Централноевропейско споразумение за свободна търговия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Централноевропейско споразумение за свободна търговия
Flag of CEFTA.svg
Europe-cefta-map.png
Информация
АкронимиЦЕФТА
Основана21 декември 1992
Положениедействаща организация
СедалищеКосово
Езицианглийски
РъководителРената Витез
Членове7 държави членки
Сайтwww.cefta.int
Централноевропейско споразумение за свободна търговия в Общомедия

Централноевропейско споразумение за свободна търговия (на английски: Central European Free Trade Agreement, CEFTA) е договор и базирана на него търговска организация на страните от Средна Европа. Въпреки че към 2007 г. в ЦЕФТА не членува никоя държава от този регион, организацията е запазила името си.

Договорът е подписан на 21 декември 1992 г. от Полша, Чехословакия и Унгария в Краков (Вишеградска тройка). След като Чехословакия се разпада през януари 1993 г., членове на ЦЕФТА на нейно място стават нейните наследници Чехия и Словакия.

През 1996 г. към договора се присъединява Словения, през 1997 г. – Румъния, 1998 г. – България, 2002 г. – Хърватия, 2006 г. – Република Македония, а през 2007 г. – Босна и Херцеговина, Молдова, Сърбия, Черна гора, Албания и Косово.

След приемането на повечето страни от ЦЕФТА през 2004, 2007 и 2013 г. в Европейския съюз, организацията остава с регионално значение за балканските страни.

Държави членки[редактиране | редактиране на кода]

Kритериите за членство[редактиране | редактиране на кода]

Настоящите критерии, след срещата в Загреб през 2005 г.:

  • Всички членове на Световната търговска организация или ангажимент да спазват всички, свързани със СТО,
  • Всяка Европейския съюз споразумение за асоцииране,
  • Споразуменията за свободна търговия с държавите членки на ЦЕФТА.

Oригинала на споразумението[редактиране | редактиране на кода]

Оригинален ЦЕФТА бе подписано споразумение от Вишеградската група страни, че е от Полша, Унгария, Чешката и Словашката републики (най-крайните части на Чешката и словашка федеративна република) на 21 декември 1992 г. в Краков, Полша. Тя влезе в сила от юли 1994 г. Чрез ЦЕФТА, страните-участнички се надява да мобилизира усилия за интегриране на Западните европейските институции и чрез това, да се присъединят към европейските политически, икономически, сигурност и правни системи, като по този начин укрепване на демокрацията и свободния пазар икономика.

Споразумението беше изменено от споразуменията, подписани на 11 септември 1995 г. в Бърно и на 4 юли 2003 г. в Блед.

Словения се присъедини към ЦЕФТА през 1996 г., Румъния през 1997 г., България през 1999 г., Хърватия през 2003 г. и Македония през 2006 г.

Споразумение от 2006 г.[редактиране | редактиране на кода]

Всички от страните на оригиналното споразумение, сега се присъединиха към ЕС и по този начин оставят ЦЕФТА. Затова беше решено да се разшири ЦЕФТА за покриване на останалата част от балканските държави, които вече са завършили матрица от двустранни споразумения за свободна търговия в рамките на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа. На 6 април 2006 г., На срещата на високо равнище в Букурещ съвместна декларация за разширяването на ЦЕФТА за Албания, Босна и Херцеговина, Молдова, Сърбия, Черна гора и ЮНМИК от името на Косово е приета. присъединяване на Украйна е също бе обсъждана. ново разширено споразумение бе парафирано в Брюксел на 9 ноември 2006 г. и бе подписан на 19 декември 2006 г. Споразумението влезе в сила на 26 юли 2007 За Албания, Косово, Македония, Молдова и Черна гора, на 22 август за Хърватия, за Сърбия на 24 октомври, а на 22 ноември 2007 г. за Босна и Херцеговина. Целта на споразумението е да се създаде зона за свободна търговия в региона до 31 декември 2010.

След обявяването на независимостта на Косово на 17 февруари 2008 г. ЮНМИК продължава да представлява Косово на всички ЦЕФТА срещи. В края на 2008 г. Косово променя своите митнически печати замяна на ЮНМИК с Косово. Това доведе до търговска блокада от Сърбия и Босна, които не признае Република Косово. През юли 2011 г. правителството в Прищина, изпратени сили за сигурност, два контролно-пропускателни пунктове между Сърбия и Косово в неуспешен опит да се наложат забрана на сръбски внос, което доведе до сблъсъци.

Отношения с ЕС[редактиране | редактиране на кода]

Всички бивши страни-участнички са били подписани споразумения за асоцииране с ЕС, така че в действителност ЦЕФТА е служил като подготовка за пълно Европейския съюз за членство. Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Словения се присъединиха към ЕС на 1 май 2004 г., с България и Румъния в последствие на 1 януари 2007. Хърватия се присъединява към ЕС през 2013 г. Сърбия, Македония и Черна гора също са официални страни-кандидатки на ЕС.

По препоръка на ЕС, бъдещите членове, които са подготвени за членство, чрез създаване на зони за свободна търговия. Голяма част от ЦЕФТА външна търговия е със страните от ЕС.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]