Клеман Маро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Клеман Маро
Clément Marot
френски поет

Роден
Починал
Националност Флаг на Франция Франция
Литература
Известни творби L’adolescence clémentine (1532)
Клеман Маро в Общомедия

Клеман Маро (на френски: Clément Marot) е френски поет от епохата на Ренесанса.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Баща му, Жан Маро, е придворен поет в двора на Луи XII. Клеман Маро изпълнява придворна служба при Маргарита Наварска, после при Франсоа I, а по време на принудителното си изгнание в Италия служи при една херцогинята на Ферара.

Превежда на френски части от „Буколики“ на Вергилий и текстове на Лукиан от Самосата.

Маро с леки стихове осмива редица пороци на католическото духовенство — интригантството, лицемерието, алчността, тайният им разврат. Такъв характер има епиграмата му „Брат Люб̀ен“. Богословите от Сорбоната не са прощават на поета, защото в неговите сатири и епиграми виждат своя лик. Започва се преследване, обвиняват го, че е ял месо в петък, че превежда псалмите но примера на Мартин Лутер и с това дава идеологично оръжие в ръцете на френските протестанти. Поради това на няколко пъти Маро е лежал в затвора. Поезията му е пропита с жизнерадостен дух и галска насмешливост. Пример за това са стихотворенията му „За Ана, която хвърля в мене сняг“, „За лошия поет“, „Елегия“, „За самия себе си“ и други.

Преводите на 49 псалма в стихове, които прави Маро, представляват решаващ етап в развитието на строфиката във френската и световната литература.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]