Луций Корнелий Балб Стари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Луций Корнелий Балб.

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Балб.

Луций Корнелий Балб Стари (на латински: Lucius Cornelius Balbus; Maior) e политик на късната Римска република през 1 век пр.н.е. e наричан Стари, за да се различава от племенника му Луций Корнелий Балб Младши.

Произлиза от Кадис от стара влиятелна фамилия. Той става по време на Втория триумвират консул и е от партията на Гай Юлий Цезар.

За участието му против Серторий в Испания Балб и фамилията му получават от Помпей римско гражданство. Балб e един от главните финансити в Рим и помага за осъществяването на Първия триумвират. Придружава тогавъшния пропретор Цезар като praefectus fabrum в Испания (61 пр.н.е.) и в Галия (58 пр.н.е.). Става частен секретар на Цезар. След убийството на Цезар, Балб е съвестник на Октавиан Август и 43 или 42 пр.н.е. става претор. През 40 пр.н.е. Корнелий Балб e избран за суфектконсул. За пръв път се дава на чужденец тази чест. Смъртната му дата е неизвестна.

Балб води дневник за важните събития за своя и на Цезар живот. [1] Осмата книга за Галските войни, написана от приятеля му Авъл Хирций, е посветена на него.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Цицерон, Briefe, iv. Seite 62); Pro Balbo; E. Jullien, De L. Cornelio Balbo Maiore (1886).
  • Jochen Bleicken, Augustus. Eine Biographie. Alexander Fest, Berlin 2000. ISBN 3-8286-0136-7
  • Werner Dahlheim, Julius Caesar. Die Ehre des Kriegers und die Not des Staates. Schöningh, Paderborn 2005. ISBN 3-506-71981-5

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Светоний, Caesar, 81).