Торбалъжите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Торбалъжи)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Торбалъжите
Общи данни
Население 33 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище [1] km²
Надм. височина 690 m
Пощ. код 5335
Тел. код 06716
МПС код ЕВ
ЕКАТТЕ 72878
Администрация
Държава България
Област Габрово
Община
   - кмет
Габрово
Таня Христова
(ГЕРБ)

Торбалъжите е село в Централна България. То се намира в община Габрово, област Габрово.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Торбалъжите се намира в планински район. Малкото предбалканско селце е разположено от западната страна, непосредствено под билото на възвишението, разделящо градовете Габрово (10 km) и Трявна (5 km)

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото най-вероятно възниква в началото на 15 век малко след падането на България под османска власт. Именно по това време са основани и много други селища в района, предимно от бежанци от тогавашната столица Търново. Село Торбалъжи е разположено на главния път между Габрово и Трявна, като през средновековието в него се развиват редица занаяти, характерни за региона.

Три са легендите за името на селото. Първата е свързана с основателя му – Дончо Торбалъжа – сладкодумен козар знаел и разказвал много приказки, песни и смешки. Въображението му било голямо и хората слушали с интерес лакардиите му. "Дончо, хайде извади торбата с лъжите, че да стане весело!", казвали му и той не чакал да го подканят. Оттам идва името на рода му – Торбалъжите – и на самото селище.

Според друга местна легенда (смятана за най-достоверна за името на селото) в миналото пътят, който водел към с. Жълтеш и Габрово, бил много стръмен. Селяните пътували с волски каруци. За да теглят по-добре добичетата, им закачали по една празна торба на хомота отпред. В стремежа си да си пъхнат главата в торбата, за да хапнат, животните теглели здраво колата. Оттук и приказката за торбата, пълна с лъжи.

Трета легенда е свързана с робските години. Орач си забравил торбата, закачена на дърво. Гладни хайдути я намерили, отворили я с надежда отвътре да вземат нещо за ядене. Оказало се, че има само едно въже. И оттогава: къде ще се срещнат? При торбата, която ги излъгала.

От село Торбалъжи има опълченци участвали в боевете при Шипка и Шейново по време Руско-турската освободителна война.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Всички забележителности са включени в 100 национални туристически обекта на България.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

В миналото, седмица преди Велик ден, в с. Торбалъжи се е прожеждал ежегоден събор, наречен Лазарица. Търговци от цялата област разпъвали сергии по поляните над селото, а хората от съседните населени места се хващали на хоро.


Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Торбалъжите е разположено в землището на село Жълтеш

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]