Петър Димков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Петър Димков
офицер и народен лечител

Роден
Починал

Петър Иванов Димков е български офицер (полковник), по-късно народен лечител.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в семейство на свещеник Иван Хаджидимов от Горно Броди, който е син на Димко Хаджииванов и брат на Димо Хаджидимов. Майка му Екатерина Димкова е известна народна лечителка, сестра на Никола Димков, която му диктува рецепти за билколечение и от ранна възраст го запознава с народната медицина. Веднага след създаването на Княжество България в 1878 година семейството емигрира в София.

Димков е роден на 19 декември 1886 г. в София. През 1899 г. заминава за Петербург, където завършва Военна академия. През 1909 г. е назначен като подпоручик в Драгомански полк в Цариброд. Участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война и бива раняван многократно.

След войните се установява като военен в София. Започва дейността си на народен лечител. През 1920 сключва брак. През 1925 служи в Бургас, където се включва в настаняването на тракийските бежанци. През 1927 Служи в Свищов. По негова инициатива е прокаран казармен и градски водопровод. През 1931 г. е произведен в чин полковник. Назначен е за командир на 10-а Родопска дружина. Поставя началото на първия билков магазин в Асеновград. Като командир на 21-ва пехотна дружина в Карлово през 1933 г. спасява от разрушаване родната къща на Васил Левски и ръководи нейното възстановяване. По-късно е на служба във Варна, където се включва активно в дейността на Военния съюз, организирал Деветнадесетомайския преврат през 1934 г.[1] Във Варна ръководи изграждането на Аспаруховия вал, построяването на Арката на VІІІ Приморски полк, построяването на парка – мавзолей "Владислав Варненчик".

През 1936 г. е преведен в запаса поради републиканските си убеждения. Последват дълги години на мизерия за Димков, съпругата му Мария и трите им деца – Любомир, Лили и Владимир. Това му дава възможност да се отдаде на друго значимо обществено дело — билколечението и народната медицина. Димков вярва, че трябва да се лекува не само тялото, но и душата на човека и че няма нелечима болест. Привърженик е на идеите на Петър Дънов. Лекува всичките си пациенти безплатно.

Публикувано е тритомно издание на Петър Димков „Българска народна медицина“, което включва рецепти и съвети за природолечение и природосъобразен живот - хигиена, хранене, козметика, билколечение и духовни практики. Основният му труд „Българска народна медицина” излиза през трийсетте години в три тома и четири издания. Като ученик на Петър Дънов, Петър Димков участва в събиранията на Бялото братство. През периода от 1944 г. до 1990 г. книгите му са забранени от политическата цензура. След 1990 г. делото му отново намира популярност.

През 1981 г. режисьорът Михаил Венков прави документалния филм "Срещи с Петър Димков".

През 2007 г. режисьорът Стилиян Иванов прави филм по книгата на Лили Димкова за Петър Димков - "Лечителят".

Димков ледник на остров Брабант в Антарктика е наименуван на Петър Димков.[2]

Филми[редактиране | редактиране на кода]

"Лечителят Петър Димков" - реж. Стилиян Иванов / 2007 г. / България / 58 мин.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Хаджииванов, Петър. Спомени (1900-1944 г.). София, Военно издателство, 2006. ISBN 978-954-509-346-3. с. 154.
  2. SCAR Composite Gazetteer of Antarctica: Dimkov Glacier.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за


Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.