Уикипедия:Уикипедианци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Уикипедия:Потребители)
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Съкращение: У:ХОРА

Уикипедианците са хора, които пишат и редактират страниците в Уикипедия, за разлика от обикновените потребители, които само ги четат.

Всеки може да бъде уикипедианец, включително и вие. Посетете наръчникa на Уикипедия, за да научите повече.

Уикипедианец е термин, който се употребява в контекста на Уикипедия. Означава редактор в проектите за свободни уикипедия, уикиречник, сборник с уикицитати, библиотека за уикикниги.

Терминът уикипедианец представлява превод на английската дума Wikipedian и се образува съобразно българските прилагателни за произход, принадлежност или местожителство: марсианец, трансилванец, софиянец. Забележка: правилният правопис е с „а“, а не с „я“.

Предлаган е и термина уикипедист, по аналогия с „енциклопедист“, учен от времето на Просвещението, участвал в списването на Енциклопедията на Дени Дидро и Жан Даламбер, както и с „тракторист“, „багерист“, „илюзионист“ и други видове професии/занаяти (почти не се използва в уики-българския). За разлика от термина „уикипедист“, „уикипедианец “ предполага принадлежност към група или общност. В този смисъл уикипедианците са хора, които формират Уикипедианска общност.

Освен че е най-голямата електронна енциклопедия и най-мащабният проект под свободен лиценз, Уикипедия е и общност на хората, които я създават и поддържат. В Уикипедия се регистрират много хора (актуалният им брой в момента е 341971), но малка част от тях редактират страниците ѝ. И още по-малка част допринасят редовно. В същото време е от съществено значение за Уикипедия да допринасят повече хора: това е гаранция за плурализма на гледните точки, за по-обхватното представяне на всички области от човешкото познание, за достъп до повече и по-разнообразни източници на информация, за по-бърза актуализация на данните и за повече и по-качествена техническа поддръжка.

Каквото и да реши да направи (освен ако не вандализира), всеки уикипедианец е полезен.

Вижте също Уикипедия:Уикихолизъм.

Уикипедианците притежават различни черти, една от които е тяхната дързост - от една страна са тези, които спазват правилото на еднократното връщане и предпочитат да дискутират промените, а не да се впускат в редакционни войни. От друга страна са по-напористите (Уикипедия:Бъдете смели), които предпочитат действието пред разговора.

Част от уикипедианците с удоволствие пишат нови статии, като някои предпочитат да дават начало на много на брой мъничета, а други за дълго време се съсредоточават върху една статия, за да я направят избрана. Други уикипедианци обичат да поправят правописа и оформлението. Трети намират призвание в патрулиране на последните промени, във връщането на вандализми или в това да посрещат и помагат на нови редактори.

Информация за себе си регистрираните потребители могат да предоставят на личните си потребителски страници, но това не е задължително.

Потребителски групи по права[редактиране на кода]

По отношение на техническите възможности, уикипедианците попадат в няколко групи.

  • Нерегистрирани уикипедианци. Те могат да редактират статии и да участват в обсъждания, но в системата се означават като ИП адрес, поредица от цифри, свързани с местоположението и интернет-доставчика им. Нерегистрираните уикипедианци могат също да се регистрират.
  • Регистрирани потребители. Те са известни в Уикиобщността с избраното потребителско име, което може да е реално или псевдоним. Вижте няколко от причините, поради което е добре да се регистрирате. 4 дни след регистрацията си тези потребители стават автоматично одобрени.
  • Уикипедианци с право на глас. Това са регистрирани потребители с известен стаж (75 дни) и брой приноси (поне 400 редакции по статии). Тези уикипедианци обикновено са показали сериозното си отношение към проекта и могат да гласуват при вземането на важни решения за проекта (всеки регистриран потребител може да даде мнение, което винаги се зачита, но гласуването става по сложна процедура).
  • Администратори. Това са уикипедианци с възможност за някои допълнителни технически функции като изтриване и възстановяване на страници и файлове и защита на страници, промени по интерфейса на сайта, малко програмиране и др. Обикновено те по-добре от другите потребители познават сайта, софтуера, организацията и правилата, като ползват тези допълнителни технически функции само, когато има нужда и консенсус от страна на общността по използването им. Администраторството не е кой знае какво преимущество, в миналото статутът е даван на всеки по-активен уикипедианец, като с нарастването на общността и множенето на конфликтите, гласуване за администратор на практика става все по-трудно да успее. Администраторството е безсрочно (което дава възможност на потребителите свободно да защитават гледните си точки), като може да бъде свалено при злоупотреби с правата и незачитане на уикиправилата, при решение от страна на общността или при молба от самия администратор.
  • Бюрократи. Това са администратори с две допълнителни технически възможности — предоставяне на администраторски привилегии на други потребител (при успешни избори) и бот-статут и преименуване на потребителска сметка. Тези функции се използват сравнително рядко. В Уикипедия на български език има седем бюрократи и те ползват функциите си единствено при съгласие на общността.
Страници на български език
Страници на английски език
Специални страници