Ново село (община Щип)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ново село (Община Щип))
Вижте пояснителната страница за други значения на Ново село.

Ново село
Ново Село
— село —
Андоновата къща в Ново село от II половина на XIX век, днес Музей на дейците на ВМРО от Щип и Щипско
Андоновата къща в Ново село от II половина на XIX век, днес Музей на дейците на ВМРО от Щип и Щипско
41.735° с. ш. 22.1822° и. д.
Ново село
Страна Северна Македония
РегионИзточен
ОбщинаЩип
Надм. височина362 m
Население3636 души (2002)
Пощенски код2000
Телефонен код032
МПС кодST
Ново село в Общомедия

Ново село (на македонска литературна норма: Ново Село) е бивше село в Северна Македония, понастоящем квартал на Щип.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото е разположено на 1,5 километра югозападно от град Щип и на практика е негов квартал. Сместено е в тесен пролом, по който протича река Брегалница, преминаваща преди това и през Щип. В рамките на Ново село се влива в Брегалница, преминаващата през централната част на Щип, река Отиня. По тясното корито на Отиня преминава и пътя от Ново село към централната част на Щип. Западно от селото е балнеоложката местност „Кежовица“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Църквата „Успение Богородично“ и училището в началото на XX век
Ново село и Брегалница

В началото на XX век Ново село е чисто българско християнско селище. Всичките жители на Ново село са под върховенството на Българската екзархия. По данни на секретаря на екзархията Димитър Мишев („La Macédoine et sa Population Chrétienne“) в 1905 година в селото има 3616 българи екзархисти и функционират две български училища - основно и прогимназиално с 412 ученици.[1] В училището в Ново село през 1894 и 1895 година преподава Гоце Делчев.

След Междусъюзническата война в 1913 селото остава в Сърбия.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Църквата „Покров Богородичен“ е средновековна.[2] Основна забележителност на Ново село е църквата „Успение Богородично“, дело на майстор Андрей Дамянов. По пътя между Щип и Ново село, на лявата страна на Отиня е разположена средновековната църква „Възнесение Господне“.

Запазено и обновено е старото българско училище в непосредствена близост до църквата „Успение Богородично“, там от 1894 до 1895 г. преподава идеологът на българското освободително движение в Македония и Одринско — Гоце Делчев. Фасадата на училището днес е част от герба на Щипския университет, носещ името на Гоце Делчев. Сградата се обновява усилено, за да се превърне в новия ректорат на университета.[3]

Изглед към Ново село от началото на XX век
Кръщелно на Димитър Михайлов Суруджиев от Ново село, подписано от свещеник Панайот Хр. Анушков, 22 август 1896 година
„Успение Богородично“ и училището
„Света Троица“
„Свети Йоан Кръстител“

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Brancoff, D. M. La Macédoine et sa Population Chrétienne : Avec deux cartes etnographiques. Paris, Librarie Plon, Plon-Nourrit et Cie, Imprimeurs-Éditeurs, 1905. p. 134-135. (на френски)
  2. Македонска енциклопедија, том II. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-024-1. с. 1339. (на македонска литературна норма)
  3. „Во политиката има повеќе ниски удари отколку во боксот“, в. „Утрински весник“, 16 септември 2012 (посетен 2012-11-11) ((mk))