Уикипедия:Уикипедианци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Уикипедианци)
Направо към навигацията Направо към търсенето
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Уикипедианците са хора, които пишат и редактират страниците в Уикипедия, за разлика от обикновените потребители, които само ги четат.

Всеки може да бъде уикипедианец, включително и вие. Посетете наръчникa на Уикипедия, за да научите повече.

User.svg Етимология[редактиране на кода]

Уикипедианец е термин, който се употребява в контекста на Уикипедия. Означава редактор в проектите за свободни уикипедия, уикиречник, сборник с уикицитати, библиотека за уикикниги.

Терминът уикипедианец представлява превод на английската дума Wikipedian и се образува съобразно българските прилагателни за произход, принадлежност или местожителство: марсианец, трансилванец, софиянец. Забележка: правилният правопис е с „а“, а не с „я“.

Предлаган е и термина уикипедист, по аналогия с „енциклопедист“, учен от времето на Просвещението, участвал в списването на Енциклопедията на Дени Дидро и Жан Даламбер, както и с „тракторист“, „багерист“, „илюзионист“ и други видове професии/занаяти (почти не се използва в уики-българския). За разлика от термина „уикипедист“, „уикипедианец “ предполага принадлежност към група или общност. В този смисъл уикипедианците са хора, които формират Уикипедианска общност.

Presa de decissions.png Общност[редактиране на кода]

Освен че е най-голямата електронната енциклопедия и най-мащабният проект под свободен лиценз, Уикипедия е и общност на хората, които я създават и поддържат. В Уикипедия се регистрират много хора (актуалният им брой в момента е 255438), но малка част от тях редактират страниците ѝ. И още по-малка част допринасят редовно. В същото време е от съществено значение за Уикипедия да допринасят повече хора: това е гаранция за плурализма на гледните точки, за по-обхватното представяне на всички области от човешкото познание, за достъп до повече и по-разнообразни източници на информация, за по-бърза актуализация на данните и за повече и по-качествена техническа поддръжка.

Както и да реши да прави (ако не вандализира), всеки уикипедианец е полезен.

Вижте също Уикипедия:Уикихолизъм.

Уикипедианците притежават различни черти, една от които е тяхната дързост - от една страна са тези, които спазват правилото на еднократното връщане и предпочитат да дискутират промените, а не да се впускат в редакционни войни. От друга страна са по-напористите (Уикипедия:Бъдете смели), които предпочитат действието пред разговора.

Част от уикипедианците с удоволствие пишат нови статии, като някои предпочитат да дават начало на много на брой малки статии, а други за дълго време се съсредоточават върху една статия, за да я направят избрана. Други уикипедианци обичат да поправят правописа и оформлението. Трети намират призвание в патрула по последните промени, във връщането на вандализми или да посрещат и помагат на нови редактори.

Информация за себе си регистрираните потребители могат да предоставят на личните си потребителски страници, но това не е задължително.

Nuvola apps kgpg.png Потребителски групи по права[редактиране на кода]

По отношение на техническите възможности, уикипедианците попадат в няколко групи.

  • Нерегистрирани уикипедианци. Те могат да редактират статии и да участват в обсъждания, но в системата се означават като ИП адрес, поредица от цифри, свързани с местоположението и интернет-доставчика им. Нерегистрираните уикипедианци могат също да се регистрират.
  • Регистрирани потребители. Те са известни в Уикиобщността с избраното потребителско име, което може да е реално или псевдоним. Вижте няколко от причините, поради което е добре да се регистрирате. 4 дни след регистрацията си тези потребители стават автоматично одобрени.
  • Уикипедианци с право на глас. Това са регистрирани потребители с известен стаж (75 дни) и брой приноси (поне 400 редакции по статии). Тези уикипедианци обикновено са показали сериозното си отношение към проекта и могат да гласуват при вземането на важни решения за проекта (всеки регистриран потребител може да даде мнение, което винаги се зачита, но гласуването става по сложна процедура).
  • Администратори. Това са уикипедианци с възможност за някои допълнителни технически функции като изтриване и възстановяване на страници и файлове и защита на страници, промени по интерфейса на сайта, малко програмиране и др. Обикновено те по-добре от другите потребители познават сайта, софтуера, организацията и правилата, като ползват тези допълнителни технически функции само, когато има нужда и консенсус от страна на общността по използването им. Администраторството не е кой знае какво преимущество, в миналото статутът е даван на всеки по-активен уикипедианец, като с нарастването на общността и множенето на конфликтите, гласуване за администратор на практика става все по-трудно да успее. Администраторството е безсрочно (което дава възможност на потребителите свободно да защитават гледните си точки), като може да бъде свалено при злоупотреби с правата и незачитане на уикиправилата, при решение от страна на общността или при молба от самия администратор.
  • Бюрократи. Това са администратори с две допълнителни технически възможности — предоставяне на администраторски привилегии на други потребител (при успешни избори) и бот-статут и преименуване на потребителска сметка. Тези функции се използват сравнително рядко. В Уикипедия на български език има двама бюрократи, и те ползват функциите си единствено при съгласие на общността.

Nuvola apps kghostview.png Вижте също[редактиране на кода]

Страници на български език
Страници на английски език
Специални страници