Лариса: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 51: Ред 51:
* [[Михалис Зьогас]] (р. 1962) — гръцки футболилст;
* [[Михалис Зьогас]] (р. 1962) — гръцки футболилст;
* [[Теофанис Гекас]] (р. 1980) — гръцки футболилст.
* [[Теофанис Гекас]] (р. 1980) — гръцки футболилст.

== Починали в Лариса ==
* [[Дамян Нови]]


== Побратимени градове ==
== Побратимени градове ==

Версия от 09:48, 4 ноември 2016

Вижте пояснителната страница за други значения на Лариса.

Лариса
Λάρισα
39.6385° с. ш. 22.4131° и. д.
Лариса
Страна Гърция
ОбластТесалия
ДемЛариса
Географска областТесалия
Площ88,167 km²
Надм. височина75 m
Население124 394 души (2001)
Пощенски код410 до 414
Телефонен код2410 - 2 до 6
Официален сайтwww.larissa-dimos.gr
Лариса в Общомедия

Ла̀риса (Шаблон:Lang-el) е град в Централна Гърция, център на дем Лариса, ном Лариса и на област Тесалия. Населението му е около 124 394 души (1991).

География

Лариса е град разположен на средищно място в плодородната равнина на географската област Тесалия. Надморската височина, на която е разположен е 67 м. През града преминава най-голямата река в района - Пеней. Източно от Лариса минава важната автомобилна магистрала Солун-Атина, част от европейски път Е75. Свързан е и с железопътна линия със Солун и Атина. Най-близко разположеното летище е край град Неа Анхиалос на Волоския залив. Лариса е важен гарнизонен град. В него е разположен щабът на 1-ва Армия (включваща основната част от сухопътните сили), а в близост се намира най-голямото гръцко военно летище (Авиобаза Лариса). В него са разположени щабът на Тактическото авиационно командване на гръцките ВВС и щаб на НАТО за съвместни операции, на който центърът за въздушни операции на българските ВВС е пподчинен оперативно. Самият град Волос с удобното си пристанище отстои на около 52 км югоизточно от Лариса. На изток градът се свързва с удобни автомобилни пътища с другите два града в областта - Трикала и Кардица.

История

Лариса е древен град. В района на Лариса са открити следи от палеолитно селище, но данните показват, че то не е имало някакво особено значение за развитата култура в района.[1] Околностите на Лариса са изключително плодородни и затова още от дълбока древност са се ползвали за земеделие.

Името Лариса[2] се смята че произлиза от пределинското племе пеласги. Изобщо другото име на района Пеласгиотис, което е доста разпространено име за пеласгските градове и носи спомена за някогашните си обитатели. Самата дума лариса означава от старогръцки твърдина.[3]

През средновековието градът почти непрестанно е в пределите на Византия. В Тесалия обаче се заселва славянското племе велезити, артефакт от което събитие са останали фигури от Велестино. През 12 век при управлението на Самуил, градът попада за известно време е ръцете на Първата българска държава. През 14 век, не за дълго, градът с околността му са под властта на царете Иван Асен II и Стефан Душан, а след това попадат и в ръцете на каталанската компания.

Лариса е град, свързан с историята на Първата българска държава - там са родени две български царици: Агата, съпруга на цар Самуил и Ирина, женена за Гаврил Радомир.

Градът и околността му са завладени за Османската империя от скопския санджакбей - Турахан бей, и остават в ленно владение на сина му Тураханоглу Омер - санджакбей на Трикала. През 15 век естествен център на Тесалия е Трикала. По това време се основава от османците Тирнавос, който е в непосредствено съседство на север от гръцката Лариса. Тирнавос се превръща през османско време в най-значимия и крупен център на Тесалия, като и е един от най-големите османски градове в Румели досамия 19 век.[източник? (Поискан преди 2755 дни)]

След т.нар. гръцка война за независимост, новообразуваното кралство Гърция е застопорено териториално на линията Арта-Волос. Дефинираната през 1844 г. мегали идея е насочена основно към завоюването на Тесалия и в по-малка степен на Епир, като отключващ фактор за придобиването от младото гръцко кралство на почти целите Балкани. За последното е изключително важна Тесалия, като своеобразен гръцки форпост към Македония и Тракия. С огромната помощ и подкрепа на Великобритания, младото гръцко кралство все пак успява да се сдобие с почти цяла Тесалия, без най-северната ѝ част около Еласона.[източник? (Поискан преди 2755 дни)] Това се случва въз основа на двустранни османо-гръцки преговори в Цариград, след Санстефанския мирен договор, и като своеборазен бонус за Гърция, т.к. запазила благосклонен[източник? (Поискан преди 2755 дни)] неутралитет спрямо Високата порта по време на освобождението на България.

Придобиването на Тесалия от Гърция въз основа на Цариградския договор от 2 юли 1881 г. има огромно военностратегическо, стопанско, а и въобще държавно значение за последвалите събития и история на съвременна Гърция. Нова гръцка Тесалия с център Лариса позволява на Гърция да се включи ефективно в преразпределянето на османското наследство на Балканите и да придобие немалък дял от областите Македония и Тракия, за сметка на младата трета българска държава. Това предмостие реализирано в хода на балканските войни не е развърнато в пълна степен по плана на мегали идеята, само заради последвалата малоазийска катастрофа.[източник? (Поискан преди 2755 дни)]

В хода на първата гръцко-турска война и балканските войни, в гръцка Тесалия с център вече Лариса, е базирана тесалийска армия, която след края на ВСВ е трансформирана в Първа гръцка армия. Начело на тесалийската армия е винаги и неизменно гръцкия държавен глава - крал на Гърция.

По време на ВСВ, и след успешното приключване на операция Марита, Лариса с цяла Тесалия са в италианската окупационна зона. Тук се разполага 24-та италианска дивизия "Пенероло", със личен състав от Абруцо. В Лариса е разположен щаба на дивизията и 18-ти артилерийски полк /в резерв/. След като Мусолини е арестуван и Бадолио сключва сепаративен мир със западните съюзници, дивизията "Пинероло" е изцяло разоръжена от формированията на ЕЛАС, като цялото и бойно сняражение преминава при партизаните. Британското близкоизточно командване е вбесено от този факт, но няма какво да направи, за да противодейства, т.к. в Тесалия няма части на ЕДЕС. Това е причината по силата на процентно споразумение, британско-американски части да отвоюват Тесалия от партизаните - по време на гражданската война в страната. Днес Лариса е най-големият и важен град за гръцка Тесалия.[източник? (Поискан преди 2755 дни)]

Родени в Лариса

Починали в Лариса

Побратимени градове

Външни препратки

Източници

  1. ((en)) Curtis Runnels and Tjeerd H. van Andel. "The Lower and Middle Paleolithic of Thessaly, Greece" Journal of Field Archaeology 20.3 (Autumn 1993:299–317) summarises the survey carried out in June 1991.
  2. "Градът и равнините около него се обитават от праисторически времена, а името трябва да се е появило от доста древни времена, но се споменава за пръв път във връзка с аристократите Алевади (Ἀλευάδαι), чиито дом е бил." ((en)) (Richard Stillwell, William L. MacDonald, Marian Holland McAllister, eds., The Princeton Encyclopedia of Classical Sites (Princeton University Press) 1976, 's.v. "Larissa, or Larisa, or Pelasgis, Thessaly").
  3. ((en)) Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon // Perseus.tufts.edu. Посетен на 2009-07-08.