Фьодор I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фьодор I
Фё́дор I Ива́нович
цар на Русия
Роден
Починал
ПогребанТверски район, Русия

РелигияРуска православна църква
православие
Управление
Период1584 – 1598
ПредшественикИван IV Грозни
НаследникБорис Годунов
Герб
Семейство
РодРюриковичи
БащаИван IV
МайкаАнастасия Романовна
СъпругаИрина Годунова (1580)
Фьодор I в Общомедия

Фьодор I Иванович (на руски: Фё́дор I Ива́нович, Феодор I Иоаннович) е цар на Русия (1584 – 1598), последният от московския клон на династията Рюриковичи.[1] Той е трети син на Иван IV Грозни и Анастасия Романовна. Фьодор е последният мъжки потомък на Иван Калита и след смъртта си е наследен от своя шурей Борис Годунов.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Фьодор I е слаб физически и умствено и управлението на страната се осъществява първоначално от регентски съвет, а след 1587 – от Борис Годунов, брат на съпругата му Ирина Годунова.

По време на управлението му Руската православна църква получава статут на патриаршия (1589).[2] Успешни войни се водят срещу Ногайската орда и Швеция (1595), като Русия си връща Ивангород и съседните области, загубени през Ливонската война.


Фьодор I

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Иван IV Грозни цар на Русия (1584 – 1598) Борис Годунов
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Фёдор I Иоаннович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​