Вишна (село): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м интервал; козметични промени
Редакция без резюме
Ред 14: Ред 14:
}}
}}


'''Вишна''' е [[село]] в Югоизточна [[България]]. То се намира в [[община Руен]], [[област Бургас]].
'''Вѝшна''' е [[село]] в Югоизточна [[България]], [[община Руен]], [[област Бургас]].


== География ==
== География ==
Село Вишна е разположено в Източна [[Стара планина]], в подножието на [[Върбишка планина]], в [[долина]]та на река [[Луда Камчия]]. През Вишна минава асфалтиран общински път – в границите на селото негова главна улица, свързващ се ''на изток'' отвъд реката с третокласния [[Републикански път III-208]], който ''на север'' води през селата [[Билка (село)|Билка]], [[Аспарухово (област Бургас)|Аспарухово]] и [[Комунари]] към град [[Дългопол]], а ''на юг'' – през село [[Дъскотна]] към град [[Айтос]], с отклонение по третокласния [[Републикански път III-2085]] към село Руен. ''На запад'' общинският път води през селата [[Планиница]] и [[Рупча]] към село [[Люляково]], в което прави връзка с третокласния [[Републикански път III-7305]]. На около километър югоизточно от Вишна се намира ''[[железопътна гара|гара]] Дъскотна'' на железопътната линия [[Варна]] – [[Карнобат]].
Село Вишна се намира в [[планина|планински]] район. Всички пътища са асфалтирани. Селото е развито и е известно с природните и земеделските си култури.

[[Надморска височина|Надморската височина]] на пътя в границите на селото е около 130 m от изток и около 170 m – от запад, а в центъра е около 140 m.

Населението на село Вишна<ref>[https://www.nsi.bg/nrnm/show9.php?sid=775&ezik=bul Справка за населението на с. Вишна, общ. Руен, обл. Бургас]</ref> наброява 226 души към [[1934]] г., има максимума си – 343 души, към [[1985]] г. и след рязък спад – 256 към [[1992]] г., достига 226 (по текуща демографска статистика за населението) към [[2018]] г.

При преброяването на населението към 1 февруари 2011 г., от обща численост 256 лица, за 60 лица е посочена принадлежност към „[[Турци в България|турска]]“ ''етническа група'' и за останалите не е даден отговор.<ref>[http://pop-stat.mashke.org/bulgaria-ethnic-loc2011.htm Етнически състав на населението на България – 2011 г., Вишна, община Руен]</ref>


== Културни и природни забележителности ==
== Културни и природни забележителности ==
В селото има една от най-красивите джамии в общината. Горите са запазени и чисти. Има много чешми.
В селото има една от най-красивите джамии в общината. Горите са запазени и чисти. Има много чешми.


Центъра на селото е оформен като парк. Има много местa за почивка и отдих.
Центъра на селото е оформен като парк. Има много места за почивка и отдих.


== Редовни събития ==
== Редовни събития ==
Ред 54: Ред 60:
Файл:Mostvisna.jpg.jpg
Файл:Mostvisna.jpg.jpg
</gallery>
</gallery>

== Източници ==
<references />


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==

Версия от 08:41, 14 февруари 2020

Тази статия е за селото. За дървото вижте вишна.

Вишна
Изглед на селото отвисоко
Изглед на селото отвисоко
Общи данни
Население235 души[1] (15 март 2024 г.)
46,3 души/km²
Землище5,084 km²
Надм. височина214 m
Пощ. код8562
Тел. код05949
МПС кодА
ЕКАТТЕ11363
Администрация
ДържаваБългария
ОбластБургас
Община
   кмет
Руен
Ахмед Мехмед
(ДПС; 2023)
Кметство
   кмет
Вишна
Мехмед Исмаил
(ДПС)
Вишна в Общомедия

Вѝшна е село в Югоизточна България, община Руен, област Бургас.

География

Село Вишна е разположено в Източна Стара планина, в подножието на Върбишка планина, в долината на река Луда Камчия. През Вишна минава асфалтиран общински път – в границите на селото негова главна улица, свързващ се на изток отвъд реката с третокласния Републикански път III-208, който на север води през селата Билка, Аспарухово и Комунари към град Дългопол, а на юг – през село Дъскотна към град Айтос, с отклонение по третокласния Републикански път III-2085 към село Руен. На запад общинският път води през селата Планиница и Рупча към село Люляково, в което прави връзка с третокласния Републикански път III-7305. На около километър югоизточно от Вишна се намира гара Дъскотна на железопътната линия ВарнаКарнобат.

Надморската височина на пътя в границите на селото е около 130 m от изток и около 170 m – от запад, а в центъра е около 140 m.

Населението на село Вишна[2] наброява 226 души към 1934 г., има максимума си – 343 души, към 1985 г. и след рязък спад – 256 към 1992 г., достига 226 (по текуща демографска статистика за населението) към 2018 г.

При преброяването на населението към 1 февруари 2011 г., от обща численост 256 лица, за 60 лица е посочена принадлежност към „турскаетническа група и за останалите не е даден отговор.[3]

Културни и природни забележителности

В селото има една от най-красивите джамии в общината. Горите са запазени и чисти. Има много чешми.

Центъра на селото е оформен като парк. Има много места за почивка и отдих.

Редовни събития

Религиозни празници – Рамазан, и др.

Галерия

Източници

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България