Антанта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Тройно съглашение)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Антанта.

Антантата или Съглашението, понякога наричан Тройната Антанта или Тройното съглашение (на английски: Triple Entente; на френски: Triple-Entente; на руски: Тройственное Согласие) е военен блок от Първата световна война сформиран през 1907 г. и воюващ срещу Централните сили. Основните съюзници в Антантата са Франция, Британската империя и Руската империя.

Антантата е създадена през 1907 година с подписването на Англо-руското съглашение. Между Франция и Великобритания вече съществува Сърдечното съглашение (Сърдечната Антанта) от 1904, а Франция и Русия са в съюз, с договори от 1891 и 1893, оформен окончателно през 1894 година. Трите държави влизат в Първата световна война през 1914 в резултат от тяхното тройно съюзно споразумение. Много други държави се присъединяват към съюзниците по-късно по време на войната.

Трябва да се отбележи, че президентът на САЩ Удроу Уилсън и неговата администрация държат страната им формално да не се нарича или определя като „съюзник“, макар че де факто е такъв. Съединените щати обявяват война на Германия заради нарушаването на неутралитета им и потапянето на американски кораби и влизат във войната като „присъединила се сила“, а не като съюзник на Франция и Великобритания и поддържат тази дистанция през цялата война. САЩ първоначално не подкрепят никоя от двете воюващи групировки, но предвид колебанията за продължаване участието във войната на Руската империя, преобърнала се постфактум в Съветска Русия и сключения сепаративен мир с Брест-Литовския мирен договор, се включват активно на страната на Антантата, като крайната им геополитическа цел е в никакъв случай Централните сили начело с Германската империя да не излязат победители от глобалния конфликт.

Държави от Антантата[редактиране | редактиране на кода]

и освен това:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]