Футбол на маса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Футбол на маса
джага
Футбол на маса
Информация
Издадена на1921 г.
Жанригра на маса
Играчи2 – 4
Футбол на маса в Общомедия

Футбол на маса или разговорно джага е широко разпространена игра за отмора. От 2006 г., в лицето на Българската федерация по футбол на маса [1], в страната официално има структури и условия за популяризирането на този спорт.

Наименования[редактиране | редактиране на кода]

В България се използват имената джага, джаги и футбол на маса. На английски официалното име е „table soccer“, но се използва и „table football“. Най-често употребяваната дума в английскоговорещата международна общност си остава „foosball“ или „foos“. При французите името е „baby-foot“; германците използват думата „Kicker“, но също и „fußball“. В Русия играта е позната като „кикер“ или „настольный футбол“, a при италианците най-често се използва „Calcio Balilla“.

История в България[редактиране | редактиране на кода]

Играта е патентована още в началото на миналия век, но в България първите маси се появяват чак през 60-те години на 20 век.

Следва бум на джагата през 80-те години, който е последван от рязък спад на популярността ѝ, в резултат на появата на електронните и компютърните игри.

Българска федерация по футбол на маса[редактиране | редактиране на кода]

През 2004 г. се организират поредица от събития, които водят до сформирането на три спортни клуба и обединяваща ги асоциация, носеща името: „Българска федерация по футбол на маса“ (БФФМ). В края на 2005 г. БФФМ е приета за член на Международната федерация по футбол на маса (ITSF). През април 2006 г. е завършена и процедурата по регистрацията в България.

През 2006 г. България участва за първи път на световно първенство, а през 2007 г. в страната ни е организиран международен турнир от календара на ITSF.

Към 2015 година членове на „Българската федерация по футбол на маса“ са 5 отбора.
Storm Riders[2] е най-старият отбор, основан през 2005 година в град София. Президент: Иван Димитров. Членове: 35. Маса: Roberto sport
Ja-Ra[3] основан през 2007 в град Варна. Президент: Иван Евтимов. Членове: 9. Маса: Fireball.
Black Knights[4] основан в град София. Президент: Иван Петров. Членове: 19. Маса: Roberto sport.
Jagoars[5] основан в град София. Президент: Екатерина Атанасова. Членове: 58. Маса: Roberto sport.
Ninja Seagulls основан през 2015 в град Созопол. Президент: Красимир Димитров. Членове: 7. Mаса: Roberto sport.

Международна федерация по футбол на маса[редактиране | редактиране на кода]

Международната федерация по футбол на маса (ITSF) е основана на 16.08.2002 в Оберварт, Австрия, а на 26.8.2002 е регистрирана като дружество с идеална цел според френското законодателство. [6]

Към 2012 г. членове на Федерацията са: [7]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Федерации / официални структури