Гай Клавдий Марцел Младши

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Гай Клавдий Марцел Младия)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Гай Клавдий Марцел
римски политик
Роден
ок. 93 г. пр.н.е.
Починал
Семейство
Съпруга Октавия Младша
Деца Марк Клавдий Марцел
Клавдия Марцела Старша
Клавдия Марцела Младша

Гай Клавдий Марцел Младши (на латински: Gaius Claudius Marcellus; * най-късно 93 г. пр.н.е.; † началото на 40 г. пр.н.е.) e римски политик на късната Римска република от род Клавдии и един от консулите през 50 г. пр.н.е.

Той е потомък на Марк Клавдий Марцел (консул 222 г. пр.н.е.).

Той е приятел на Цицерон и противник на Цезар и изисква прекратяването на неговата служба като управител на Галия. Към края на консулата си Марцел предава на Помпей два легиона.

Марцел е женен за Октавия Младша от 54 или 55 г. пр.н.е., роднина на Цезар. Когато избухва гражданската война, Марцел остава в Италия и се присъединява към Цезар. Марцел прекратява политическата си активност.

След смъртта на Цезар той помага на брата на Октавия, по-късният император Октавиан Август, при борбата му за господство.

Марцел и Октавия имат три деца, родени към края на 40-те години пр.н.е.: един син Марк Клавдий Марцел и две дъщери, които се казват Клавдия Марцела, които за да се различават се наричат Клавдия Марцела Старша и Клавдия Марцела Млада. Последната дъщеря се ражда след смъртта на нейния баща. Той е дядо на Публий Квинтилий Вар.

Марцел не трябва да се бърка с неговия братовчед със същото име, консулът през 49 г. пр.н.е.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]