Първа гвардейска пехотна дивизия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Първа гвардейска пехотна дивизия е съединение на Българската армия, което участва в първата фаза на войната срешу Германия (1944 – 1945).

Първа гвардейска пехотна дивизия е създадена на 9 септември 1944 г. Формирана е от доброволци, участници в комунистическото движение по време на Втората световна война: партизани, нелегални, политзатворници, ятаци и помагачи. Включена е в състава на Първа българска армия. За командири на дивизията, полковете и подразделенията са назначени партизански командири, на които са присвоени офицерски звания. Титулярен командир е генерал-майор Славчо Трънски, но поради раняването му още преди формирането на дивизията, тя има за действащ командир генерал-майор Димитър Попов с помощник-командир полковник Здравко Георгиев.

Дивизията се подразделя на 4 пехотни полка, 12 дружини и 42 роти. Общият кадрови състав е 7025 войници, подофицери и офицери. [1]Участва в Страцинско-Кумановската операция на Българската армия. Разформирована е след приключване на първата фаза на войната в края на 1944 година.

Началници[редактиране | редактиране на кода]

Званията са към датата на заемане на длъжността.

звание име дати
1. Генерал-майор Славчо Трънски (титуляр)
2. Генерал-майор Димитър Попов от септември 1944

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. сб. България 1300. Институции и държавна традиция. Куков К., създаване на БНА, С., 1981, с.488