Разлика между версии на „Уикипедия:Вандализъм“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м (Премахнати редакции на 83.222.163.171 (б.), към версия на JAnDbot)
Не всяка вандалска проява се набива на очи, и не всички големи или спорни промени представляват вандализъм. Трябва внимателно да се преценява дали настъпилите по статията промени са благотворни, или неблагоприятни, макар и добронамерени, или пък представляват откровен вандализъм.
 
BAN-нете ме, иначе на майките ви в путките...
== Откриване на вандализмите ==
Най-сигурният начин за откриване на вандалски прояви е патрулът по [[Special:Recentchanges|последните промени]] и следенето на личния [[Специални:Watchlist|списък за наблюдение]]. Удобно е преглеждането им сортирани по различни именни пространства, или със скриване на влезли в системата и анонимни редактори.
 
С инструмента „Какво сочи насам“ към страници като <!-- Insert text, Link title, Headline text, Bold text -->[[:Картинка:Пример.jpg]] и [[:Категория:Категория]] могат да се засекат много пробни редакции и/или вандализъм. Когато откриете вандализъм, би трябвало да [[Уикипедия:Възвръщане|възвърнете]] състоянието на страницата към по-ранна добра нейна версия; като не забравите да слеете към тази версия и всички добри редакции, настъпили междувременно.
 
Особено полезни за откриване на вандализми са [[Уикипедия:Резюме#Автоматични резюмета|автоматично генерираните резюмета]]. За идентифицирането на авторите на стари вандализми пък изключително удобен е инструментът [http://toolserver.org/~soxred93/blame/ Article Blamer].
 
== Справяне с вандализмите ==
Анонимен потребител

Навигация