Галя Павлова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Галя Павлова
българска певица
Родена

Учила вНационална музикална академия
Музикална кариера
Стилопера
Инструментивокал

Галя Павлова е българска оперна певицамецосопран.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в София. Завършва Средното музикално училище и Националната музикална академия – София със специалност оперно пеене в класа на проф. Мати Пинкас.

Дебютира в Старозагорската опера в ролята на Адалджиза от „Норма“ на Белини.

Репертоарът ѝ включва роли из опери на Моцарт, Глук, Верди, Росини, Пучини, Белини, Чайковски, Бизе, Масне, Сен-Санс, Де Файя и Вагнер. Има и солови изяви в кантатно-ораториалния жанр: „Реквием“ на Моцарт, „Матеус пасион“ и „Магнификат“ от Й. С. Бах, „Реквием“ от Верди.

Галя Павлова-Ботева започва творческата си кариера от оперния театър в Стара Загора. По-късно се изявява и на сцените на София и Пловдив.

От 1998 г. с Варненската опера гастролира в Гърция, Турция, Швейцария, Германия. Многократно участва във фестивала „Димитрия“, Солун. Там прави и запис на Симфония № 3 от Густав Малер.

През 2000 г. записва и изпява за първи път в България и за втори път в света „La Vierge“ („Девата“) от Жул Масне.

През 2003 г. изнася концерти като солист с Лиможкия симфоничен оркестър из цяла Франция.

През 2005 г. участва във „Великденския фестивал“ в Москва. С „Големите български гласове“ участва в концерти в Монреал и Торонто. Концертира в Дания, Италия, Испания и др. С Кьолнски симфоничен оркестър изпълнява „Реквием“ на Моцарт в Германия, Испания и Швейцария. Изпълнява многократно „Любовна магия“ на де Файя с диригентите Жоал Памиес, Рикардо Авербах и Ги Кондет.

В продължение на 7 години е солист на Opera Toscana festival в Италия. Има многобройни участия с квартет „Еолина“ и др.

През април 2011 г. участва като солист със Симфоничния оркестър на БНР в изпълнението на „Стабат матер“ от Росини.[1] За това изпълнение в. „Култура“ пише: „Висока оценка заслужава Facutportem на Галя Павлова с вкус към детайла, музикален изказ с множество фини емоционални нюанси, предаващи широк спектър на мъка и печал.“[2] Същото произвединие изпълнява и през април 2013 г. като солист с Плевенската филхармония.

През май 2013 Галя Павлова участва в изпълнението на Девета симфония на Бетовен като солист със Софийската филхармония под специалното диригентство на Любка Биаджони цу Гутенберг. Концертът е посветен на Деня на Европа.

През октомври същата година участва като солист в Концерт по случай 170 години от рождението на Едвард Григ, заедно с камерен ансамбъл „Софийски солисти“, под диригентството на проф. Пламен Джуров. Концертът е осъществен със съдействието на „Аркитети музикали“ и посолството на Кралство Норвегия и е открит от посланичката му Н. Пр. г-жа Гюру Катарина Викьор.[3]

През март 2015 г. изпълнява „Стабат Матер“ на Перголези в Католическата църква в Плевен.[4]

През декември 2019 участва като солист в концертното изпълнение на операта „Евгений Онегин“ на Чайковски с оркестъра на БНР – част от програмата на Новогодишния музикален фестивал в НДК.

Записи[редактиране | редактиране на кода]

През 1994 г. Галя Павлова-Ботева прави записи за фирма „Гега“ – ролята на Полина из операта „Дама Пика“ от Чайковски и ролята на Кончаковна из операта „Княз Игор“ от Бородин.

Записва Симфония № 3 от Густав Малер в Солун.

Записва „La Vierge“ („Девата“) от Жул Масне. Записът е осъществен и излъчен от Канал 1 на БНТ.

Записва още „Глория“ от Вивалди и „Последните думи на Исус на кръста“ от Хайдн, операта „Сестра Беатрис“ от Митрополус, „Любовна магия“ на Мануел де Файя и др.

Има записи за БНР и БНТ.

Други дейности[редактиране | редактиране на кода]

През 2007 г. Галя Павлова, заедно със съпруга си Евгений Ботев, създава сдружение „Арте Либеро“. Сдружението се занимава с представянето на млади таланти в различни музикално-сценични жанрове (поп, джаз, опера, оперета, мюзикъл и др.), взаимодействайки си с другите изкуства [5], и периодично организира концерти и различни музикални програми.[6][7][8][9][10]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Смесеният хор и Симфоничният оркестър на БНР изпълняват „Стабат матер“ от Росини, 21 април 2011 г., БНР Христо Ботев, автор Аделина Александрова
  2. „Музикални страсти на Разпети петък“, в. „Култура“, брой 16, 29 април 2011 г., автор Иванка Влаева
  3. www.trud.bg, архив на оригинала от 19 октомври 2013, https://web.archive.org/web/20131019094529/http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2344443, посетен на 18 октомври 2013 
  4. Великденски концерт в Католическата църква в Плевен
  5. „Бродуей парти с приятели“, Културни новини, 15. ноември 2011 г. автор Йолина Кацарова
  6. Откриване на Испания чрез стихове и музика, 2 януари 2013 г., автор Гергина Дворецка
  7. Боби Йоцов и Галя Павлова представят „My Favorite Things“ с Арте Либеро
  8. Арте Либеро представя: На разговор с Лорка и Де Файя в кафенето на Чинитас, архив на оригинала от 6 март 2016, https://web.archive.org/web/20160306014805/http://allevents.in/Sofia/Арте-Либеро-представя-На-разговор-с-Лорка-и-Де-Файя-в-кафенето-на-Чинитас/347879018641733/, посетен на 13 февруари 2021 
  9. Бродуей парти с приятели
  10. Националният исторически музей се включва в събота в „Нощта на музеите“