Мария-Кристина Бурбон-Неаполитанска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мария-Кристина
кралица Сардиния
Portrait of Maria Cristina of Naples, queen of Sardinia (1779-1849) circa 1828-1831.jpg
Лични данни
Родена 17 януари 1779 г.
Казерта, Неаполитанско кралство Неаполитанско кралство
Починала 11 март 1849 г.
Савона, Сардинско кралство Сардинско кралство
Семейство
Брак крал Карл-Феликс I
Династия Бурбони, Савоя
Баща крал Фердинанд IV Неаполитански
Майка Мария-Каролина Австрийска
Мария-Кристина в Общомедия

Мария-Бурбон Бурбон-Неаполитанска (17 януари 1779 – 11 март 1849), известна и като Мария-Ктистина от Двете Сицилии, е неаполитанска и сицилианска принцеса и кралица на Сардиния – съпруга на сардинския крал Карл-Феликс I.

Мария-Кристина е родена в кралския дворец в Казерта, близо до Неапол, на 17 януари 1779 г. като Мария Кристина Амелия Тереза ди Бурбон, пинцеса на Неапол и Сицилия. Тя е дъщеря на неаполитанския и сицилиански крал Фердинанд IV и на австрийската ерцхерцогиня Мария-Каролина Австрийска – дъщеря на австрийската императрица Мария Тереза. Мария-Крисртина е племенница на френската кралица Мария-Антоанета. Мария-Кристина има по-малка сестра-близначка, която умира от шарка през 1783 г.

На 6 април 1807 г. в Палермо Мария-Кристина се омъжва за принц Карл-Феликс Савойски. През 1821 г. съпругът ѝ се възкачва съвсем неочаквано на сардинския престол, след като двама негови братя Карл-Емануил IV и Виктор-Емануил I абдикират доброволно от престола.

Мария-Кристина и Карл-Феликс са големи почитатели на изкуството и превръщат дворците Алие и Вила Руфинела в удобни кралски резиденции. След възцаряването на Карл-Феликс двойката резидира в кралския дворец в Торино.

През 1925 г. кралицата наема археолога маркиз Луиджи Бионди, чиито разкопки разкриват останките на Тускулум. Откритите при разкопките произведения на античното изкуство са отнесени в двореца Алие в Пиемонт.

Карл-Феликс умира през 1831 г., а след смъртта му Мария-Кристина продължава да живее в Сардиния и умира в Савона, област Лигурия, на 11 март 1849 г. Погребана е до съпруга си в кралската базилика „Суперга“, Торино.