Футбол на маса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Футбол на маса

Футбол на маса или разговорно джага е широко разпространена игра за отмора. От 2006 г., в лицето на Българската федерация по футбол на маса, в страната официално има структури и условия за популяризирането на този спорт.

Имена[редактиране | редактиране на кода]

В България се използват имената джага, джаги и футбол на маса. На английски официалното име е "table soccer", но се използва и "table football". Най-често употребяваната дума в английскоговорещата международна общност си остава "foosball" или "foos". При французите името е "baby-foot"; германците използват думата "Kicker", но също и "fußball". В Русия играта е позната като "кикер" или "настольный футбол", a при италианците най-често се използва "Calcio Balilla".

История в България[редактиране | редактиране на кода]

Играта е патентована още в началото на минали век, но в България първите маси се появяват чак през 60-те години на 20-и век. Следва бум на джагата през 80-те години, който е последван от рязък спад на популярността ѝ, в резултат на появата на електронните и компютърните игри.

През 2004 г. се организират поредица от събития, които водят до сформирането на три спортни клуба и обединяваща ги асоциация, носеща името: „Българска федерация по футбол на маса” (БФФМ). В края на 2005 г. БФФМ е приета за член на Международната федерация по футбол на маса (ITSF). През април 2006 г. е завършена и процедурата по регистрацията в България.

През 2006 г. България участва за първи път на световно първенство, а през 2007 г. в страната ни е организиран международен турнир от календара на ITSF.


Международна федерация по футбол на маса[редактиране | редактиране на кода]

Международната федерация по футбол на маса (ITSF) е основана на 16.08.2002 в Оберварт, Австрия, а на 26.8.2002 е регистрирана като дружество с идеална цел според френското законодателство. [1]

Към 2012 г. членове на Федерацията са: [2]


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://www.table-soccer.org/itsf/goals.php
  2. http://www.table-soccer.org/rankings/ranking_mixed.php?category=general&tour=2012&countryCode=ALL_CODE


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Федерации / официални структури