Илития

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Илития[редактиране | редактиране на кода]

Илития
древногръцка богиня на раждането, покровителка на родилките и акушерството
Семейство
БащаЗевс
МайкаХера
ДецаСозипол
Илития в Общомедия

Илития (на старогръцки: Εἰλείθυια, Ἐλείθυια, Ἐλευσία или Ἐλευθώ)[1] в древногръцката митология е богиня на раждането, акушерството и родилните мъки. В древноримската митология е отъждествявана с Луцина. Дъщеря е на Зевс и Хера, а неин син е Созипол.[2] Ревнивата Хера задържа Илития по време на раждането на Аполон. Главните места, където Илития е почитана, са пещерите при Амнисос и Инат на о-в Крит.

Етимология и описание[редактиране | редактиране на кода]

Името на богинята е засвидетелствано още от времето на минойската цивилизация. Върху плочка с линеар А е разчетено a-ra-u-da (*Alauta), пряко кореспондиращо с надписи тип линеар Б, намерени в Кносос, където се споменава e-re-u-ti-ja, свързано с микенския теоним Ἐλευθία.[3] Името се извежда от ἐληλυθυῖα със значение на "тази, която идва да се притече на помощ".

Илития се среща и като епитет на Артемида и Хера, в случаите когато двете богини влизат в качеството си на покровителки на родилките. Названието на римското съответсвие на старогръцкото божество (Lūcīna) по подобен начин се прилага към имената на Юнона и Диана. Друго тъждество в древноримския пантеон е персонифициранaта Нацио (на латински: Nātio, букв. раждане), за която Цицерон казва: "Защото ако богoвете са такива, че се месят в човешките дела, Нацио също трябва да се приеме като богиня, на която винаги правим жертвоприношения, когато посещаваме храмовете в областта на Ардеат; която се нарича Нацио, понеже раждането при жените се пази от раждащите се."[4]

Раждането на Атина, чернофигурна атическа амфора, Стар музей, Берлин

Илития е изобразявана с факла, символизираща родилните мъки, или с ръце, вдигнати във въздуха, готови да изведат бебето на бял свят. Фигурка от о-в Крит представя Илития, държаща по една змия в двете ръце - елемент, типичен за минойската иконография.[5] Богинята се среща както самостоятелно, така и под формата на две Илитии. Едната обикновено подпомага по-лесното израждане на детето, а другата удължава родилните болки и забавя излизането на новороденото.

Известен е и митът за раждането на Херакъл. Хера изпратила Илития да следи Алкмена и да убие нея и детето ѝ. Галития, прислужницата на родилката, обаче издебнала богинята, седяща пред вратата на стаята, и извикала, че се е родил син. При новината Илития изскочила от изненада и освободила хватката на утробата, позволявайки на детето да се роди. Разбирайки, че е измамена, богинята превърнала Галития в пор, което станало нейно свещено животно.[6]

  1. LSJ - Ancient Greek dictionaries
  2. Ελλάδος Περιήγησις. с. 6.20.2-5.
  3. Andras Zeke. Goddess Eileithyia and her snakes // Minoan Language Blog. 2010-09-29. Посетен на 2023-01-18.
  4. Cicero, M. Tullius. De Natura Deorum. с. 3.47.
  5. Andras Zeke. Goddess Eileithyia and her snakes // Minoan Language Blog. 2010-09-29. Посетен на 2023-01-18.
  6. Eileithyia

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]