Футбол на маса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Футбол на маса
джага
Baby foot artlibre jnl.jpg
Футбол на маса
Информация
Издадена на 1921 г.
Жанр игра на маса
Играчи 2 – 4
Футбол на маса в Общомедия

Футбол на маса или разговорно джага е широко разпространена игра за отмора. От 2006 г., в лицето на Българската федерация по футбол на маса [1], в страната официално има структури и условия за популяризирането на този спорт.

Наименования[редактиране | редактиране на кода]

В България се използват имената джага, джаги и футбол на маса. На английски официалното име е „table soccer“, но се използва и „table football“. Най-често употребяваната дума в английскоговорещата международна общност си остава „foosball“ или „foos“. При французите името е „baby-foot“; германците използват думата „Kicker“, но също и „fußball“. В Русия играта е позната като „кикер“ или „настольный футбол“, a при италианците най-често се използва „Calcio Balilla“.

История в България[редактиране | редактиране на кода]

Играта е патентована още в началото на миналия век, но в България първите маси се появяват чак през 60-те години на 20 век.

Следва бум на джагата през 80-те години, който е последван от рязък спад на популярността ѝ, в резултат на появата на електронните и компютърните игри.

Българска федерация по футбол на маса[редактиране | редактиране на кода]

През 2004 г. се организират поредица от събития, които водят до сформирането на три спортни клуба и обединяваща ги асоциация, носеща името: „Българска федерация по футбол на маса“ (БФФМ). В края на 2005 г. БФФМ е приета за член на Международната федерация по футбол на маса (ITSF). През април 2006 г. е завършена и процедурата по регистрацията в България.

През 2006 г. България участва за първи път на световно първенство, а през 2007 г. в страната ни е организиран международен турнир от календара на ITSF.

Към 2015 година членове на „Българската федерация по футбол на маса“ са 5 отбора.
Storm Riders[2] е най-старият отбор, основан през 2005 година в град София. Президент: Иван Димитров. Членове: 35. Маса: Roberto sport
Ja-Ra[3] основан през 2007 в град Варна. Президент: Иван Евтимов. Членове: 9. Маса: Fireball.
Black Knights[4] основан в град София. Президент: Иван Петров. Членове: 19. Маса: Roberto sport.
Jagoars[5] основан в град София. Президент: Екатерина Атанасова. Членове: 58. Маса: Roberto sport.
Ninja Seagulls основан през 2015 в град Созопол. Президент: Красимир Димитров. Членове: 7. Mаса: Roberto sport.

Международна федерация по футбол на маса[редактиране | редактиране на кода]

Международната федерация по футбол на маса (ITSF) е основана на 16.08.2002 в Оберварт, Австрия, а на 26.8.2002 е регистрирана като дружество с идеална цел според френското законодателство. [6]

Към 2012 г. членове на Федерацията са: [7]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Федерации / официални структури