Павел Чернев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Павел Чернев
български политик
Роден: 10 юли 1969 г. (1969-07-10) (45 г.)
София, България
Народен представител в:

XL НС   

Павел Михайлов Чернев е български политик, народен представител в 40 Народно събрание от листата на Национално обединение Атака. В периода от 2007 до 2008 година е лидер на партия Свобода. От 2014 е част от "Националистическа партия на България".[1] По професия е юрист. Владее английски и руски език.[2][3]

Биография[редактиране | edit source]

Павел Чернев е роден на 10 юли 1969 година в град София, България. Завършва висше юридическо образование в Софийския университет „Св.Климент Охридски“[1] през април 1993 година.[3]

До края на 1993 г. е стажант-съдия в Софийския окръжен съд. Оттогава е адвокат в Софийска адвокатска колегия.[1]

В края на 80-те на 20 век взема участие в студентските движения за демокрация и гласност. През 1989 година участва в подписката на „Екогласност“. През ноември 1989 година е съучредител на Федерацията на независимите студентски дружества. Взема участие в демонстрациите и шествията на зараждащите се тогава демократични политически сили. Активен участник е в студентската окупационна стачка от лятото на 1990 година.[3]

През 1996 година завършва образованието си и е ангажиран с юридическата си кариера.[3]

В края на 1996 и януари-февруари 1997 г. е активен участник в организацията на протестите на обединените демократични сили за сваляне правителството на Жан Виденов и провеждането на извънредни избори. Активно действа като куриер в София и Югозападна България (Пиринско – Родопския регион).

В средата на 1997 година е съучредител и е избран за заместник-председател на патриотичната младежка неправителствена организация „ВМРО-Спомагателна“.[3] Основни цели на формацията са възпрепятстване на противоконституционните религиозни и криминални образувания. В свое интервю за вестник „Марица” от 11 декември 1998 г. - „Има две български държави на Балканите” - Чернев дава ясна индикация за качествено новите си виждания за патриотизма и националноотговорното политическо поведение, които са в разрез с дотогавашните шовинистични и тясно националистически възгледи на повечето политически лидери в крайно десния сектор.

В началото на 1999 г. „ВМРО – Спомагателна”, под влиянието на Чернев, се саморазпуска и се влива във ВМРО — БНД. Там, за периода 1999-2003 г., той продължава дейността по отпор на противоконституционните религиозни и криминални формирования на национално ниво. Активизира и публичната си дейност – статии в „24 часа”, участие в телевизионното шоу „Сблъсък”. През юни 2003 г. в списание „Егоист” е публикувана статията „ В името на Отца” – описваща Чернев и неговите сподвижници като качествено нови и различен тип патриоти, нямащи нищо общо с неофашизма, шовинизма и антисемитизма.

През 2001 година Павел Чернев е кандидат за народен представител от коалицията „ВМРО – Гергьовден“,[1] либерално-патриотична коалиция, която печели 3.8 % (само 0.2% не достигат на коалицията да влезе в 39-тото Народно събрание).[3]

През октомври 2003 г. претърпява тежка гръбначна операция поради спортна травма, което налага дълго възстановяване. На местните избори през 2003 г. е кандидат за общински съветник от ВМРО в София. През юни 2004 г.напуска ВМРО[1] по здравословни причини. През март 2005 година е поканен лично от Волен Сидеров за кандидат-народен представител от „Коалиция Атака“, като на 25 юни е избран от 23 МИР - София.[3]

За кратко време Чернев става популярен и бива определен от медиите като „вторият” в Атака. Под негово влияние през септември са изолирани нео-нацистите от Български Национален Съюз, известни с носенето на кафяви униформи и факелните си шествия.

На 11, 12,13 ноември Чернев участва в международна среща - конгрес на националистически и патриотични партии и организации от Европа, организирана от австрийската „Партия на Свободата”. На конгреса се приема програмна декларация за общи политически действия на патриотите, известна още като Виенската декларация от 2005. Неин съавтор е и Павел Чернев. Тогава се установява тесен контакт между Чернев и Йорг Хайдер.

През февруари 2006 г., на излизане от телевизия „Скат” в София става стълкновение с активисти на БНС. Впоследствие двама от тях подават жалби срещу Чернев за нанесени средни телесни повреди. Под медиен натиск и странно активното поведение на прокуратурата по-късно през тази година имунитетът му е снет и той е разследван за причиняването на телесни повреди, хулиганство и заплаха за убийство. Прокуратурата налага административно наказание – глоба (2007 г.).

На 3 март 2006 г.като утвърден лидер Чернев е комендант на многохилядно шествие, организирано от „Атака” по повод националния празник на България. На това мероприятие той въвежда желязна дисциплина, като отстранява над 150 неонацисти. С това си спечелва омразата на нео-фашистките групи и формации, както и прозвището „ Ел Команданте ЧЕ(рнев)”.

На 7 април 2006, след пътен инцидент на магистрала „Тракия“, Волен Сидеров – лидер на партия „Атака“ и Павел Чернев дават първоначални показания пред органите на МВР, които впоследствие и двамата променят. Възниква сериозен скандал. Това, както и задълбочилите се идеологически и политически противоречия между двамата лидери става повод Чернев да скъса последователно с партия Атака и парламентарната група на „Коалиция Атака“.[2][1][3]

През май 2006 Чернев е поканен да оглави Българска Национално-Радикална Партия, но по-късно отказва поради сериозни различия с идейната платформа.

През юли 2006 се провеждат срещи в Букурещ, в сградата на румънския парламент с лидери и депутати от патриотичната десница.

През Септември 2006 във Виена Чернев провежда срещи с лидерите на австрийската десница.

През ноември 2006 г. в София се сформира обществена група за натиск „Свобода”, с програмни цели противодействие на ислямизацията на България и Европа, както и на противоконституционните политически формации.

През ноември 2006 г. в Париж , Чернев е на международна среща в подкрепа на Жан-Мари Льо Пен и неговата кандидатура за президент на Франция.

През март 2007 г. във Виена, в сградата на кметството, се провежда среща между Чернев и Хайнц-Кристиян Щрахе, лидер на австрийската „Партия на Свободата”. На тази среща е договорено между двамата лидери неучастието на партия „Свобода” на евроизборите в България на 20 май 2007, с оглед да не се раздробява патриотичния вот. Уговорката е спазена от страна на Чернев и трима евродепутати са избрани от „Атака”. След това обаче, никой не потърсва съдействието на „Свобода”. Това сериозно уврежда отношенията с Щрахе и „Партия на Свободата”.

През септември 2007 г. Чернев е в Белград, гост на научен симпозиум за славянското наследство, с участието на учени от Русия, Украйна, Полша, Чехия, Словакия, България и т.н.

На проведените през октомври 2007 година местни избори Павел Чернев е кандидат за кмет на София.[1][3] Основни тези на програмата му за управление са:

  • недопускане строеж на нови джамии в София
  • премахване на гетата, развъдник на престъпност
  • въвеждане контрол на заселването и пребиваването в града

От 41 кандидати, Чернев е 10-ти по изборен резултат, въпреки скромната кампания.[3]

Охлаждането на отношенията на партия „Свобода“ и политическото семейство на Льо Пен в Европа се задълбочава. При разговори с уважаваният политик Йорг Хайдер, за Чернев става ясна необходимостта от нов, общоевропейски политически субект, носител едновременно и на критицизма към евробюрократите, и на демократичните ценности на християнска Европа.[3]

В тази насока през януари 2008 година в Австрия са проведени редица срещи на ръководителите на „Свобода“ и австрийски политици, интелектуалци, издатели и журналисти.[3] Във Виена Чернев последователно се среща с Хайнц-Кристиян Щрахе в сградата на австрийския парламент и присъства на среща с група политици, издатели и интелектуалци, организирана от Й. Гуденус-старши.

В Грац, Австрия, делегация от ръководството на партия „Свобода“ присъства на началото на предизборната кампания за местни избори на кандидатката Сузане Винтер, която по-късно е осъдена за антиислямистките си изяви.

През май Чернев е в Брюксел за среща с ръководителите на белгийската партия „Влаамс Беланг“ – „Фламандски интерес“.[3]

През юни 2008 г. във Виена е проведена среща на Чернев и Виенската младежка организация на австрийската „Партия на Свободата”, на която присъства и Хайнц-Кристиян Щрахе.

През септември 2008 г. във Виена от Чернев и други ръководители на „Свобода” са проведени две последователни срещи с уважавания политик Йорг Хайдер, лидер на „Съюз за бъдещето на Австрия” (BZO), Еволд Щадлер – депутат от австрийския Парламент и също висш функционер на BZO и редица други дейци на тази партия. Изказаните становища и от двете страни по отношение необходимостта от нов политически субект в Европа, от качествено нови подходи в решаване на проблемите на европейската демокрация (нелегална имиграция, ислямизъм), се покриват напълно.

Делегацията на „Свобода” и Чернев гостуват на заключителния митинг в предизборната кампания на Хайдер във Виена, както и на празненството по повод изборния успех на 27 септември 2008. В разговорите си с Йорг Хайдер Чернев разбира за движението „Либертас” и политическите намерения на неговите основатели то да стане пан-европейска партия.

Павел Чернев е последният български политик, срещнал се с Йорг Хайдер, преди ненавременната му кончина на 10.октомври 2008 г. В началото на 2009г е установен контакт с Йенс-Петер Бонде, дългогодишен евродепутат и един от най-известните евроскептици, известен още като „Мистър Прозрачност”.

На 5 февруари 2009 година Чернев става един от съучредителите на „Либертас“, като в сградата на българския парламент подписва заявителска декларация за регистрация на евро-партията пред Еврокомисията.[3]

На 2, 3, 4, 5 март в Брюксел се провеждат редица срещи в офисите на паневропейското движение между Чернев, Бонде и редица други активисти. На 7 март и на 27 април Бонде гостува в София с цел сформиране на българска структура на движението. На 1 май 2009г в Рим се провежда конгрес на „Либертас”, като за България учредителните документи са подписани от Павел Чернев.

В България е създадена коалиция „Либертас – свободните граждани” с цел участие на евроизбори на 7 юни 2009 г. Поради персонална грешка на част от ръководството на „Либертас” в Брюксел се проваля регистрирането и участието на тази коалиция на изборите.

За парламентарните избори на 5 юли 2009 година „Свобода“ се коалира с патриотичната партия на офицерите от запаса „Защита“. Павел Чернев е кандидат (мажоритарен и пропорционален) от Бургас.[3]

От 12 юли до 4 септември Чернев участва в снимките на игралния филм „Мисия Лондон“ на режисьора Д.Митовски в Лондон, поканен лично от режисьора.[1]

На 2 септември 2009 Чернев и активът на партия „Свобода“ се присъединяват към движението SIOE – Stop Islamisation Of Europe.[3]

През 2013 участва в петото издание на "VIP Brother" в България.

От 2014 е част от "Националистическа партия на България".

Източници[редактиране | edit source]

  1. а б в г д е ж з Павел Чернев - ексдепутат // Events.bg (бълг.)
  2. а б Павел Чернев // Dariknews.bg (бълг.)
  3. а б в г д е ж з и к л м н о п р Павел Чернев // Novini.bg (бълг.)

Външни препратки[редактиране | edit source]