Нередска планина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Нередска планина
Вид от Българска Блаца
Вид от Българска Блаца
Нередска планина (Гърция)
Montanya.svg
Общи данни
Местоположение Флаг на Гърция Гърция
Най-висок връх Вич
Надм. височина 2 128 m
Нередска планина в Общомедия

Вид от пътя Сетома - Жервени
Изглед към село Вишени и Вич зад него

Нередската планина (на гръцки: Βέρνο, Верно, катаревуса: Βέρνον, Вернон), наричана още и Вич (Βίτσι, Вици), по името на най-високия ѝ връх, е планина в Западна Македония, Гърция. Нейни разклонения са планините Виновданец, Лисец, Рунджел, Полената, Кукул, Голината, Лунджер и др. Планината е на границата между демите Костур (на югозапад, Лерин на североизток и Суровичево на югоизток. Протежението е север-юг, като в края масивът завива на югоизток. Дължината на планината е приблизително 25 до 30 километра от северозапад към югоизток, а дължината ѝ е около 20 до 25 километра от югозапад към североизток. Носи името на село Неред.

Нередската планина се намира югозападно от град Лерин. Планината е оградена от Леринското поле от северната и североизточната страна. На север се свързва с Баба планина чрез превала Бигла. На югозапад е областта Кореща, а на юг е областта Пополе, като Клисурският проход я отделя от планината Мурик, а реката Бистрица е на запад. През планината минават два пътя, свързващи Костурско и Леринско - между селата Статица (Мелас) и Търсие (Тривуно) и между Българска Блаца (Оксия) и Бел камен (Дросопиги).

Най-високият връх на Нередската планина е Вич, който е на 2128 метра надморска височина. В планината на север, над едноименния проход, се намира вторият по височина връх Бигла (1932 метра).

Планината изобилства на високотревни пасища, а в подножието преобладават широколистни гори докато към върховете са застъпени вечнозелени гори.[1]

Христо Силянов в „Писма и изповеди на един четник“ нарича Вич комитския Божигроб и още пише за него:

А Вичъ...

Той се отсича цѣлъ въ прозрачна мъгла. Купъ по-низки висоти, струпани около него, му служатъ за подножие. Царственъ и могѫщъ, той приковава погледа и примамва душата като мечта.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Βέρνο
  2. Силянов, Христо. Писма и изповеди на един четник, 1902, София, 1927, стр. 149.
Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.