Уикипедия:Бот/Задачи/Архив/Изпълнени

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Това е архив на изпълнени задачи за ботове.

Изпълнени[редактиране на кода]

 • преместени са мъничета за САЩ от една категория в друга
 • добавяне на кметовете в статиите за селата
 • актуализиране на статиите за селата с новите данни за населението
 • преместване на някои статии за села, при които името неправилно е написано с главни букви, например Мало Село трябва да се преименува на Мало село
 • поправка на МПС-кода при селата в Бургаска област
 • премахване на десетилетията от годишните статии
 • заместване на таблицата в статиите 1799-2000 с шаблон
 • календарните статии - добяване на {{msg:Месеци}} и махане на текущите месеци
 • годишните статии - преобразуване на таблиците (използване на новия синтаксис) и преместване на междуикитата отдолу на статията; оправяне на препратката към съответния календар (добавяне на запетая преди започваща)
 • календарните статии за март - оправяне на препратката към немската Уикипедия (Mдrz -> März)
 • календарните статии - добяване на календар за месеца
 • изтрити пълните прегледи на категориите.

Шаблон:Калифорния-мъниче[редактиране на кода]

 • Мога ли да помоля някой да премести мъничетата свързани с Калифорния от Категория:Мъничета за САЩ в Категория:Мъничета за Калифорния? Ако може да се обновяват тези мъничета от сега съществуващия шаблон който имат Шаблон:САЩ-мъниче с Шаблон:Калифорния-мъниче ще бъде супер. Аз ще помогна с идентифицирането на статиите, които трябва да се преместят. Благодаря. --Ванка5 03:54, 17 февруари 2006 (UTC)
  • Ако можеш да направиш списък, ще е много добре, сложи го примерно тук: Уикипедия:Бот/Задачи/Списък Калифорния. --Петко 05:43, 17 февруари 2006 (UTC)
   • Добре. Почвам да попълвам списъка. Благодаря ти Петко. --Ванка5 05:48, 17 февруари 2006 (UTC)
   • Да добавям ли вътрешни препратки или както са е достатъчно? --Ванка5 06:17, 17 февруари 2006 (UTC)
    • Достатъчно е! --Петко 06:28, 17 февруари 2006 (UTC)
     • Ок. Благодаря. Можеш да ми разкажеш малко за ботовете ако имаш време. За вбъдеще сигурно ще се занимаваме доста с такива задачки. --Ванка5 06:30, 17 февруари 2006 (UTC)
     • Готово. Може и да съм изпуснал някои, но те лесно ще се добавят после. --Ванка5 06:56, 17 февруари 2006 (UTC)

В момента се оправят, обаче връзката е много нестабилна и половината прескачат. Ще го пусна после отново. Ако добавяш статии, слагай ги най-накрая след всичко, за да не ги объркам. --Петко 07:29, 17 февруари 2006 (UTC)

Ако не се лъжа е готово. --Петко 09:22, 17 февруари 2006 (UTC)

Невалидните пренасочвания[редактиране на кода]

 • Би било хубаво от време на време да се оправят невалидните (двойни, тройни, ...) пренасочвания.
  • Това ако не се лъжа се прави от време на време от Борислав/Bgbot. --Петко 05:43, 17 февруари 2006 (UTC)
 • добавяне на препратки от статиите в Уикицитат към съответната статия в Уикипедия и шаблон Уикицитат в статиите в Уикипедия
  • Също и добавяне на подобни препратки от и към останалите Уикипроекти като Уикикниги например и други --Ванка5 06:13, 6 януари 2006 (UTC)
 • Междуезиковите препратки - все още се срещат доста статии в българската Уикипедия, на чийто чужд еквивалент я няма българската препратка --Ванка5 06:13, 6 януари 2006 (UTC)
  • За това нещо постоянно минават роботи, достатъчно е да се сложи препратка на английската статия и след кратко време такава препратка е добавена (с роботи) на останалите. Ако пък ние имаме сложени препратки, също след време ще бъдат добавени в останалите, но по-бавно (пак е достатъчно да има поне към една другоезична статия). Имаме и наш interwiki bot, чиято специалност са междуезиковите препратки, така че вероятно може и много по-бързо. --Петко 05:43, 17 февруари 2006 (UTC)
   • Тъй вярно, стига да имам одобрение от общността да го ползвам в тази му част, за което не съм посочил заявление за употреба. Ще го добавя на централната страница.--BloodIce 09:05, 17 февруари 2006 (UTC)

Окланд -> Оукланд[редактиране на кода]

Ако е възможно бих искал да помоля някой да промени Окланд на Оукланд навсякъде в статиите където е използвано името. Възможно ли е това да се направи с бот? Благодаря. --Ванка5 07:51, 12 март 2006 (UTC)

Направих ги, ако някое място съм пропуснал, може и ръчно. --Петко 11:44, 12 март 2006 (UTC)
Благодаря ти за това, което си направил, Петко. Забелязах, че предимно си преименувал и местил цели статии, което е хубаво. Възможно ли е в самият текст на дадена статия, независимо дали Оукланд е част от името й, да се промени текста с бот автоматично? Благодаря още веднъж. --Ванка5 05:56, 13 март 2006 (UTC)
Така направих, да (с Robo5). Повече статии, в които да пише Окланд не видях. --Петко 07:32, 13 март 2006 (UTC)
Благодаря ти. На мен ми се стори, че видях Окланд тук-таме, но мога и да бъркам. --Ванка5 07:41, 13 март 2006 (UTC)

Общини и области[редактиране на кода]

Моля да се пусне бот, който да редактира навсякъде в статиите в Уикипедия:

 • „Име-на-областен-център-ска област“ на „Област Име-на-областен-център“, например Русенска област --> Област Русе (Област е неразделна част от името и се изписва с главна буква)

--Христомир Раков 17:42, 4 април 2006 (UTC)

Градове и села в Р Македония[редактиране на кода]

Копирам от моята беседа въпрос на Потребител:Li4kata. --Спири / беседка 10:45, 18 юни 2007 (UTC)

Може ли с бот да се пуснат шаблонни статии за всички градове и села в Р Македония? Така, че всички които пишат статии просто да попълват шаблона, така както е напрактика с всички селища в България. Ще се улесни значително работата

P.S. Забелязах вече, че в албанската версия са направили нещо подобно за селищата в Р Македония.

--Li4kata 10:24, 18 юни 2007 (UTC)

Това изключително ще ме улесни мен:-), особено ако някак автоматично успеят да се вкарат координатите и се сметнат точките на картите десетично. Но ще получим още няколко хиляди на практика празни статии при положение, че и без това имаме доста празни български села. Поради тази причина съм твърдо против. По-добре е да се съсредоточим в по-емблематичните, по-значимите селища, от които да станат добри информативни за читателите статии, отколкото да имаме безсмислените на практика статии Х е село в РМ. Много от градовете в РМ, начело с Охрид, например, имат пълен потенциал за избрани статии. Наистина може да се види албанската версия на селата в РМ - в техните статии просто няма нищо, затова и аз лично не ги и слагам като междуезикови препратки, защото е безсмислено. Почти същото е и положението в У на македонски литературен език.--Мико Ставрев 10:51, 18 юни 2007 (UTC)


Мико, точно от теб очаквах най-позитивно отношение, тъй като мисля, че ти ще си сред най-улеснените.:-) Защо би било добре да има готови шаблонни статии, върху които да се пише:

1. Значително улесняване и придаване на подреденост на стиите за селищата в РМ, които предстои да се увеличават. Вярно е, че много стаии ще останат на шаблон за дълго време но те бавно и постепенно ще бъдат описани. Ако бяха някакви си села примерно в Хърватско,ОК там едва ли някой ще почне да пише, но що се отнася за Македония, доста хора в България са заинтересовани.

2. Самия факт, че една шаблонна статия казва, че въпросното селище е в РМ и го посочва на Картата на МК, си е чиста енциклопедична информация. Все пак това не е сборник по креаведство и едва ли някой иска и може да направи статия за Велестово (село до Охрид), с мащабите на статията за Охрид. А защо точно шаблон за селищата в РМ => вижте следващата т.3

3. Не на последно място българската Уикипедия има един много емблематичен проект: Македония . . ., а защо Македония, а не Буркина Фасо, всички знаят. --91.139.255.3 11:20, 18 юни 2007 (UTC)

Добре де - както мисля, че знаеш - съм съгласен с всички точки. Възражението ми в края на краищата е на чисто философско ниво - по-добре е по-малко и по-добри статии, отколкото повече и по-лоши. Х е село в РМ е с много ниска информативност, бидейки вероятността търсещият информация за Х вече да знае това е изключително висока. Ако можеше автоматично да се сложи население, едно изречение за география и трите стандартни исторически статистики - ЕВ, Кънчов, Мишев - бих бил за - но не може. --Мико Ставрев 11:30, 18 юни 2007 (UTC)
Мико, разглеждал съм доста чужди Уикипедии, убеден съм, че ти също си ги разглеждал, Не вярвам да не си констатирал, че всички имат невероятно много стиис с 2-3 изречения. Да не говорим, че за селищата стиите масово съм им без карти и шаблони. Примерно, да кажем статия Х за за селище Х в английската, сръбстака, испанската версии може да се види като: Х е село в Република Y. Най-близкият град до него е Z. --91.139.255.3 11:37, 18 юни 2007 (UTC)
Нека има шаблони пък ния ще си им сложим нужното за география и статистиките на Кънчов и Мишев.--91.139.255.3 11:40, 18 юни 2007 (UTC)
Наистина не виждам смисъл - аз съм ги описал едно по едно всички села в шаблоните на общините. Т.е. информацията Х е село в РМ в община еди коя си и сега я има. Селата наистина са няколко хиляди. Пощракай малко на случайна статия, за да разбереш какво искам да кажа.--Мико Ставрев 11:55, 18 юни 2007 (UTC)
Възможен е и компромисен вариант - да се подготвят данните и да се направи скрипт, който да ги обработва, след което самите статии да се генерират на порции. Първо се пуска списък с 50-тина най-приоритетни, когато/ако се приключи с тях се пускат следващите. --Спас Колев 12:53, 18 юни 2007 (UTC)
На такъв вариант - генериране на статии с все пак някаква информация аз се навивам. Минимумът за мен е това, което казах - 1 изречение Община, 1 изчерение география, Кънчов, Бранков (Мишев). Какво разбираш сега конкретно под да се подготвят данните?--Мико Ставрев 13:04, 18 юни 2007 (UTC)
Еми ако това е начина, може и така да се тръгне по 50 по 50. Ако въпросът е да се напишат най-малко 5-6 изречения за всяко селище, няма абсолютно никакъв проблем. --91.139.255.3 13:32, 18 юни 2007 (UTC)
Добре де, ако ще пишеш по 5-6 изречения за всяко селище, защо ти е бот? Пишеш си и си пускаш мъничета.--Мико Ставрев 13:51, 18 юни 2007 (UTC)
Ако компромисният вариант е възможен, съм съгласен. Иначе мяма смисъл да генерираме "кухи" статии. Аз съм за по-малко, но качествени статии--Кочев 14:18, 18 юни 2007 (UTC)
Направи една примерна минимална статия, за да видя какво имаш предвид ти. --Спас Колев 15:39, 18 юни 2007 (UTC)
Готово. Върбяни (Община Дебърца). Променливи. 1.Областта 2. Кънчов - онлайн го има. 3. Мишев - (за тия двамата това е идеалният (:-)) и най-разпространеният случай - чисто българско и чисто екзархийско село с училище.) 4. координати и надморска височина от фолинг рейн, сметнати в десетична система за картата 5. изписване на македонски ле при наличие на графична разлика. Как ще стане не ми е ясно - може би по географски области?--Мико Ставрев 16:08, 18 юни 2007 (UTC)
Супер статия добавил съм моите козметични предложения:
1. МПС код :P
2. И някой скрити заглавия за бъдещо развитие - Демография, изключително актуална с динамичните демографски процвси особено в Западна Македония; География; Културни и исторически забележителности; Обществени институции - някой села са доста големички, и имат важно административно значение. --Li4kata 22:29, 18 юни 2007 (UTC)
ОК, ще я разгледам. Като начало ще гледам да направя инфокутията. Ще се обадя тук, когато имам действащ протитип. :-) --Спас Колев 11:33, 19 юни 2007 (UTC)
Добре.--Мико Ставрев 11:37, 19 юни 2007 (UTC)
Шаблонът е направен - виж Върбяни (Община Дебърца). Ако се сещате за други параметри, сега е моментът - използвайте Шаблон беседа:Селище в РМ инфо. Започвам да разглеждам останалото. --Спас Колев 12:50, 19 юни 2007 (UTC)

1) По принцип не е оправдано да има полу-празни статии. България е изключение, тъй като може някой да клъвне и да си напише нещо за селото. Докато за Македония статиите се пишат тенденциозно. Което значи, че ако Х иска да напише за У, отива, копира си шаблона и създава статията ръчно. 2) Въпросът не е чак толкова принципен, преценете как е по-удобно. 3) Мико, би ли взел мнение на У:КИ. --Фипс 13:45, 19 юни 2007 (UTC)

Не знам кои статии си чел, за да твърдиш, че се пишат тенденциозно, но това е уики - щракаш върху редактиране и неутрализираш. --Мико Ставрев 13:56, 19 юни 2007 (UTC)
Предполагам, че има предвид систематично. :-) --Спас Колев 14:01, 19 юни 2007 (UTC)
Фипс задълбаваш в неенциклопедични аргументи. Ти си разглеждала енциклопедии знеш колко много са "малките" статии. Просто не е необходимо всички статии да имат текстове като статията за семейство Симпсън, например. Ясно е че всички над 40 000 статии до момента няма как да стант избрани статии. Това е енциклопедия в нея има по условно важни и обемни теми и други по-малки и не толкова обемни. Всички, които не могат да бъдат повече от изчерпателни стии трябва да бъдат изтрити ли?
А за малките статии не си изобщо права. Малки статии има във да не кажа всички Уикипедии защото не съм разглеждал всички. Но тези, които съм разглеждал имат малки статии. И трябва да ти кажа, че малките статии в БГ Уики са направо цвете пред тия които ги има в други чуждите Уикипедии. По-горе давах един пример, лесно може да го намериш с реални имена. Пробвай, моля. И си кажи, ако желаеш пак позицията.--91.139.255.3 13:58, 19 юни 2007 (UTC)
Ами, има такъв момент. Където ще събираш данните и ще ги редиш в таблица, за да ги обработи бота, така може да ги слагаш и направо в статията. То зависи най-вече как е по-удобно на Мико и другите, които работят по темата. --Спас Колев 14:03, 19 юни 2007 (UTC)
За това копи/пейст, което предлага Фипс мога само да кажа: Да опита, който иска да прави тия малки статии с отворени 4-5 прозорци едновременно, да трие едни данни да слага нови. Не е ли по- лесно да пуснеш празния шаблон и да напишеш каквото трябва
Да тоя момент го има - но пък с бот се пести време - иначе за всяко село се разтваря книгата (2), търси се в Кънчов и във фолинг рейн.:-)--Мико Ставрев 14:26, 19 юни 2007 (UTC)

Чисто от любопитство: колко ще бъде общият брой на статиите пуснати с бот? Иначе идеята е много добра и съм твърдо „за“.--Н.Христов 16:03, 19 юни 2007 (UTC)

Между 1800 и 2000 са селата в РМ.--Мико Ставрев 16:06, 19 юни 2007 (UTC)

1) Не е нужно да копираме лошите страни на другите Уикипедии. По-добре качествени статии. Това по принцип. 2) Също по принцип смятам, че енциклопедичните статии не са монографии, а над 50 Кибибайта е направо мъка. Не за сметка на качеството, а на количеството: енциклопедичният стил е сбито-стегнат. 3) Щом е по-лесно да се направи първо таблица, ОК. Тогава вероятно наистина може прозорец по прозорец да се попълва. Това е добър аргумент. 4) Автентично тълкуване на тенденциозни: "да се разбира в първото значение на думата, целеустремени, а не не-неутрални".--Фипс 21:10, 19 юни 2007 (UTC)

Принципно съм напълно съгласен - по-добре е по-малко, но по-качествени, но в края на краищата има някои предимства. Съжалявам за неразбирането с тенденциозността.--Мико Ставрев 07:36, 20 юни 2007 (UTC)
Аз съм за създаването на бот, но искам да видя как действа. Възможно ли е да се създадат 10 статии с този бот и тогава вече да се реши дали се одобрява или не. Иначе ако всички статии изглеждат като Върбяни (Община Дебърца) съм Symbol support vote.svg За. --Бърков 22:07, 21 юни 2007 (UTC)

knigite.abv.bg >> promacedonia.com[редактиране на кода]

Моля за всички статии по този списък да се направи автоматична замяна на низа "knigite.abv.bg" с низа "promacedonia.com" (новото място, където са качени материалите, които често са използвани като източници за статии). Благодаря. --Спири / беседка 17:24, 3 септември 2007 (UTC)

Направено без потребителските беседи и беседите към статиите (и две защитени :-)). Ако някой има нещо против бота (BloodFire) да ги промени и там, нека сподели. Това според мен не е вандализиране, тъй като линковете използвани при дискусийте ще станат валидни, а не обратното. Но все пак с извинение на съответните автори, имам намерение да ги сменя и там. BloodIce 19:16, 3 септември 2007 (UTC)
Мисля, че даже ще ти бъдат благодарни. Използвани в дискусии, препратките често служат за източници на информация и аргументи в подкрепа на тезите на редакторите. Актуализирането им само би помогнало и в бъдеще да има възможност за проверка. --Спири / беседка 20:01, 3 септември 2007 (UTC)

Мъничета[редактиране на кода]

Моля да се заменят следните мъничета по статиите:

 1. {{История-българия-мъниче}} --> {{история-България-мъниче}}
 2. {{история-Рим-мъниче}} --> ((Древен Рим-мъниче))
 3. {{история-рим-мъниче}} --> ((Древен Рим-мъниче)) --Ivanko 20:42, 24 октомври 2007 (UTC)
Първият шаблон е пренасочваща страница, другите два също могат да се организират така. Струва ми се много по-икономично. Не пречи на Уикипедия:Мъниче/Подреждане да се укажат като титулярни шаблони {{история-България-мъниче}} и {{Древен Рим-мъниче}}, но съм сигурна, че "старите" си се помнят и ползват от редакторите и само ще им се създаде дискомфорт да трябва да учат новите варианти. А практически разлика няма. (Или има?) --Спири / беседка 20:53, 24 октомври 2007 (UTC)
Нещата непрекъснато се подреждат, особено при мъничетата. Доскоро мъничетата нямаха установен модел за името и се използваха всякакви варианти. От известно време някои от мъничета получиха нови имена, съобразно установените критерии, а по статиите си стоят със старите и създават недоразумения. Мисля, че е необходимо да се обърне внимание на това и въобще на актуализацията на мъничетата. Конкретно за втория шаблон: няма връзка между името на шаблона, текста в шаблона, дори и категорията, в която се сортират се казва Мъничета за Древен Рим. Освен това имаме и шаблон {{Древна Гърция-мъниче}}, който сортира в Мъничета за Древна Гърция. Мога да посоча и други шаблони, които се нуждаят от актуализиране. --Ivanko 21:40, 24 октомври 2007 (UTC)
Заемам се с текущата заявка. Скоро ще бъде направено. BloodIce 21:50, 24 октомври 2007 (UTC)
Направено, въпреки, че не виждах остра необходимост от това. Решението с пренасочване е неслучайно и често е елегантен компромис между гледната точка на стари и нови редактори. Ако скоро старите шаблони не се изтрият положението ще е същото след време. Остана едно единствено включване на {{история-Рим-мъниче}} в Потребител:Bggoldie/История и творчество, което не се заемам да променя. BloodIce 23:18, 24 октомври 2007 (UTC)
Благодаря, смятам, че така стана малко по-подредено. Занапред мисля, че трябва да се обсъди процедура за за въвеждане на нови имена на мъничетата, ако започнат да се появяват по-сложни. --Ivanko 06:45, 25 октомври 2007 (UTC)

Шаблон:Основна[редактиране на кода]

Възможно ли е да се направи автоматична замяна по статиите най-вече за държави на низа ''Основна статия: [[......]]'' с шаблон {{основна|......}} ? Има предимства... --Спири / беседка 15:46, 10 ноември 2007 (UTC)

Възможно е. Предполагам, че това означава да го направя :-). BloodIce 15:51, 11 ноември 2007 (UTC)
Ми... би било чудесно, не е спешно, т.е. може да мине с горната заявка за правописа, предполагам... --Спири / беседка 19:46, 11 ноември 2007 (UTC)

Изпълнена от Потребител:Michaello. --Спири 21:42, 20 януари 2008 (UTC)

Двойни мепове в статиите[редактиране на кода]

Дали ще е много трудно да се пусне бот, който да провери за двойни срещания на мепове. Сетих се по повод появилия се двоен английски меп на статията Кисело зеле. --Спири / беседка 19:55, 17 декември 2007 (UTC)

Подобни заявки е най-добре да се изпълняват върху локална база от данни. Няма нужда да се пускат ботове, които напразно да товарят сървърите. Текущия дъмп на бг.уики е от 6 декември, след ден-два ще го сваля и ще пусна заявката. — Борислав 06:37, 18 декември 2007 (UTC)
Благодаря ти. Пътьом може да проверява и за погрешка сложен bg: меп, сетих се че и такова нещо съм виждала. --Спири / беседка 11:59, 18 декември 2007 (UTC)
Рез-->en:Rhesus of Thrace.--Darsie 12:13, 18 декември 2007 (UTC)
Оправено. :-) --Спири / беседка 12:21, 18 декември 2007 (UTC)
Сложих двойните междууикита, които открих, на Потребител:Bgbot/Грешни междууикита. Към 6 декември имаше и десетина страници с :bg-меп, но Блъдайс ги е оправил междувременно. — Борислав 07:02, 20 декември 2007 (UTC)
Много ти благодаря, ще го огледам през тези дни. Ще е добре да се пуска на през известен период от време, например 6 месеца. --Спири Bio barnstar2.png  08:23, 20 декември 2007 (UTC)

Открих още едно нещо, за което си струва да се претака дъмпа: наличието на #виж в нормални (непренасочени) страници. Пример (създателно изнесен в отделна редакция). --Спири Bio barnstar2.png  11:32, 21 декември 2007 (UTC)

Потребител:Bgbot/Разни съдържа едно малко списъче. — Борислав 15:26, 22 декември 2007 (UTC)
Я, ма те били малко? :-) Аз очаквах повече, понеже доста новодошли мислят, че има нещо общо с (вж ...) в хартиените енциклопедии и го слагат вместо препратки и вижте също. Спири 15:31, 22 декември 2007 (UTC)
Готови. --Спири 19:21, 22 декември 2007 (UTC)

Още нещо странно. В статията Представки SI има два мепа, записани в кода като no: и nb: които в режим на четене водят все до no: Странното е, че изобщо няма езикова версия http://nb.wikipedia.org, но по някаква необяснима за мен причина, мепът се възприема... Дали има и други статии с nb: меп и как се възприема там. Какво би могло да е обяснението? --Спири Bio barnstar2.png  11:47, 21 декември 2007 (UTC)

Хм, както няма http://nb.wikipedia.org така и nb: все пак ще се окаже, че работи и препраща към http://no.wikipedia.org . Значи наистина, ще помоля за едно отделно търсене и за наличието на двойни мепове no/nb в рамките на една статия. --Спири Bio barnstar2.png  11:51, 21 декември 2007 (UTC)

По едно време май наистина имаше nb.wikipedia, защото не можеха да се разберат дали no: трябва да е на букмол или на ниноршк. После минаваха някакви ботове да ги разплитат, но явно са изпуснали нещо. --Спас Колев 12:50, 21 декември 2007 (UTC)
Откриха се още няколко страници с no+nb. Записах ги като „no: (2 пъти)“. — Борислав 13:27, 22 декември 2007 (UTC)
Мерси, ще го оправя. Пътьом, не успявам да намеря двойните и тройни мепове в StarCraft: Ghost, гледах и в текста, и в трансклуднатия шаблон... Идея? Спири 15:31, 22 декември 2007 (UTC)
Два дни, след като е бил направен дъмпа, един бот ги е отнесъл. — Борислав 19:15, 22 декември 2007 (UTC)
Ох, да, трябваше да се сетя да се гмурна по-дълбоко в историята... :-) Абе с някои от тези няма да успея да се справя, но... колкото толкова... --Спири 19:21, 22 декември 2007 (UTC)
Общо в уикито имаме поне 28 срещания на nb. Тия ще ги ликвидирам. Или ще е оригинален букмол, или просто се дублират и nb е излишно. BloodIce 15:46, 22 декември 2007 (UTC)

Category -> Категории[редактиране на кода]

Замяна на Category с Категория. Благодаря на заелия се :-) --Nad 10:40, 27 януари 2008 (UTC)

Направено за основното именно пространство и за именно пространство шаблон. BloodIce 21:46, 28 януари 2008 (UTC)

Категоризиране на шаблони - отново[редактиране на кода]

 • Категоризиране на всички шаблони от типа Шаблон:Link FA
 • Категоризиране на всички шаблони за Глаголица от типа Шаблон:Гхх
 • Категоризиране на всички шаблони от типа Шаблон:Министър

Благодаря :-) --Nad 19:38, 27 януари 2008 (UTC)

Е дай някакво предположение за категориите де :-). BloodIce 21:49, 28 януари 2008 (UTC)
Аз още вчера се мъчих, ама нищо не измъдрих :-) Категория:Шаблони за символи - за глаголицата? Категория:Шаблони за политика а онова Link FA нищо не ми говори --Nad 21:56, 28 януари 2008 (UTC)
Направено за глаголицата, с министър ще имам проблем и ще ми отнеме по-дълго време. BloodIce 22:24, 28 януари 2008 (UTC)
Няма спешна работа, много ти благодаря дано най-накрая разчистим всички некатегоризирани шаблони :-) --Nad 22:29, 28 януари 2008 (UTC)

Й[редактиране на кода]

Давам заявка за поправяне на правописна грешка, като се подмени „_й_“ с „_ѝ_“, където „_“ е интервал :-) Има обсъждане на Уикипедия:Разговори --Nad 12:57, 24 октомври 2007 (UTC)

До няколко часа заявката ще е изпълнена. Но се чудех за нещо друго. Вместо бота да се пуска за всяка запетайка, защо не направим някакъв списък с правописни грешки за които да проверява наведнъж и да прави наведнъж корекции. Това ще спести излишни малки промени, а и ще подобрява общия правопис в Уикипедия. BloodFire е в състояние да проверява за може би над 1000 такива промени (но бих искал да се ограничим донякъде). BloodIce 15:19, 8 ноември 2007 (UTC)
Има списък на правописни грешки, но трябва внимателно да се подхожда - примерно автоматична замяна на "ас" с "аз" е по-скоро нежелателна. Могат да се извадят по-често срещаните като възстание, възстанието, възстания, единственно, избранник и от сорта... Да ти направя ли списъче? (Careful what you wish 'cause you might get it Ухилен съм) --Спири / беседка 15:37, 8 ноември 2007 (UTC)
Знам за този списък, но 30% от нещата от него са без особен смисъл, а 30% са неподходящи за бот (трябва някой, който да мисли). Но при всички положения някакъв списък като начало ще е добра идея. BloodIce 15:42, 8 ноември 2007 (UTC)
Тези няколко ги е ползвал Борислав едно време по статиите за дати: ' - ' => ' — ', '—' => '—', ' – ' => ' — ', 'г.- ' => 'г. — '. --Спас Колев 15:46, 8 ноември 2007 (UTC)
Тези корекции са единствено приложими за статиите за дати, но не и за други. Естествено това е лесно да се поправя, но ще е отделен спелчек. BloodIce 15:51, 8 ноември 2007 (UTC)
Да - като въстание. Възстание е напълно и единствено верен правопис до 45 година и ако се цитира източник отпреди въпросната година, трябва да си остане зс.:-) Изобщо най-добре е, ако на някого му се набие конкретна грешка в очите, да се обади. Оня списък е напълно идиотски.--Мико Ставрев 15:47, 8 ноември 2007 (UTC)
Блъд, кажи в какъв формат го искаш - файлов и/или като структура на записа, ако е в текстов вид (нови редове, разделители и тн), за да не си играеш допънително. Предполагам поне петдесетина замени веднага мога да ти подам, при това проверени, че наистина в статии/категории/шаблони са допуснати съответните грешки. Иначе списъкът ще е добре първо да бъде обсъден, за случаи като това възстание (което явно ще трябва ръчно да претакаме...) --Спири / беседка 15:52, 8 ноември 2007 (UTC)
Ами почти всичко ще свърши работа стига да са на нови редове, но бих предпочел да е в някъкъв формат като "[грешка] - [корекция]", а варианта на скобите и символа между тях са твой избор. Благодаря за инициативността. :-) BloodIce 16:15, 8 ноември 2007 (UTC)
Не бе едва ли има такъв случай - само исках да кажа да не се доверяваме на списъци необсъдени. Ей сега ще го мина въстанието.--Мико Ставрев 15:53, 8 ноември 2007 (UTC)
И аз се сещам за две-три. Нека Спири да почне, аз ще допълня.--Мико Ставрев 16:18, 8 ноември 2007 (UTC)
С Над бутаме думичките тука: Потребител:Spiritia/Правопис, сигурно и днес ще продължим (поне аз ще, развихрила съм се). Огледай, кажи как ти се струва... --Спири / беседка 11:47, 9 ноември 2007 (UTC)

По принцип между годините и "г." трябва да има несекаем интервал. Някой някога твърдеше, че трябва да е  , но не помня къде е дискусията. Мисля, че промяната може да се на общо основание (нещо като "\d\s?г." -> "\d г."). --Спас Колев 12:07, 9 ноември 2007 (UTC)

Не съм много съгласен с тия промени. Мотивите ми са, че с бота мога да ти вкарам символи и от "private use area", но уикито трябва да е лесно редактируемо. Ако за базовите пунктуационни правила няма символи на клавиатурата и трябва да ги вкарваме като специални символи, първо се затруднява редактирането, второ се изключва правилното търсене и трето се създават излишни корекции в статиите (възможни преди всичко само с бот, освен ако няма ултра-пуристи с уникод таблица в ръка). BloodIce 14:05, 9 ноември 2007 (UTC)
Аз нямам претенции. Само споменах, че е ставало дума и за това преди време. --Спас Колев 12:59, 12 ноември 2007 (UTC)
Е, аз тъкмо ги набутах в списъка на Спири - да с интервал трябва да е определено. (Не разбрах скобите). Помислете и за неразделените препинателни знаци - "Мисля,че е промяната.Нещо като..." И за превръщане на латинските кавички в български.--Мико Ставрев 12:20, 9 ноември 2007 (UTC)
Това " " е прост интервал. Това " " е тесен несекаем интервал.:-) Има разлика - вторият е по-малък е и не позволява пренасяне на нов ред. --Спас Колев 13:13, 9 ноември 2007 (UTC)
Кавичките ще бъдат приоритет на BloodFire май. BloodIce 14:05, 9 ноември 2007 (UTC)
Със сигурност трябва да е нормален интервалът, защото другото е шпация повече, дори и да пропадне на друг ред съкратената дума, в което аз не виждам никакъв проблем (а най-добре е съкращенията да се развиват). --Мико Ставрев 13:15, 9 ноември 2007 (UTC)
Мисля, че отдавна знам твоята тръпка с г.-> година, но някак си ми е несвойствено :-). Но квото кажете де, ако се вземе решение, BloodFire ще го спазва. BloodIce 14:05, 9 ноември 2007 (UTC)
Не съм фен, но май от честите това е единственото съкращение, от което понякога има смисъл. Ужасяващо е единствено неестественото за тоя език год.--Мико Ставрев 14:11, 9 ноември 2007 (UTC)
Благодаря за изпълнението на заявката, но се оказва, че не навсякъде й е заменено - пример Даро на какво би могло да се дължи това? --Nad 11:24, 11 ноември 2007 (UTC)
На преждевременното спиране на бота и чакане на нов дъмп, защото в стария ще ми отнеме 3-4 часа предварителна проверка. Реших да изчакам със смяната, дори и да жертвам тия 4 часа, защото според мен много по-рационално да направя едновремени корекции от списъка, който със Спири творите. Имах и известни съмнения дали слагам правилната буква с ударение. В най-скоро време заявката ще бъде изпълнена напълно. BloodIce 15:13, 11 ноември 2007 (UTC)
Тази замяна не е толкова проста - в края на изречение трябва да се заменя с "година.", а в останалите случаи само с "година". --Спас Колев 13:01, 12 ноември 2007 (UTC)

Шаблон:ѝ[редактиране на кода]

Колеги, дайте да направим един шаблон за това ударено и, за да не се налага в бъдеще отново да се правят заявки за промяна на й в ѝ. Как да се изпише като липсва на калвиатурата...??!! Нещо от сорта мисля, че ще свърши работа... --Пакко 15:43, 23 ноември 2007 (UTC)

Изобщо не трябва да се пише. Правилното е ѝ. --Спас Колев 15:45, 23 ноември 2007 (UTC)

Кво е тва ударение, падащо след буквата...--Пакко 15:47, 23 ноември 2007 (UTC)

В режим на редактиране имаш едно бутонче [удар.] като маркираш буквата и или поставиш курсора след нея и щракнеш на букончето, ще ти се появи ударение над буквата. Всъщност при някои браузъри може да изглежда и малко надясно. Май се коментираше, че този знак ѝ не е съвсем за препоръчване да се използва (ъъ а защо го наричаш шаблон? :-)). --Спири / беседка 15:59, 23 ноември 2007 (UTC)
Кво му е на знака ѝ ??--Пакко 16:04, 23 ноември 2007 (UTC)
Не се визуализира правилно под всички браузъри, под Internet Explorer например се вижда като квадратче. С бутона [удар.] е най-сигурно. Освен това, какъв е проблемът париодично да минава бот и да оправя, обще взето вече сме локализирали в кои статии не бива да прави промените. --Спири / беседка 16:15, 23 ноември 2007 (UTC)
Не е част от българската кирилица. --Спас Колев 13:17, 26 ноември 2007 (UTC)

Категории[редактиране на кода]

Да се постави {{Категория}} навсякъде, където в именно пространство „Категория“ такъв липсва. Благодаря предварително :-) --Nad 19:14, 9 февруари 2008 (UTC)

Бгбот тръгна да ги оправя. В следните категории страниците би трябвало да се добавят автоматично (чрез шаблон), така че в началото им не е уместен шаблон:категория. Може би някакъв по-различен шаблон…
Борислав 13:01, 17 февруари 2008 (UTC)
Благодаря :) Може да се създаде Шаблон:Категория за картинки? и други но сега не се сещам --Nad 13:09, 17 февруари 2008 (UTC)

Категоризиране на шаблони - 3 порция[редактиране на кода]

Нови задачки, благодаря за изпълнението на предните :) Готова съм да ги категоризирам ръчно, ако одобрите категориите :) Извинявайте, че ви тормозя :-)

--Nad 21:16, 29 януари 2008 (UTC)

Готово. Сега остава да създадеш категорията. — Борислав 17:09, 18 февруари 2008 (UTC)
Благодаря :-) Ей сегичка Ухилен съм --Nad 19:14, 18 февруари 2008 (UTC)

Маскирани некатегоризирани[редактиране на кода]

Някои страници като тази формално се водят категоризирани, заради шаблона за мъниче и не се появяват в автоматичния списък с некатегоризираните. Но действително си нямат категория. Може ли някъде да се извади списък на тези страници? Благодаря. --Спири 22:04, 18 февруари 2008 (UTC)

Боби, благодаря за файлчето. Реших, че ще е по-удобно да го държа онуики, Уикипедия:Проект Поддръжка/Маскирани некатегоризирани. --Спири 17:51, 2 март 2008 (UTC)

Категории без МЕП[редактиране на кода]

Бих искала да помоля да се извадят категориите, в които няма меп, и да се постави списък на ето тази страница: Уикипедия:Проект Поддръжка/Категории без МЕП. Често при създаване на категории това се пропуска да се добави, така че очаквам да имаме доста богат урожай. Ухилен съм

И още нещо: В някои категории е възможно да има, но сбъркан меп, да липсва кода на уикито или префикса за категория. Може ли да се потърсят такива грешни мепове, които съдържат само по едно двоеточие между [[ ]]? Подозирам, че макар и малко ще има и такива случаи... --Спири 12:05, 25 март 2008 (UTC)

Ok Готово. — Борислав 22:58, 25 март 2008 (UTC)

Добавка в статиите, съдържащи Шаблон:Книга инфо[редактиране на кода]

Ще помоля да се направи една добавка в статиите, съдържащи Шаблон:Книга инфо: на опционалния параметър „преводач“, който добавих преди малко в шаблона. Статиите са някъде около 170. --Спири 20:30, 25 март 2008 (UTC)

Ok Готово. — Борислав 22:58, 25 март 2008 (UTC)

FIDE външна препратка[редактиране на кода]

Смяня на текста на външната препратка към страницата на FIDE, поради реорганизация на сайта

от http://www.fide.com/ratings/card.phtml?event=
на http://ratings.fide.com/card.phtml?event=

Номера на шахматиста остава същия както досега. Пример:тук Благодаря предварително --Nad 20:26, 19 април 2008 (UTC)

Ето за удобство списъкът със статии, където е нужна замяната. --Спири 20:36, 19 април 2008 (UTC)
Ok Готово.CClef.svg Михајло [ talk ] 20:52, 8 май 2008 (UTC)

Дефекти във вътрешните препратки[редактиране на кода]

Моля за съставяне на списък статии, съдържащи вътрешни препратки с дефекти като следните:

 • Точки, запетаи и т.н. пред ]]. Без удивителни и въпросителни
  • Например: [[блабла.]] , [[блабла.|бла]] , [[блабла,]] , [[блабла,|бла]] , [[блабла;]], [[блабла;|бла]]
 • Незатворени или неотворени скоби или кавички (всички видове).
  • Например: [[блабла (бла]] , [[блабла (бла|блаблаба]] , [[блабла бла)]] , [[блабла бла)|блаблабла]]
 • Липсващ интервал пред скобите.
  • Например: [[блабла(бла)]] , [[блабла(бла)|блаблабла]]

По възможност в списъка да се изреждат всички такива грешни препратки, ако са повече от 1, както и информация дали са сини или червени. Допускам, че е възможно такива сбъркани препратки да са били посинявани като пренасочващи или дори да са създавани с грешката в заглавието, така че моля отделен списък само за тях. Списъците моля да бъдат поставени на Уикипедия:Проект Поддръжка/Дефектни вътрешни препратки. В зависимост от резултата ще преценя на място дали да помоля и за коригирането им с бот или ще трябва ръчно. --Спири 09:09, 7 април 2008 (UTC)

Some try given. From [[xxx.]] were excluded endings „в.“, „г.“, „п.н.е“, „п. н. е.“ etc. CClef.svg Михајло [ talk ] 19:38, 20 май 2008 (UTC)

Препратки към специални страници[редактиране на кода]

Тъй като при специалните страници не функционира инструментът "Какво сочи насам", моля за претърсване и замяна с бот за актуализираните специални страници от списъка по-долу, във всички именни пространства, включително МедияУики.

 • Специални:Списък_на_потребителите → Специални:Потребители
 • Специални:Списък на потребителите → Специални:Потребители
 • Специални:Списък_на_администраторите → Специални:Администратори
 • Специални:Списък на администраторите → Специални:Администратори
 • Специални:Списък_на_картинките → Специални:Файлове
 • Специални:Списък на картинките → Специални:Файлове
 • Специални:Галерия_на_новите_файлове → Специални:Нови файлове
 • Специални:Галерия на новите файлове → Специални:Нови файлове
 • Специални:Случайна_статия → Специални:Случайна страница
 • Специални:Случайна статия → Специални:Случайна страница
 • Специални:Стари_статии → Специални:Стари страници
 • Специални:Стари статии → Специални:Стари страници
 • Специални:Азбучен_списък_на_представки → Специални:Всички страници (с представка)
 • Специални:Азбучен списък на представки → Специални:Всички страници (с представка)
 • Специални:Списък_на_блокирани_IP-адреси_и_потребители → Специални:Блокирани потребители
 • Специални:Списък на блокирани IP-адреси и потребители → Специални:Блокирани потребители
 • Специални:Пращане_писмо_на_потребител → Специални:Писмо на потребител
 • Специални:Пращане писмо на потребител → Специални:Писмо на потребител
 • Специални:Изнасяне_на_страници → Специални:Изнасяне
 • Специални:Изнасяне на страници → Специални:Изнасяне
 • Специални:Блокиране_на_потребител → Специални:Блокиране
 • Специални:Блокиране на потребител → Специални:Блокиране
 • Специални:Преглед_на_изтрити_страници → Специални:Възстановяване
 • Специални:Преглед на изтрити страници → Специални:Възстановяване
 • Специални:Внасяне_на_страници → Специални:Внасяне
 • Специални:Внасяне на страници → Специални:Внасяне
 • Специални:Заключване_на_базата_от_данни → Специални:Заключване на БД
 • Специални:Заключване на базата от данни → Специални:Заключване на БД
 • Специални:Отключване_на_базата_от_данни → Специални:Отключване на БД
 • Специални:Отключване на базата от данни → Специални:Отключване на БД
 • Специални:Управление_на_потребителските_права → Специални:Потребителски права
 • Специални:Управление на потребителските права → Специални:Потребителски права
 • Специални:Списък_на_пренасочванията → Специални:Пренасочвания
 • Специални:Списък на пренасочванията → Специални:Пренасочвания
 • Специални:Известни_страници → Специални:Най-посещавани страници
 • Специални:Известни страници → Специални:Най-посещавани страници

Благодаря. --Спири 09:47, 19 април 2008 (UTC)

Нали е и това свършено?CClef.svg Михајло [ talk ] 11:28, 17 май 2008 (UTC)

Интервал между препратки[редактиране на кода]

Забелязах и ръчно оправих това: липса на интервал между две вътрешни препратки. Струва ми се, че няма вариант, при който две залепени една за друга вътрешни препратки да е желан резултат и по-вероятно да става въпрос за пропуснат интервал между тях. Затова ще помоля за бот-замяна на тези срещания. --Спири 09:17, 27 април 2008 (UTC)

Interwiki is one of places where it makes no difference if there is a space, new line or some other separator between two elements. Categories and images are also to be mentioned, for they are usually being separated with a new line. I am willing to work on this problem.CClef.svg Михајло [ talk ] 20:20, 9 май 2008 (UTC)
You're right, interwikis, images and categories are not a problem, you may skip them, though it always looks more neatly if they are in a column, rather than in a row. :-) Spiritia 10:41, 10 май 2008 (UTC)

There are also problems like this one or this one.CClef.svg Михајло [ talk ] 21:26, 9 май 2008 (UTC)

Hm, the second case is not so worrying, but the first one definitely is. Can you handle it? It reminded me of another, very similar and also common, mistake with the links to centuries: [[19]] век instead of [[19 век]]... Spiritia 10:41, 10 май 2008 (UTC)
Maybe a good idea would be to drop a page with all the articles and the list of problems for each of them? One page should be able to bear that. :o) These two are among few I threw look at. Who knows what else could pop up. CClef.svg Михајло [ talk ] 18:19, 10 май 2008 (UTC)
Sure thing, let it be a list, can you please save it as Уикипедия:Проект Поддръжка/Интервали между препратки, thanks. Spiritia 19:05, 10 май 2008 (UTC)

Замяна употребата на Flag Bul.png[редактиране на кода]

Моля да се замени употребата на Картинка:Flag Bul.png с Картинка:Flag of Bulgaria (bordered).svg. --Поздрави, Петър Петров 15:19, 5 юни 2008 (UTC)

Пускам бота. — Борислав 15:46, 5 юни 2008 (UTC)
Благодаря. --Поздрави, Петър Петров 17:13, 5 юни 2008 (UTC)

Изтриване на картинки от подписи[редактиране на кода]

Ще помоля за изтриването на всички срещания на две картинки, които в миналото съм ползвала в подписите си по беседите и ИП Уикипедия. Image:Bio_barnstar2.png и Image:Symbol_heart_vote.svg. Ако е възможно това да стане накуп и за двете картинки, за да не бъдат многократно притеснявани хората на личните им беседи. Благодаря предварително. Спири 19:44, 26 юни 2008 (UTC)

Пуснах верния другар. — Борислав 17:38, 29 юни 2008 (UTC)

Поставяне на шаблон бързо изтриване в беседи[редактиране на кода]

Моля да бъде поставен шаблон {{бързо изтриване}} в беседи съдържащи пренасочвания, с мотив - ненужен остатък след преместване --Nad 20:10, 16 юли 2008 (UTC)

По-добре е да им се направи обикновен списък и да се пуснат на администраторите. — Борислав 16:49, 18 юли 2008 (UTC)
Да, става и така :-) --Nad 18:00, 18 юли 2008 (UTC)

Трудно ми е да вярвам, даже това са беседи. 表 Михајло [ talk ] 10:18, 21 юли 2008 (UTC)

Препратки Южна България и Северна България[редактиране на кода]

Възможно ли е да се пусне бот, който да превърне връзките Северна [[България]] в [[Северна България]] (съответно: Южна [[България]] в [[Южна България]]) в статиите от Категория:Селища в България. --Ivanko 09:01, 8 юли 2008 (UTC)


Ok Done.

Pages: Асеновград and Смолян were locked. Thus not done. CClef.svg Михајло [ talk ] 09:20, 10 юли 2008 (UTC)

Ok Done. --Nad 10:07, 10 юли 2008 (UTC)

Доста сте бързи. Не съм много убеден, че това е добра идея. Според мен е добре в първото изречение на статиите за селища да има връзка към съответната държава. Т.е. по-приемливо ми се вижда [[Южна България|Южна]] [[България]]. --Спас Колев 14:13, 10 юли 2008 (UTC)
overlinking :) в тези статии по всяка вероятност (да не кажа, абсолютно сигурно) вече има препратка към [[България]]. Спири 14:48, 10 юли 2008 (UTC)
Къде е? (При това примерът е с голяма статия.) --Спас Колев 15:06, 10 юли 2008 (UTC)
 1. Why is it important to have a direct internal link Bulgaria in each of these articles, when the hierarchy of internal links certainly leads (in second level) to it, via South Bulgaria or North Bulgaria. And they are full of the word "Bulgaria" which will not leave space for a single doubt in the search engines, not to mention.
 2. Why isn't link to Bulgaria in these templates, by the way? CClef.svg Михајло [ talk ] 15:20, 10 юли 2008 (UTC)
Да... и аз съм озадачена, че препратката липсва централно в селищния шаблон... Не е ли по-добре да я добавим там, както е в {{Селище в РМ инфо}}?
Утешителното в случая е, че няма да е трудно да се направи това което казваш за [[Южна България|Южна]] [[България]], е, на цената на още една редакция... Спири 15:27, 10 юли 2008 (UTC)
Не е въпрос на живот и смърт, но е полезна конвенция. Първо създаваме впечатление у читателя, че навсякъде е така (от Валпараисо до Тимбукту), а после създаваме изключение. --Спас Колев 12:54, 11 юли 2008 (UTC)
Мисля, че в шаблона {{Селище в България}} трябва да се добави и страната (България). Може би, така както е в {{Селище в РМ инфо}} или {{Геообект}}. --Ivanko 13:43, 11 юли 2008 (UTC)
Ами, под нашата карта вече има два реда текст с координатите. Трябва да се потърси друго място или нещо да се размести.
А и това не отменя въпроса ми за връзка от началото на текста. --Спас Колев 13:52, 11 юли 2008 (UTC)
Връзката, както и всички други връзки е добре да изглеждат по начина, по които и работят (WYSIWYG). --Ivanko 13:58, 11 юли 2008 (UTC)
И това е така. --Спас Колев 14:38, 11 юли 2008 (UTC)
Михајло, добавих в Template:Селище в България директна връзка към България.--Ivanko 17:07, 11 юли 2008 (UTC)

What should I do in the end, eh? 表 Михајло [ talk ] 18:41, 11 юли 2008 (UTC)

Ok, I will give you 24h to decide what to do, and then I will start reverting from „Северна България“ to „Северна България“ and the same for south be there no response. 表 Михајло [ talk ] 13:10, 7 август 2008 (UTC) Ok Done. 表 Михајло [ talk ] 17:56, 9 август 2008 (UTC)


Липсващ МЕП на шаблони и статии[редактиране на кода]

Възможно ли е създаване в Уикипедия:Проект Поддръжка на списъци със статии и шаблони с липсващи междуезикови препратки (разбити на подстраници)? Страници без междуезикови препратки е ограничена до 5000 броя и много статии остават напрегледани. Примерно списъка за статиите да започва от буква М, тъй като там някъде свършва списъка на гореспоменатата страница. Аналогично за шаблоните. --ShadeOfGrey 13:03, 11 юли 2008 (UTC)

You are not going to like it. There is a zillion of such articles. Actually 15.308 according to the last dump. Shall I dump the list somewhere? 表 Михајло [ talk ] 19:09, 11 юли 2008 (UTC)
Ами може да го сложиш за начало тук или тук. Благодаря за бързия отзив. --ShadeOfGrey 19:37, 11 юли 2008 (UTC)
Мерси. --ShadeOfGrey 07:47, 12 юли 2008 (UTC)

Ok Done. 表 Михајло [ talk ] 13:44, 12 юли 2008 (UTC)

 • Възможно ли е генерирането в Уикипедия:Проект Поддръжка на списък със статии с липсващи МЕП, но подреден по дата на последна редакция на статията - най-новите да са най-отгоре? Примерно последните 500 или 1000? --Uroboros беседа 19:41, 21 юли 2008 (UTC)

Поставяне на шаблон Шаблон:Щати на Мексико[редактиране на кода]

Може ли някой да разхвърли шаблона {{Щати на Мексико}} по статиите за съответните щати от шаблона. --Λичката 18:53, 3 август 2008 (UTC)

Страници от ОИП, съдържащи подписи на потребители[редактиране на кода]

Не съм сигурна дали е правено такова нещо, но доста често забелязвам такива подписи. Страницата със списъка може да стане част от Проект Поддръжка --Nad 08:40, 9 август 2008 (UTC)

Правила съм някога, мисля че с бот лесно може да се генерира списъка. Трябва търсене по „UTC“ в ОИП и прескачане на някои статии за географски обекти, които закономерно го съдържат (мисля че винаги в рамките на шаблон, т.е. лесно се пресява). Спири 14:18, 9 август 2008 (UTC)

Those are the only ones from the last dump that exist and have both „(UTC)“ and „Потребител:“ inside: Стралджа, Германия, ДНК, Кинематика, Георги Богровски, Манол Велев, Париз Вангелов Паризов, Духовник, ПМГ "Академик Иван Гюзелев", Тракийска крепост (село Лисиците), 3892 Dezsö. 表 Михајло [ talk ] 19:52, 9 август 2008 (UTC)

Статии, съдържащи "виж"[редактиране на кода]

Моля при следващия дъмп да се направи едно списъче (Уикипедия:Проект Поддръжка/Виж), което да съдържа статиите, в които се срещат "виж" и "вж", било в текста или в заглавие на раздел.

А преди да излезе дъмпа, би ми било интересно и какво е съотношението между броя на срещанията на "виж", "вижте" и "вж" из статии. Благодаря, Спири 13:29, 11 август 2008 (UTC)

Ok --ShadeOfGrey 17:59, 19 януари 2009 (UTC)

Научно-фантастични → Научнофантастични категории[редактиране на кода]

Моля за преместване на

Според правописния речник думата се пише без тире. Спири 07:07, 26 август 2008 (UTC)

Ok Done. 表 Михајло [ talk ] 15:32, 27 август 2008 (UTC)

Преместване на шаблон[редактиране на кода]

Преместване на шаблон {{Commonscat|...}} над {{категория}} ако е възможно --Nad 16:17, 27 август 2008 (UTC)

Sold. 表 Михајло [ talk ] 21:08, 27 август 2008 (UTC)

Ok After over 4300 edits, there is very little or none of such categories left. 表 Михајло [ talk ] 14:17, 31 август 2008 (UTC)

Шаблон:Инфокутия военно лице[редактиране на кода]

Във връзка с промяна на един от параметрите (от чин към звание) в шаблона е необходимо промените да се нанесат по статиите, които го използват. --ShadeOfGrey 08:45, 16 септември 2008 (UTC)

However, before somebody convert all those templates, we can add an extra part just for compatibility. 表 Михајло [ talk ] 08:47, 17 септември 2008 (UTC)

Ok --ShadeOfGrey 20:37, 12 ноември 2008 (UTC)

Категория:Светци[редактиране на кода]

Ще може ли с бот да бъде променена Категория:Светци на Категория:Християнски светци във всички категории и статии в Категория:Светци? --Λичката 06:51, 20 ноември 2008 (UTC)

Ok Done. 表 Михајло [ talk ] 12:56, 21 ноември 2008 (UTC)

Благодаря! --Λичката 13:25, 21 ноември 2008 (UTC)

Категория:Български тв водещи -> Категория:Български телевизионни водещи[редактиране на кода]

Моля статиите от Категория:Български тв водещи да бъдат преместени в Категория:Български телевизионни водещи. Благодаря. --Daggerstab 20:50, 8 декември 2008 (UTC)

Ok Done. 表 Михајло [ talk ] 17:37, 10 декември 2008 (UTC)

Параметри в шаблони[редактиране на кода]

За да се уеднакви стила на параметрите в някои шаблони, бих желал следните промени в статиите, където се използват. Моля, ако се нанесат тези промени, да ми се изпрати лично съобщение, за да променя шаблоните.

 1. {{актьор}}
  награди еми -> еми
  награди на БАФТА -> бафта
 2. {{държава}}
  ИЧР_ранг -> ИЧР-ранг
  ИЧР_категория -> ИЧР-категория
  часова зона-отместване ->часова-зона

--Ivanko 22:24, 14 февруари 2009 (UTC)

Ok --ShadeOfGrey 19:00, 18 февруари 2009 (UTC)

Добавяне на шаблон към статии[редактиране на кода]

Възможно ли е, с бот да се добави Шаблон:Римски императори към страниците на всички императори от шаблона? --Стан 20:07, 11 май 2009 (UTC)

Ok Готово. В шаблона имаше препратки към пренасочващи страници, които по-добре да не бяха там. Оправих и тях. — Борислав 17:11, 15 май 2009 (UTC)

Поправка на грешно име[редактиране на кода]

Името Христо Симовски да се промени на Тодор Симовски. --Chech Explorer 14:40, 28 август 2008 (UTC)

С Гугъл намерих само две статии, в които имаше нужда от промяна, и ги промених. Не вярвам с дъмпа (нова версия на който не е излизала от два месеца) да излязат други. Има ли основания да мислим, че има още срещания? Спири 15:04, 28 август 2008 (UTC)
Всички статии за обезлюдени селища в Гърция съм ги правил по copy/paste тенологията, а този съм го посочвал във всяка една статия. Мисля, че щом го има на едно място, трябва да го има на всички. Все пак ще проверя. --Chech Explorer 15:30, 28 август 2008 (UTC)
Прав съм, има още. Ето например: Борен, Кашица, Колярба, Костен (Драмско), Малошийца, Стареджик, Каин Чал, Прибойна, Рашово. Ако е разправия да се пуска бот, ще ги сменя на ръка - тези, и където още намеря. --Chech Explorer 15:36, 28 август 2008 (UTC)
Ясно, значи по-скоро трябва да се мине по приносите ти... мисля, че ако са под 20 ще е по-лесно да ги минем ръчно... Спири 15:51, 28 август 2008 (UTC)
Благодаря за помощта. --Chech Explorer 19:57, 28 август 2008 (UTC)

Заглавия на латиница[редактиране на кода]

Може ли при следващия дъмп да се направи списък със статии (например Уикипедия:Проект Поддръжка/Преименуване или нещо подобно), чиито заглавия са на латиница? Би било добре да се преглежда отвреме-навреме и, където е възможно, да се сменят заглавията на български.--Vodnokon4e 18:23, 7 януари 2009 (UTC)

I dumped all titles that are more Latin than something else. 表 Михајло [ talk ] 17:43, 30 януари 2009 (UTC)

Категоризиране на статии[редактиране на кода]

Съобразно използваната номенклатура за именуване на портални страници:

 1. Страниците от Категория:Портал еволюция да се преместят в Категория:Портал Еволюция.
 2. Страниците от Категория:Портал медицина да се преместят в Категория:Портал Медицина.

--Ivanko 22:24, 14 февруари 2009 (UTC)

Първата Ok --ShadeOfGrey 19:00, 18 февруари 2009 (UTC)

Commonscat[редактиране на кода]

Преместване на {{Commonscat|...}} над {{категория}}. Тази заявка беше изпълнена по-горе от Михаело, но не е зле пак да се мине

Ok изпълнена от Михаело отново :) --Nad 16:46, 5 април 2009 (UTC)

Холандия -> Нидерландия[редактиране на кода]

Здравейте, възможно ли е бот да се заеме със задачата да се променят Категория: Холандия и производните, към Категория: Нидерландия и т.н. Както и да се променят шаблоните от типа на Членове на Европейския съюз, Страни и територии в Европа ...? Поздрави! :-) -- Vekov 10:07, 18 октомври 2009 (UTC)

Вече го имам предвид. Вероятно в понеделник ще стане, защото машинариите ми са на другия компютър. :-) --Спас Колев 10:49, 18 октомври 2009 (UTC)
Благодаря! Значи няма да пипам там нищо за сега. Поздрави! :-) -- Vekov 11:03, 18 октомври 2009 (UTC)
Горе-долу разместих категориите. --Спас Колев 14:25, 19 октомври 2009 (UTC)
Отново ти благодаря! С интерес наблюдавах какво се случва. :-) Лека вечер! -- Vekov 15:10, 19 октомври 2009 (UTC)

Правопис на години на събития от началната страница[редактиране на кода]

Шаблоните изглеждат понастоящем така: „1230 - убит Иван...“, по англ., докато трябва да е „1230 г. - убит Иван“. Вероятно трябва да се промени целия низ "цифра интервал тире" с "цифра интервал г точка интервал тире". Много са (365 х записите), но е и много дразнещо на началната страница, та, ако не стане с бот, ще ги направя ръчно след месец. То всъщност засяга май и всички списъци за дати. Но преди това трябва да се помисли, дали няма нужда и от друго българизиране на синтаксиса (напр. има ли смисъл от тирето въобще; по-скоро да, то отделя графично).--Фипс 23:33, 25 ноември 2009 (UTC)

 • Ok , включително и списъците за дати. BloodIce 14:18, 7 януари 2010 (UTC)
Супер е тоя Огнения.--Фипс 16:52, 7 януари 2010 (UTC)

Категория:Квартали на София към Категория:Квартали и жилищни комплекси на София[редактиране на кода]

Бих искал да помоля с бот статиите под Категория:Квартали на София да се обновят с Категория:Квартали и жилищни комплекси на София. Не малко от тях се водят официално жилищни комплекси като жк „Младост“, жк „Люлин“, жк „Хаджи Димитър“, жк „Красно село“, жк „Яворов“ и т.н. В процес съм на намиране на източник който ще ни помогне да озаглавим статиите правилно според това дали са жк или кв.. --Ванка5 19:27, 11 декември 2009 (UTC)

 • Ok BloodIce 11:56, 7 януари 2010 (UTC)

Подддържан[редактиране на кода]

В Шаблон:Стадион има една досадна грешка, вероятно разпростряла се и по статиите, които го викат: един от параметрите е изписан като подддържан (с три д-та). Та ако може да се поправи навсякъде. По мои сметки, става дума за обхождане на около 70-80 статии. Спири 14:00, 25 декември 2009 (UTC)

 • Ok BloodIce 21:40, 6 януари 2010 (UTC)
Благодарско. :) Спири 16:53, 7 януари 2010 (UTC)

Задача за подмяна на шаблон[редактиране на кода]

Ако може да се подмени шаблона Психология-мъниче с Психолог-мъниче във всички статии за психолози, където е поставен първия. Благодаря--Ilikeliljon 21:19, 11 януари 2010 (UTC)

Уточнение: например да съдържат категория „ххх психолози“ --Nadina 21:23, 11 януари 2010 (UTC)
 • Ok BloodIce 22:10, 11 януари 2010 (UTC)

Голяма задача[редактиране на кода]

Ако не представлява проблем, бих искал този шаблон {{Портал Психология}} да се сложи във всички статии в категория Психология, включително във всички подкатегории на категорията.--Ilikeliljon 15:25, 24 януари 2010 (UTC)

Голяма част от категорията е обхваната, възможно е да има грешки или статии където не е сложен, но грубата работа като чели е попривършена. BloodIce 17:13, 28 януари 2010 (UTC)
Благодаря, ако някъде видя вече ръчно ще ги прибавям.:-)--Ilikeliljon 17:16, 28 януари 2010 (UTC)
Моля :-). Чудех се просто дали има смисъл при мъничета, но за всеки случай ги минах :-). BloodIce 17:21, 28 януари 2010 (UTC)

Зиамети[редактиране на кода]

Ако може зеамет, зеамети, заемет и заемети да се сменят с връзките [[Зиамет|зиамет]], [[Зиамет|зиамети]]. Мерси! --Чечлията 03:32, 5 септември 2010 (UTC)

Пробвах с дъмп от 2 септември, ама само две статии по темата излязоха. Тия думи имат и други значения, но общо имаме не повече от 10 статии. Освен ако нещо грандиозно не се е случило след 2 септември, няма толкоз какво да се оправя като чели. BloodIce 18:24, 8 септември 2010 (UTC)
ОК, тогава ще гледам да ги променя ръчно като ми остане време. Иначе статиите са 33. Поздрави --Чечлията 21:23, 8 септември 2010 (UTC)
Ама повечето действително са редакции след 2 септември (с изключение на поне една по-ранна). Ако имаш търпение до новия дъмп (очаквам го до два-три дена), ще ги мина с бота. Поздрави, BloodIce 21:33, 8 септември 2010 (UTC). P.S. Тези ги промених, а дали има нещо ново ще видим скоро. BloodIce 06:45, 9 септември 2010 (UTC)
Новия дъмп излезе преди няколко часа. Направих проверка и като чели няма повече за поправка. От новия излезе една корекция, но не съм сигурен дали не я пропуснах нарочно миналия път. Считам заявката за изпълнена. BloodIce 17:19, 12 септември 2010 (UTC)
Благодаря! --Чечлията 17:59, 12 септември 2010 (UTC)
За нищо, местя в изпълнени. :-) BloodIce 18:03, 12 септември 2010 (UTC)

Замяна на {{ш|coor title dms}} с {{coord}}[редактиране на кода]

Вторият шаблон включва първия в себе си. При замяната трябва да се добави параметър |display=title. В другите уикипедии се използва вече само втория. --Ivanko 08:12, 18 март 2010 (UTC)

 • Ok BloodIce 19:08, 1 септември 2010 (UTC)
 • По същата процедура преобразувах {{coor title dm}}, {{coor title d}}, {{coor dms}} и {{coor dm}}. Първите два шаблона са изтрити като неизползвани, а последните два са пренасочвания, заради няколко беседи и потребителски страници. Останаха още няколко шаблона, които могат да се прехвърлят към майчиния, но те се извикват от няколко относително комплексни шаблони за населени места по Балканите. Говоря за {{coor title d}} и {{coor d}}. За сега това е състоянието. BloodIce 11:25, 8 септември 2010 (UTC)

Създаване на категории с бот[редактиране на кода]

Създаване на скрити категории за всички дати. Понастоящем несъществуващите имат по две подкатегории Родени и починали --Nadina 18:37, 12 август 2010 (UTC)

Ok BloodIce 21:36, 21 ноември 2010 (UTC)

Уикипедия:Проект Поддръжка/Правопис[редактиране на кода]

Моля да бъде пуснат правописния бот и да се постави някъде лог файл за проверка, бих помогнала после с проверките на редакциите му, предполагам и други хора биха се включили --Nadina 21:03, 30 октомври 2010 (UTC)

Ok Изпълнена спрямо актуалния дъмп, а лог файла май е по-удобно да се гледа от приносите на бота, като корекциите започват от 4 ноември 14:06 със статията „3 ноември“ до към 100-на пърчета нагоре — последната е от 4 ноември 14:30 със статията „Ранни писмени сведения за българите“. Аз горе долу ги прегледах, а когато бота е променял, в статии с македонски цитати и архаични текстове оригиналът е запазен. Може и да има пропуск разбира се. BloodIce 13:33, 4 ноември 2010 (UTC)

Актуализиране на желани страници[редактиране на кода]

Моля за Актуализиране на Уикипедия:Желани страници - махнах посинените от списъка, направен от бота през май 2009 г. Ако има възможност, пак да бъдат посочени само тези с над 10 препратки към заглавието.--Vodnokon4e 11:21, 6 септември 2009 (UTC)

Имена на мъничета[редактиране на кода]

 1. Да се промени навсякъде шаблонът {{Мъниче селища в България}} на {{Селище-България-мъниче}}.
 2. Да се изтрие {{Мъниче селища в България}}.
 3. Да се промени навсякъде шаблонът {{мъниче Византия}} на {{Византия-мъниче}}
 4. Да се изтрие {{мъниче Византия}}

--Ivanko 10:09, 25 ноември 2009 (UTC)

По 1. Преброи ли, че става въпрос за около 5000 статии? Какво по-точно оправдава да се направят тези 5000 ненужни редакции? Спири 19:41, 25 ноември 2009 (UTC)
3. Ok и 4. Ok , за 1. и 2. може би пренасочването е по-добра идея, заради ненужни корекции в 5000 статии. BloodIce 14:32, 7 януари 2010 (UTC)
Тези шаблони най-вероятно са поставяни с бот, в самото начало, когато нямаше установен стандарт за шаблоните... Сега могат да се поправят само с бот. Трябва да сме наясно, че някои корекции на стари грешки ще бъдат мащабни, защото енциклопедията междувременно е нараснала. Поздрави и мерси за свършената работа дотук. --Ivanko 09:00, 18 март 2010 (UTC)

Шаблон:Музикален албум[редактиране на кода]

В статиите, където е използван шаблонът {{музикален албум}} да се променят параметрите, както следва: Предишен албум --> предишен албум ; Този албум --> този албум ; Следващ албум --> следващ албум. Благодаря.--Ivanko 08:53, 30 ноември 2010 (UTC)

Ok Заявката е изпълнена. BloodIce 11:02, 30 ноември 2010 (UTC)
В доста шаблони не е станало нацяло... [1] --Ivanko 19:45, 5 декември 2010 (UTC)
Статиите са обходени наново, надявам се остатъчният проблем да е ликвидиран. BloodIce 21:28, 5 декември 2010 (UTC)

Шаблон:Песен[редактиране на кода]

Моля, в статиите, където е използван Шаблон:Песен и Шаблон:Инфо-песен (пренасочващ) да бъдат променени следните параметри, както следва: година --> записване, дата --> издаване, име --> композитор, имена --> продуцент. Новите параметри, отразяват по-добре тяхното предназначение в шаблона. Мерси отново. --Ivanko 09:06, 15 декември 2010 (UTC)

Ok Спас Колев 15:22, 24 януари 2011 (UTC)

Шаблон:Сериал[редактиране на кода]

В статиите, където е използван Шаблон:Сериал, да се промени параметър Уебсайт --> Официален уебсайт. С течение на времето са използвани и двата параметъра, и сега целта е да остане само единия. --Ivanko 15:36, 18 декември 2010 (UTC)

Ok Спас Колев 15:02, 24 януари 2011 (UTC)

Разнасяне на рожденици по шаблони[редактиране на кода]

Да видим дали може да се изпълни следната заявка, пък ако може, в бъдеще ще я подновявам с нови данни (вървя по една енциклопедия и дотук съм ги докарала до буквичката Б).

От списъка тук имената (с поясненията в скоби) трябва да се разнесат по съответните шаблони за дати. Например

01-03
[[Райчо Андреев]] (български медникар, майстор на художествените занаяти)

трябва да се добави най-отзад към шаблона Уикипедия:Рожденици/Шаблони/01-03, без разбира се да се забравя и запетайката :) Предварително благодаря, ако е възможно да се изпълни. Спири 20:40, 10 януари 2011 (UTC)

Ok Готово е, мисля. --Спас Колев 12:37, 24 януари 2011 (UTC)

Военноидателски[редактиране на кода]

Нещо спелингът ми куца и съм разнесъл в бая статии и беседи Военноидателски вместо Военноиздателски.--Мико 07:34, 19 април 2011 (UTC)

Има си нужда от още ботоператори, нема спор.:-)--Мико 16:14, 19 май 2011 (UTC)
Ok --ShadeOfGrey 06:51, 25 май 2011 (UTC)

Проект Химия[редактиране на кода]

Здрасти! Бих желал, ако е възможно, да се генерира списък на червените препратки в статиите от Категория:Химия (и подкатегориите де), който да се приложи в проекта. Ако има проблем с това, че поради правопис ще се появят и неистински, ще ги отстраня ръчно. Мерси! --Габриел*б/п* 16:34, 5 януари 2012 (UTC)

missingtopics. --ShadeOfGrey 16:49, 5 януари 2012 (UTC)
Благодаря ! --Габриел*б/п* 17:14, 5 януари 2012 (UTC)

binomial -> rank[редактиране на кода]

Може ли във всички 800 статии от основната категория (без подкатегориите) в шаблона Taxobox да се замени binomial с rank. Т.е параметрите

| binomial =
| binomial_authority =

да станат съответно

| rank =
| rank_authority =

--Termininja 13:29, 26 ноември 2013 (UTC)

Ok Спас Колев (беседа) 16:19, 27 ноември 2013 (UTC)

Подобряване на шаблона Храм инфо[редактиране на кода]

Преместено от У:ЗА. --12:53, 14 август 2014 (UTC)


В анкетите към статиите използвани за шаблон „Храм инфо”:

1. Може ли чрез БОТ от
| име = Галтаджи{{Br}}''Galtaji''
да стане
| име = Галтаджи
| име-оригинал = Galtaji

(примерно при Галтаджи)
В случая не се натоварва „име”-то и е по-прегледно при показване на Общомедия.


2. Може ли чрез БОТ от
| страна = [[Индия]]
да стане
| страна = Индия
(примерно), и изобщо за всички статии
Само така показателят в анкетата „страна” може да се използва за две неща:

 1. за показване на страната чрез шаблона „Флагификация” – примерно „Флаг на Индия Индия”, както е в шаблона „Дворци и замъци инфо”, с което ще се подобри линкването към страната;
 2. за показване на местоположението на храма на картата чрез шаблона „ПК” – примерно „ПК Индия” (както пак е в шаблона „Дворци и замъци инфо”),

но когато има записани към името двойни скоби тези шаблони не работят. И не е догледано преди години.

По-добър вариант за "2" - Или има друг начин самите скоби да се игнорират (вътре в шаблона) по някакъв начин, за да остане само името, което да се ползва за показател „страна“.
Иначе трябва да се прави всяка поотделно - пример "Света София (Солун)". --Rumensz (беседа) 15:20, 12 август 2014 (UTC)

Ще го пусна тези дни. --Спас Колев (беседа) 12:54, 14 август 2014 (UTC)
За ПК е по-добре да има отделен параметър - сградите често се показват на картата на града. --Спас Колев (беседа) 13:38, 14 август 2014 (UTC)
Ok Спас Колев (беседа) 12:18, 15 август 2014 (UTC)

Подстраници с документация[редактиране на кода]

Възможно ли е бот да обходи всички /doc страници и да премахне "И МЕЖДУУИКИ ВРЪЗКИТЕ " от:

 • <!-- МОЛЯ ДОБАВЯЙТЕ КАТЕГОРИИТЕ И МЕЖДУУИКИ ВРЪЗКИТЕ В КРАЯ НА ТАЗИ СТРАНИЦА -->
 • <!-- ПОСТАВЯЙТЕ КАТЕГОРИИТЕ И МЕЖДУУИКИ ВРЪЗКИТЕ ТУК -->

Добре е да се оправи и в основния шаблон от който се генерират тези съобщения. --Termininja Ginga.gif 20:50, 12 март 2013 (UTC)

Сигурно ли е, че меповете на шаблоните ще се правят чрез Уикидата? --Спас Колев (беседа) 14:33, 13 март 2013 (UTC)
Така изглежда [2] [3] --Termininja Ginga.gif 15:04, 13 март 2013 (UTC)
Ok Готово. — Борислав 16:47, 11 януари 2015 (UTC)

Списък с епизоди[редактиране на кода]

Не съм сигурен, но това май ще е нужно. Може ли бот да мине всички статии, чието име започва със „Списък с епизоди на“ и да постави в началото {{Списък с епизоди/съобщение}}, разбира се, само на тези, които още го нямат посочения подшаблон или нямат самия {{Списък с епизоди}}. --Йордан Генев б. 17:17, 28 април 2013 (UTC)

Ok Готово. — Борислав 08:49, 11 януари 2015 (UTC)

Категорията Порно актьори[редактиране на кода]

Правилното изписване на категорията трябва да е Порноактьори или Порнографски актьори, а не Порно актьори. Ако се смени заглавието трябва да се редактират и всички статии в категорията.--Hillary Scott`love (беседа) 07:55, 5 юли 2013 (UTC)

Ok (благодарение на новата джаджа) --Nadina 21:07, 9 януари 2015 (UTC)

Списък с разделите на Уикипедия[редактиране на кода]

Здравейте. Спешно необходимо е статистиката в страницата „Уикипедия:Списък на уикипедии“ да бъде обновявана с бот. Ако случайно има свободен бот го пуснете, или пък ми пишете как мога да си направя бот и как да го активирам. --Родолюбец 15:14, 18 юли 2013 (UTC)

Не знам какъв вид бот е нужен за целта, но гледам, че междувременно Panzer е правил обновявания, затова отбелязвам тази задача като Ok готова. — Борислав 09:04, 10 януари 2015 (UTC)

Замяна на „бившо“ с „бивше“[редактиране на кода]

Цитат от онлайн справочника „Как се пише“:

Как се пише: бивше или бившо? Правилно е да се пише бивше.
Източник: Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 174.

Неправилната форма „бившо“ се среща в Бг.У цели 12 291 пъти - количество, явно непосилно за ръчна замяна. Моля някой спец да го пусне на бот. --Elkost (беседа) 13:02, 24 септември 2014 (UTC)

ПП. Пропуснах да добавя: в моя Мозила браузър „бивше“ се подчертава като неправилно - явно така е било зададено. Оправих си настройката, но вероятно много други колебаещи се ще правят тази грешка. Така че ще трябва ботът периодично да проверява за нови подобни грешки. --Elkost (беседа) 13:12, 24 септември 2014 (UTC)
Ползвах дъмпа от 28 декември и открих около 110 статии, в които се среща „бившо“. По какъв начин откри горния резултат от 12 291 страници? — Борислав 13:37, 11 януари 2015 (UTC)
Предполагам с търсачката --Termininja 13:56, 11 януари 2015 (UTC)
Да, търсачката връща резултати за всички словоформи на „бивш“, явно затова резултата е толкова различен. — Борислав 14:04, 11 януари 2015 (UTC)
Междувременно забелязах, че съм ползвал малко по-стар дъмп на базата, затова не съм открил някои новосъздадени статии. След малко ще ги мина и тях. — Борислав 14:04, 11 януари 2015 (UTC)
Ok Готово. Минах през 144 статии. — Борислав 18:08, 11 януари 2015 (UTC)

За дъмпа[редактиране на кода]


Преместено на Потребител беседа:Borislav. --Termininja 20:04, 11 януари 2015 (UTC)


Област и община - с малка буква[редактиране на кода]

Думите област и община трябва да са навсякъде с малка буква, вкл. в случаите от типа „oбекти (села, реки, хора и т. н.) в област Еди-коя-си“, село Еди-кое-си (област Еди-коя-си) и подобни. Изключения - (естествено) когато са първа дума в изречение или заглавие (на статия, раздел, картинка, колона в таблица). George (беседа) 11:34, 27 февруари 2014 (UTC)

Наистина тези думи, взети самостоятелно, са съществителни нарицателни имена, поради което се пишат с малка буква. Когато обаче участват в състава на сложни наименования, то тези изрази са съществителни собствени имена и се пишат с главна буква. Тези съставни изрази (напр. Област/Община Видин) са устойчиви имена на уникални териториални региони (като Граово, Тракия и др.), много по-големи по площ и по-известни от местностите (напр. Петрова нива), които пишем с главна буква. Освен това у нас (а предполагам, че и в чужбина) областите, общините, районите са юридически лица, чиито наименования явно са същ. собствени имена. --Elkost (беседа) 12:47, 24 септември 2014 (UTC)
Съжалявам, Елкост, но разсъжденията ти са доста свободни и не се подкрепят нито от обичайните правописни правила, нито (а това е по-съществено) от нормативната уредба. В ЕКАТТЕ, стр. VII и VIII, четем следния текст: "Законът... е изчерпателен и категоричен по отношение на административно-териториалните единици - те носят наименованието на населеното място - техен административен център (курсивът мой). ... (Това понякога) довежда до еднакви имена на различни АТЕ от един и същ вид." Един от примерите там: съществуват две общини с едно и също наименование - община Добрич (естествено, двете са с различен код). По-нататък следват "област София, ...област Добрич, ...област Пловдив, ...община Своге" и т.н., и т.н. Същия начин на изписване виждаме и в Единния класификатор на населените места, в края на краищата навсякъде, с изключение на нашата Уикипедия. През февруари предложих разделът „Статии за общини и области...“ в У:ПН, в който се твърдеше, че „...думите Област и Община са неразделна част от името и се изписват с главна буква...“ да отпадне като противоречащо на правописа, още повече, че „правилото“ се беше разпростряло тук-там и за Ном, Район, Регион и подобни. Тогава с мен се съгласиха Мико, Лъчезар, Молли, както и Спас Колев и Алиса Селезньова (последните двама с предложение да не отпада разделът, а да се прередактира, което и направих.) Надявах се горната заявка за бот досега да беше вече изпълнена (или поне да се види дали е възможно).--George (беседа) 20:22, 24 септември 2014 (UTC)

Ще си позволя да напомня за тази заявка – възможно ли е да се изпълни? Отегчително е да поправя ръчно, шаблоните и категориите също се седят грешни.--George (беседа) 16:12, 31 октомври 2014 (UTC)

Проблемът е, че задачата е доста тежка в техническо отношение и обхваща много голям брой статии. Примерно, аз нямам надеждно средство за промени в текста на статиите (главната буква трябва да се запазва в част от случаите). Може би е добре да се разбие на подзадачи (списъкът подлежи на допълване):
 • Преместване "Област Пловдив" -> "Пловдив (област)"
 • Преместване "Община Пловдив" -> "Пловдив (община)"
 • Преместване "Александрово (Област Хасково)" -> "Александрово (област Хасково)"
 • Преместване "Категория:<нещо си> Област Пловдив" -> "Категория:<нещо си> област Пловдив"
 • ...
Спас Колев (беседа) 13:06, 6 ноември 2014 (UTC)
Към предложенията на Спас: Преместване от типа "Област Пловдив" като "Пловдив (област)" май не е нужно, в заглавие така или иначе става с главна буква. Всъщност областите така и се наричат: област Пловдив, област Враца. Допълнително отбелязвам:
 • в шаблоните: oбекти (населени места в, образование в, реки в, хора от) Област („О“бщина) Еди-коя-си -> oбекти (населени места в, образование в, реки в, хора от) област („о“бщина) Еди-коя-си
 • село (град) А (Област („О“бщина) Б) -> село (град) А (област („о“бщина) Б)
 • Проблемът го има и в навигационните шаблони за Република Македония (за общините).
И още нещо – разделът „Статии за общини и области в България“ (с ново заглавие „Правопис на думите област и община“), както и разделът „Тирета и интервали около тях“ фактически са за общи правописни правила, а не за Имена на статии. Би трябвало да се преместят в Правила за оформление или в Полезни съвети. Всъщност най-добре е в Правопис, но той сега е зает от Списък на правописни грешки (доста елементарен и безполезен според мен).--George (беседа) 15:18, 12 януари 2015 (UTC)

Ще действаме ли?[редактиране на кода]

Ще го правим ли това или трябва още да се обсъжда? — Борислав 19:01, 11 януари 2015 (UTC)

Мисля, че е обсъдено. Въпрос на техническа реализация е само. --Спас Колев (беседа) 10:45, 13 януари 2015 (UTC)
Да я поема ли? — Борислав 10:59, 13 януари 2015 (UTC)
Заповядай. :-) --Спас Колев (беседа) 10:32, 14 януари 2015 (UTC)

Списък на статиите, в които имена на месеци са написани неправилно с главна буква[редактиране на кода]

В много статии месеците са написани с главна буква – например „Януари“ вместо „януари“. Тъй като някои от месеците са и имена – Август, например – не бих пуснал бот да поправя правописните грешки автоматично. Би било хубаво да бъде създаден списък на статиите, в които месеци са написани с главна буква и последните знаци преди името на месеца не са точка, точка и интервал, точка и нов ред, начало на клетка в таблица (|) или знак за списък (#, *). --Лорд Бъмбъри (беседа) 09:18, 10 януари 2015 (UTC)

Намерих си начин :). Скоро ще публикувам списъка. --Лорд Бъмбъри (беседа) 10:35, 17 февруари 2015 (UTC)

Разчистване на грешно зададен шаблон[редактиране на кода]

Моля в категориите и статиите със заглавие на кирилица да бъде разчистен шаблона {{Commons| }} --Nadina 22:15, 11 януари 2015 (UTC)

Можеш ли да поясниш? Какво имаш предвид с „разчистване на шаблона“? — Борислав 22:43, 11 януари 2015 (UTC)
Премахването му, не сочи към съответната страница, а към началната страница на Общомедия пример
--Nadina 22:44, 11 януари 2015 (UTC)
Разбрах. С пример всичко става ясно. :-) А каква е причината за тази употреба на шаблона? Копиране и вмъкване? Или пък в някоя помощна страница е посочено така и хората се заблуждават? — Борислав 22:53, 11 януари 2015 (UTC)
В английската Уикипедия (предполагам и в други на латиница), води до заглавие в Общомедия аналогично на текущата статия, в която е поставен шаблона, и с копиране е дошло при нас предполагам. В Общомедия естествено няма статии на кирилица :) Предполагам, че аналогично трябва да се премахне и шаблона {{Commonscat| }} --Nadina 23:00, 11 януари 2015 (UTC)
{{commonscat|Name}} и {{commonscat-inline|Name}} са работещи шаблони. --Rumensz (беседа) 15:53, 12 януари 2015 (UTC)
Говоря само за варианта, в който не е зададено "Name", когато статията е със заглавие на кирилица, няма как шаблона да пренасочи към съответната статия в Общомедия --Nadina 20:27, 12 януари 2015 (UTC)
Първо е добре да се провери дали има МЕП и оттам да се извади английското име. Ако няма, чак тогава може да се премахне шаблона. — Борислав 21:04, 12 януари 2015 (UTC)
Аз не искам да се разкарва целият шаблон, а само там, където не е зададен параметър след чертата Шаблон:Общомедия --Nadina 21:09, 12 януари 2015 (UTC)
Може при празен параметър стойността да се взима от Уикиданни (като Шаблон:Селище инфо, примерно). --Спас Колев (беседа) 10:49, 13 януари 2015 (UTC)

Асен Василев в Асен Василиев[редактиране на кода]

Тука изведнъж се оказва, че сме разнесли едно доста мащабно лайно без да искаме - на ужасно много места Асен Василиев е Асен Василев. Ще може ли във всички статии, в които се споменава книгата "Български възрожденски майстори" да стане от Василев на Василиев. --Мико (беседа) 05:24, 26 януари 2015 (UTC)

Бих могъл да се заема с това, но едва след няколко дни -- може би в края на седмицата. — Luchesar • Б/П 14:39, 26 януари 2015 (UTC)
Ok Може да прегледаш последните 160 приноса на BotNinja. Единствено само не разбрах защо Jingiby връща редакциите. --Termininja 19:12, 26 януари 2015 (UTC)
Благодарско. Не знае сигурно, че ние сме омацали. --Мико (беседа) 19:33, 26 януари 2015 (UTC)
Браво, Нинджа! Сигурен ли си, че не си променил и други Василеви? — Luchesar • Б/П 22:10, 26 януари 2015 (UTC)
Критерият беше страницата да включва "Български възрожденски майстори". Аз проверих на ръка около 20-на редакции, всичките си бяха наред. --Termininja 22:31, 26 януари 2015 (UTC)
Хммм, добре. Аз се спрях, защото видях, че може да е малко сложно да се напише подходящ regex, особено ако ще е нужно да се сменят и имена на ref-ове -- да не говорим, че не беше ясно дали навсякъде начина на цитиране е еднакъв. Ако правилно разбирам, ти просто си сменил навсякъде по такива страници, където се среща "Български възрожденски майстори", думата "Василев" с "Василиев", така ли? — Luchesar • Б/П 22:34, 26 януари 2015 (UTC)
Да, предварително прегледах няколко случайни страници да видя какви са записите и видях че няма да е никакъв проблем да ползвам string.replace(). Аз съм си изкарал всички видове страници в отделни класове със съответните пропъртита и методи и само си ги извиквам в зависимост от това какво ми трябва. Това ми отне около 2-3 мин да го напиша. --Termininja 23:06, 26 януари 2015 (UTC)
Това е просто и ефективно решение, но с един сериозен проблем. Ако някъде в такава страница има и друг Василев, който наистина си е Василев, вече е преименуван на Василиев. :-) Все пак, като начало е доста добре, но имай предвид, че регексовете са сложна материя, и то не толкова в това да научиш синтаксисите на различните видове, колкото именно да измислиш подходящия като логическа конструкция регекс, който да мачне всичко, което искаш да промениш, и само това, което искаш да промениш. Обаче за 20+ години и аз самият все още се уча, така че не се шашкай. ;) В случая може да е добре да се прегледат страниците. Малко вероятно е да има подобни съвпадения, но не е невъзможно, предполагам. — Luchesar • Б/П 23:15, 26 януари 2015 (UTC)
Аз проверих на ръка също 20-тина от редакциите на бота - всичко е наред. Много чиста работа. --Мико (беседа) 04:57, 27 януари 2015 (UTC)
Мико, да поясня какво реално е станало, за да го имаш все пак предвид. На всяка страница, където в текста се среща фразата "Български възрожденски майстори", думата "Василев" е била сменена с "Василиев", без значение дали е ставало въпрос за автора на книгата, сбъркан като Василев, или за друг, наистина имащ фамилията Василев, и просто споменат паралелно на същата страница. Не знам колко е вероятно да има такива други Василеви на тези страници, но просто го имай предвид, защото знам, че няма да ти е приятно, ако изведнъж те се окажат със сбъркани фамилии, изписани като "Василиев", вместо "Василев". Нинджата, разбира се, не трябва да бъде укоряван в случая -- на неговите години и аз бях така ентусиазиран, ако не и повече. — Luchesar • Б/П 11:24, 27 януари 2015 (UTC)
Да, бе, Лъчо - схванах го още първия път. :-) С времето човек обръгва не само на възможни грешки, но и на съществуващи - ако знаеш колко много пъти виждам грешки, които не отварям, ще те заболи главата. :-) --Мико (беседа) 11:32, 27 януари 2015 (UTC)
Така и предположих, но най-кофти е когато нещо остане неизяснено (макар всички да са си мислели, че е ясно) и се забрави, а после след време започне едно чесане по главата защо нещото е станало по еди-какъв-си начин. Точно тая нощ се борих с един такъв проблем и сигурно затова реших да се подсигуря в обясненията. ;) Дано само Нинджата не ми се обиди, но мисля, че и той ще ме разбере. :) — Luchesar • Б/П 11:43, 27 януари 2015 (UTC)
Вместо да го коментираме реших, че ще е по-лесно да пусна още един бот който да провери дали на всички минати страници има име различно от „Асен Василиев“, при което от всички 160 бяха открити 9 статии на които се срещаха имената Атанас Василиев, Алексо Василиев, Светла Василиева или Данчева-Василиева, А., което означава че цялото това писане си е заслужавало. Всички имена в тези 9 статии са оправени. Мерси за забележката, друг път ще се подсигурявам със regex и няколко пъти ще проверявам какво мачва. --Termininja 13:40, 27 януари 2015 (UTC)
Отлична работа, Нинджа, браво! Самокритичността е едно от качествата, по което си личат истински талантливите хора. Ако винаги постъпваш така в живота, сигурен съм, че ще постигнеш много. Между другото, наистина ми спести много време, щото със сигурност щях да се туткам доста по-дълго и мрачно, отколкото на теб ти отне всичко, барабар с проверката, и то явно с голяма лекота. Благодаря ти! :) — Luchesar • Б/П 15:41, 27 януари 2015 (UTC)
Малко мазновато става, но наистина благодарим и аз. (В крайна сметка целата работа е за едното благодарим, нали :-)) --Мико (беседа) 16:30, 27 януари 2015 (UTC)

Преди малко написах Академично издателство „Марин Дринов“. Това е основното и може би най-значимото научно издателство у нас. Търсене в У по заявка "издателство „Марин Дринов“" извади 702 резултата и още 531 на "АИ „Марин Дринов“". Някой технически грамотен дали може да се заеме да направи има-няма 1 234 връзки? Повечето връзки са в таг <ref>{{cite book |title= |last= |first= |authorlink= |coauthors= |year= |publisher=Академично издателство „Марин Дринов“ |location= |isbn= |pages= |url= |accessdate=}}</ref>. Поздрави, --Иван беседа 17:56, 27 февруари 2015 (UTC)

С тоя шаблон елиминирах около 100-тина. --Termininja 18:56, 27 февруари 2015 (UTC)
Благодаря за съдействието. :) --Иван беседа 05:32, 28 февруари 2015 (UTC)
Всичките тези шаблони за него ли се отнасят? --Termininja 12:13, 28 февруари 2015 (UTC)

Да :) Иван беседа 12:58, 28 февруари 2015 (UTC)

Военна заслуга[редактиране на кода]

Може ли всички от Категория:Носители на орден За военна заслуга да минат в Категория:Носители на орден „За военна заслуга“? Благодарим. --Мико (беседа) 17:40, 28 февруари 2015 (UTC)

Ok . Пусни си CategoryMaster за да можеш и ти. --Termininja 17:57, 28 февруари 2015 (UTC)
Не знаех, че вече и обикновените могат. :-) Благодарско. --Мико (беседа) 19:08, 28 февруари 2015 (UTC)
Хм, аз пък те подведох, толкова джаджи вече почнах да се бъркам. Сори. --Termininja 20:56, 28 февруари 2015 (UTC)

Изтриване на шаблон:Coord[редактиране на кода]

Проблем: тук. В статията има шаблон за координати на първия ред, но шаблон:Сграда тегли координати от Уикиданни, които се изписват върху тези от шаблон:Coord. Практически е необходимо за шаблони като Сграда да бъде изтрит шаблон Coord от статиите. --Лорд Бъмбъри (беседа) 13:04, 15 март 2015 (UTC)

Ok Всъщност, оказа се, че има само още 7 проблемни страници. Премахвал съм шаблона обаче само там, където е използван с параметър display=title, понеже има други места по статиите, където е използван за отделни обекти. Освен това, със София Аутлет Център имаше проблем, че изглежда координатите ги няма в Уикиданни. Въведох ги ръчно в шаблона "Сграда", понеже не съм работил точно с този тип данни. Не съм сигурен дали ще бъдат автоматично пренесени към Уикиданни, или някой ще трябва все пак да ги въведе ръчно там и да ги махне от шаблона. — Luchesar • Б/П 15:44, 15 март 2015 (UTC)

Охридско наместничество[редактиране на кода]

Може ли там, където се среща http://www.dke.org.mk/namesnistva.asp да се смени с http://www.dke.org.mk/index.php/namesnistva. Благодаря. --Мико (беседа) 18:33, 24 март 2015 (UTC)

Ok Ама то никъде не се среща. --Лорд Бъмбъри (беседа) 17:25, 24 януари 2016 (UTC)