Дом на хумора и сатирата: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
осъвременяване на данни и смислова редакция с цел избягване на повторения
м (Карнавал на хумора и сатирата се организира от Община Габрово http://www.gabrovo.bg/articles/index/lang:bg/p:478)
м (осъвременяване на данни и смислова редакция с цел избягване на повторения)
[[File:Gabrovo humor Iz8.jpg|200px|мини|Габровско време. Композиция в Дома на хумора и сатирата]]
[[Файл:Кожарска фабрика.jpg|thumb|200x200px|Бившата кожарска фабрика 1971г.]]
'''Домът на хумора и сатирата''' е уникаленмузей културенв институт за хумористично и сатирично изкуствоГаброво с международнонационално и световно значение. Той е създаден върху основите на стара кожарска фабрика на “лъжовния” 1 април ([[ден на шегата|Международния ден на шегата]]) през 1972 година и е горд наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции на Габрово –в българската столица на хумора. ПодАвтор на девиза на Музея - “Светът е оцелял, защото се е смял”, Домъте развива[[Радой многостраннаРалин]]. дейностСградата му тойсе енамира ив музейцентралната част на смеха,града. иПроектирана галерияе наот световнотоархитект хумористично[[Карл изкуство,Кандулков]] ивърху информационеносновите център,на истара мястокожарска зафабрика развлечение,на и[[Братя туристическаКалпазанови]]. атракцияИзложбените зазали малкина иДома големи.са с обща площ от 4000 m².
'''Домът на хумора и сатирата''' е културен център в [[Габрово]], чиито основни цели са събирането в [[музей]]ни колекции и домакинство на постоянни и временни [[изложба|изложби]] на [[хумор]]истични и [[сатира|сатирични]] произведения на изкуството от България и света, издателска дейност и организиране на конкурси и [[фестивал]]и на хумора.
 
Емблемата му представлява земен глобус с котешки очи и уши, за да “вижда и чува” световния хумор посредством сетивата на символа на габровския хумор – котката. Целта на ДХСМузея е да събира, експонира и популяризира хумора на народите в областта на изящнитевизуалните изкуства, литературата и фолклора, фотографията, плаката, веселите празници и маскарадни традиции по света.
Създаден е на [[1 април]] [[1972]] г. Сградата му се намира в централната част на град Габрово, който е известен като „столицата на хумора в България“. Проектирана е от архитект [[Карл Кандулков]]. Изложбените зали на Дома са с обща площ 8000 m². Девизът на дома е ''„[[Светът е оцелял, защото се е смял]]“''.
 
ДХСМузеят е истински дворец със своите 109 изложбени зали, библиотека, звукозаписно студио, конферентна зала, щанд за сувенири и издания на ДХС, нощно заведение, безплатен паркинг. ДХС предлагаПредлага на своите гости четири етажа с постоянни експозиции (“Корените на габровския хумор”, “Раят”, “Грехът”, “Планета Габрово”, “Маската – лицето на празника”, “Карнавалите в света”), временни изложби на хумористично изкуство, както и множество забавни атракции - криви огледала, медни чанове, огромна фигура на габровската котка с отрязана опашка и др.е музей в [[Габрово]].
 
Основните събития, организирани от Дома на хумора и сатирата са:
* [[Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата]] (МБХСИ) - от 1973 г. в раздели [[карикатура]], [[графика]], [[живопис]], [[скулптура]], [[плакат]] и [[фотография]];
* Национална среща-наддумване „Благолаж“ - от 1985 г.
* [[1 април]] - рожденият ден на ДХС;
* весели четвъртъци;.
 
Домът на хумора и сатиратаМузеят притежава фонд от 37 500 художествени творби от над 9000 автори от 173 страни по света: от тях приблизително 22 000 карикатури, над 3 000 сатирични графики, над 1 000 живописни творби, около 1000 скулптури, около 9 500 фотографии, над 200 плаката, над 300 карнавални маски и костюми. Друга част от музейната колекция на Дома е специализираната библиотека от 25 000 заглавия и 1 000 тома периодични издания на 35 езика. Голямата част от тези произведения на изкуството са получени чрез дарителска дейност. ЗаС надпроизведенията 35от годинифонда съществуванеси с разполагаемите произведения на изкуството ДХСДомът е организирал над 500 тематични, групови, индивидуални и пътуващи изложби в [[Европа]], [[Африка]], [[Северна Америка]] и [[Близкия изток]].
 
Домът на хумора и сатирата е уникален културен институт за хумористично и сатирично изкуство с международно и световно значение. Той е създаден върху основите на стара кожарска фабрика на “лъжовния” 1 април ([[ден на шегата|Международния ден на шегата]]) 1972 година и е горд наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции на Габрово – българската столица на хумора. Под девиза “Светът е оцелял, защото се е смял” Домът развива многостранна дейност – той е и музей на смеха, и галерия на световното хумористично изкуство, и информационен център, и място за развлечение, и туристическа атракция за малки и големи.
 
Емблемата му представлява земен глобус с котешки очи и уши, за да “вижда и чува” световния хумор посредством сетивата на символа на габровския хумор – котката. Целта на ДХС е да събира, експонира и популяризира хумора на народите в областта на изящните изкуства, литературата и фолклора, фотографията, плаката, веселите празници и маскарадни традиции по света.
 
ДХС е истински дворец със своите 10 изложбени зали, библиотека, звукозаписно студио, конферентна зала, щанд за сувенири и издания на ДХС, нощно заведение, безплатен паркинг. ДХС предлага на своите гости четири етажа с постоянни експозиции (“Корените на габровския хумор”, “Раят”, “Грехът”, “Планета Габрово”, “Маската – лицето на празника”, “Карнавалите в света”), временни изложби на хумористично изкуство, както и множество забавни атракции - криви огледала, медни чанове, огромна фигура на габровската котка с отрязана опашка и др.
 
Домът притежава собствен фонд “Хумор на народите”, който включва над 51 620 жудожествени произведения от областта на живописта, скулптурата, карикатурата, графиката, фотографията и плаката, като дава възможност за непрекъснато обновяване на експозициите и показване на разнообразни авторови и тематични изложби.
 
Сред по-важните изяви на Дома са:
* [[Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата|Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата]];
* [[1 април]] - рожденият ден на ДХС;
* весели четвъртъци;
* национална среща-наддумване “Благолаж” и други.
 
Разположен в центъра на Габрово, в непосредствена близост до автогарата и ж.п. гарата, ДХСМузеят посреща своите посетители с веселия поздрав на любими хумористични герои, чиито скулптурни композиции оформят [[Парка на смеха]]:
* известния с хитрините си герой от българския фолклор [[Хитър Петър]];
* най-великия комик на всички времена [[Чарли Чаплин]];
16

редакции

Навигация