Андрей Дамянов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Андрей Дамянов
български архитект
Андрей Дамянов 
Роден: 1800
Папрадище, Османска империя
Починал: 1878
Велес, Османска империя

Андрей Дамянов Рензов е български възрожденски архитект от Македония, заедно с Никола Фичев определян за един от най-забележителните строители от Балканите.[1][2]

Дела[редактиране | edit source]

Осоговски манастир „Свети Йоаким Осоговски“ - Крива паланка.
Съборната църква в Сараево, късна творба на Андрей Дамянов, завършена в 1874 година.
Зографите на църквата „Света Богородица“, Никола, Андрей, Георги и Коста

Андрей Дамянов е роден в 1800 година във велешкото село Папрадище. Произхожда от зографско-строителния род Дамянови-Рензовци от Западна Македония. Учи при баща си Дамян и дядо си Янкул.[3] Занимава се със строителство като с братята си Никола, Георги и Коста обикаля целия Балкански полуостров - негови дела се откриват не само в България, но и в днешна Сърбия и Босна и Херцеговина. Творчеството му включва повече от 40 сгради, най-много от тях църкви, а от тях най-видни са църквата „Свети Пантелеймон“ от 1840 година във Велес, църквата „Света Троица“ във Враня (1830 - 1859), дело предимно на Коста, манастирската църква на „Свети Йоаким Осоговски“ от 1845 година край Крива паланка, „Успение Богородично“ от 1850 година в Ново село, Щипско, и „Свети Никола“ в Куманово от 1851 година, а също и църквите му в Ниш, Нова църква, Мостар и Сараево (Съборна църква).

Дамянов умира в 1878 година във Велес. Погребан е в „Свети Пантелеймон“.[4]

Синът му Дамян (Андрей) Андреев също е виден строител. Дядо е на известния български архитект и офицер Симеон Зографов.

Външни препратки[редактиране | edit source]

Бележки[редактиране | edit source]

  1. Паскалева, Мария. 120 години от рождението на Симеон Дамянов Зографов, в. Македония, бр. 24.
  2. д-р арх. Тулешков, Николай. Черквата "Св. Успение Богородично" в Търговище на майстор Димитър Сергюв от Трявна, Арх & Арт, N 26/2001
  3. Кантарджиев, Петър и др. Творци на българската архитектура, том 1. София, Съюз на архитектите в България, 1982. с. 71.
  4. Църква “Св. Пантелеймон” – Велес. // Православни храмове в България. Посетен на 2013-10-25.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Andrey Damyanov“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.  
Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.