му Дядо Ичо и Дачо Георгиев, Тане Стойчев и Алексо Джорлев[3].

Участва в сраженията при Търсие, Буф, Горно Неволяни, Баница, Екши Су, Горничево и превземането на Невеска. За кратко се прехвърля в Мариово при Никола Русински. Загива заедно с Дине Ташеминов в края на въстанието на 23 септември в сражение в Попадийската планина.[4][5][6]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николов, Борис. ВМОРО – псевдоними и шифри 1893-1934, Звезди, 1999, стр.60, 71
  2. Спомени на Георги Попхристов [1]
  3. Спомени на Георги Попхристов [2]
  4. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 93.
  5. Македонски научен институт
  6. Куманов, Милен. „Македония. Кратък исторически справочник“, София, 1993, стр. 183.
     Портал „Македония“         Портал „Македония