Оливър Уилямсън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Оливър Уилямсон)
Оливър Уилямсън
Oliver E. Williamson
американски икономист

Роден
Сюпириър, Уисконсин, САЩ
Починал
21 май 2020 г. (87 г.)

Националност САЩ
Учил вУниверситет „Карнеги Мелън“
Научна дейност
ОбластМикроикономика
ШколаНова институционална икономика
Работил вКалифорнийски университет, Бъркли
НаградиНобелова награда за икономика (2009)
ПовлиянРоналд Коуз
Хърбърт Саймън
Ричард Кайерт
Ян Родерик Макнийл
ПовлиялПол Л. Джоков
Семейство

Уебсайтgroups.haas.berkeley.edu/bpp/oew/
Оливър Уилямсън в Общомедия

Оливър Итън Уилямсън (роден 27 септември 1932) е американски икономист и автор в областта на икономика на трансакционните стойности. През 2009 е награден с Нобелова награда за икономика за „неговия анализ на икономическото управление, особено за границите на фирмата“,[1], която споделя с Елинор Остром.

През 80-те и 90-те години Уилямсън е много влиятелен по време на дебатите, отнасящи се за границите между публичния и частния сектор. Това го постига чрез привличане на вниманието на високо технологично ниво към съответствията и различията между пазарното и непазарното взимане на решения, управлението и предоставянето на услуги.

Фокусът му върху разходите за трансакции му помага да разграничи повтарящите се договаряния от една страна, и специфичните взаимоотношения по договорите. Например, за да отговори на ежедневните или на седмичните си нужди една електрическа компания ще е нужно да извършва повтарящо се закупуване на въглища на спот пазара, което от своя страна е повтарящо се договаряне. Но с течение на времето се очертават дълготрайни бизнес взаимоотношения с определен доставчик и следователно разликата в икономиката на взаимоотношенията ще е чувствително различна, според Уилямсън.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Избрани статии[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Sveriges Riksbank's Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2009. Sveriges Riksbank, 12 октомври 2009. Посетен на 12 октомври 2009. Архив на оригинала от 2009-10-17 в Wayback Machine..

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Oliver E. Williamson в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​