Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“
„Ethnographie des Vilayets d'Andrinople, de Monastir et de Salonique“
корица
корица
Автор Курие д'Ориан
Първо издание 1878 г.
Османска империя
Издателство Курие д'Ориан
Оригинален език френски
Жанр статистика на населението
„Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“ в Общомедия

„Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“ (на френски: Ethnographie des Vilayets d'Andrinople, de Monastir et de Salonique) e статистика, отпечатана на френски език в 1878 година в Цариград като подлистник на излизащия там вестник „Курие д'Ориан“, а по-късно като отделна брошура. Книгата представлява статистика на населението на трите вилаета според регистъра на данъка бедел-и аскерие от 1873 година. Изработена е от Методий Кусев, Георги Груев и техни помощници. Статистиката, известна като „екзархийската статистика“, е представена на Цариградската конференция (23 декември 1876 - 20 януари 1877 г.) и се използва и при определяне на границите на България в Санстефанския прелиминарен мирен договор (1877 г.).[1]

Книгата излиза като реакция на труда на Александър Синве "Les Grecs de l’Empire Ottoman. Etude Statistique et Ethnographique" (Гърците в Османската империя. Статистическо и етнографско проучване),[2] в който има големи неточности и фалшификации, целящи да се увеличи броят на гърците в империята.

В книгата за първи път се дават подробни сведения за населението в трите вилаета по селища и по етническа принадлежност.

В 1995 година книгата е издадена на български език от Македонския научен институт под името „Македония и Одринско. Статистика на населението от 1873 г.“ с паралелен оригинален текст на френски и добавен предговор на български, английски и руски.[3] В изданието от 1995 година са включени две от трите приложения в оригиналната книга – полемиката със Синве и описанието на Пловдивска епархия. Третото – изложението за Македония в древността, не е включено.[4]

Обхванати селища[редактиране | редактиране на кода]

    • Санджак Горица (Корча)

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Маркова, Зина. Българската екзархия 1870 – 1879. София, Издателство на Българската академия на науките, 1989. с. 226.
  2. Synvet, A. Les Grecs de l'Empire ottoman: Etude statistique et ethnographique. 2me edition. Constantinople, Imprimerie de «l'Orient illustré», 1878. (на френски)
  3. Македония и Одринско : Статистика на населението от 1873 г. София, Македонски научен институт – София, Македонска библиотека № 33, 1995. ISBN 954-8187-21-3.
  4. Петров, Петър. Македония – от романтиката до суровата действителност (Спомени), Македонски преглед, година ХХХVІІІ, 2015, кн. 1, с. 80.
  5. Данни единствено за града и три числа за 156 български, 21 турски и 3 влашки села вкупом.
  6. Добавена погрешно, тъй като е част от Косовския вилает.
     Портал „Литература“         Портал „Литература          Портал „Македония“         Портал „Македония          Портал „История на България“         Портал „История на България          Портал „Османска империя“         Портал „Османска империя