Свети Спиридон (Костур)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Свети Спиридон“
Αγίου Σπυρίδωνος
Archangel Michael Icon in Saint Spyridon Church in Kastoria.jpg
Детайл от царската икона на Архангел Михаил
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Greece.svg Гърция
Населено място Костур
Вероизповедание Вселенска патриаршия
Епархия Костурска
Архиерейско наместничество Костурско
Време на изграждане XV век
Съвременен статут действащ храм
„Свети Спиридон“ в Общомедия

„Свети Спиридон“ (на гръцки: Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος) е късносредновековна православна църква в град Костур (Кастория), Егейска Македония, Гърция.

Храмът е разположен северно от Трета гимназия и южно от старата къща на Георгиос Франгос. Изграждането му е в две фази – първата е от втората половина на XV век, а втората е вероятно от 20-те години XX век.[1][2]

Икона на Свети Спиридон от храма

Иконите в стария храм са от слаб зограф, непритежаващ техниката от класическия костурски период. При разрушаването на стария храм част от стенописите са запазени в музей. Тъй като в началото на XX век съседният храм „Света Варвара“ става опасен в „Свети Спиридон“ са пренесени големите икони на Света Богородица, Христос, Свети Дамаскин и Свети Сава.[3] Иконостасът е малък, резбован и е с високо художествено ниво. Очевидно е пренесен от църква, посветена на Йоан Кръстител, тъй като на мястото на покровителя на църквата до царската икона на Света Богородица не е икона на Свети Спиридон, а на Йоан Предтеча. Под четирите царски икони – Йоан Кръстител, Богородица, Исус Христос и Архангел Михаил – е резбована сцената с обезглавяването на Йоан Кръстител, както и сцени с ангели и цветя.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Συλλογικό. Οι εκκλησίες της Καστοριάς, λήμμα στην: Μεγάλη Ορθόδοξη Χριστιανική Εγκυκλοπαίδεια, τ. 9. «Στρατηγικές Εκδόσεις, Ιω. Φλώρος», 2013. ISBN 978-960-8094-82-6. σ. 491-494. Посетен на 24 март 2017.
  2. а б Αλεξίου, Γιώργου Τ. Τέμπλο του Τιμίου Προδρόμου (17ος αι.) στο ναό Αγίου Σπυρίδωνος Καστοριάς. // Φως της Καστοριάς, 3 януари 2018. Посетен на 8 януари 2018.
  3. Τσαμίσης, Παντελής. Η Καστοριά και τα μνημεία της. Αθήνα, Ι. Λ. Αλευρόπουλος, 1949. σ. 147.
     Портал „Македония“         Портал „Македония