Вресово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вресово
Общи данни
Население 890 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 26,647 km²
Надм. височина 172 m
Пощ. код 8560
Тел. код 05943
МПС код А
ЕКАТТЕ 12303
Администрация
Държава България
Област Бургас
Община
   - кмет
Руен
Исмаил Осман
(ДПС)
Кметство
   - кмет
Вресово
Хасан Осман
(ДПС)
Вресово в Общомедия
Бабина момина чешма

Вресово е село в Югоизточна България. То се намира в община Руен, област Бургас.


История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е с много стари корени. Коренът на името идва от врис (гр.: извор). В карта на Българското царство във времето на братя Асеновци 1185 – 1257 г. селото носи името Хърсово. Полският пътешественик Oswiecim през 1636 г. също посочва селото като Хърсово. През 1891 г. К. Иречек, пътувайки из нашия край, пише за него „Според преданието някога било град Хърсово, подчинен на Ямбол със 17 казанджийски дюкяна“. Друга легенда за името е, че от честите нападения по време на османската власт населението било принудено да се крие и вре в най-затулените гористи местности. Оттам идва името Вре са – Вресово, а в старите документи, написани на старотурски, името му е записано като Ресова с пропусната първа сегашна буква.

До 1970 г. селото е населено само от етнически българи, а след това има масова миграция към градовете. Голяма част от хората се заселват в Емировския квартал в Айтос, а в селото идват турци от долината на река Камчия. В селото живеят и цигани. Към 2009 г. българите са 10 %, турците – 40 %, циганите – 50 %.


Литература[редактиране | редактиране на кода]

Вече има издадена книга „История на с. Вресово“, започната от група родолюбиви вресовци, които до последния си земен път проучваха и пресъздаваха събития и предания и завършена в тяхна памет от Тонка П. Трухчева. Всеки, който има вресовски корен, и проявява интерес, може да си я закупи от църквата на селото с председател на църковното настоятелство Желянка Радева Желева.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Кукерски игри в първата неделя на март.