Плачидол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Плачидол
Общи данни
Население 611 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 18,71 km²
Надм. височина 272 m
Пощ. код 9365
Тел. код 05763
МПС код ТХ
ЕКАТТЕ 56695
Администрация
Държава България
Област Добрич
Община
   - кмет
Добрич
Тошко Петков
(БСП)
Кметство
   - кмет
Плачидол
Атанас Пенев
(БСП)

Плачидол е село в Североизточна България. То се намира в община Добричка, област Добрич.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Плачи дол отстои по права линия на 3 км югоизточно от областния гр. Добрич, на 50 км от гр. Варна, на 25 км от гр. Балчик, на 32 км от КК „Албена” на 95 км от гр. Силистра и на 450 км от столицата на РБ София.

Много близкото му разстояние с областния град е имало и все още продължава да играе важна роля относно неговото израстване, и развитието му като един от важните икономически и културни райони на Добруджа.

Землището на с. Плачи дол е 18835,334 кв.км. площ на населеното място 928,160 км. Население към 01.06.2012 г. 628 души, от тях 329 мъже, 299 жени.

Основен поминък на населението е животновъдство и земеделие. Земеделието се обработва от арендатори, като основни култури са пшеница, слънчоглед, царевица и репко.

Като алтернативно земеделие се развива отглеждане на малини, риган, арония и овощни насаждения. В землището на селото има два язовира като по-големия е даден на концесия. Зарибен е и предлага много атракции. В селото има повече от 300 пчелни семейства отглеждани от 7 стопани.

История[редактиране | редактиране на кода]

Сайт: http://plachidol.com/

Старото име на Плачидол е Алъчкьой (от турски – обикновен глог).

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Интер Плачидол
Logointer2.jpg
Герб на футболния клуб
Прозвище Интер - ВУМ
Основан 2013 г.
Стадион Стадион "Дружба", гр. Добрич (изкуствен терен)
Президент Тодор Радев
Старши треньор Радослав Боянов
Първенство Североизточна „В“ футболна група
Спонсор Висше училище по мениджмънт - Варна
Уебсайт fc-inter.vumk.eu
Екипи и цветове
Домакин
Гост

ФК "Интер Плачидол" (още известен като Интер към ВУМ) е български спортен клуб и футболен отбор със седалище в с. Плачидол, област Добрич. Сформиран е през 2013 г. с участието на български и чуждестранни студенти от Висше училище „Международен колеж“ (сега Висше училище по мениджмънт - Варна). От 2014 г. е под ръководството на треньора Радослав Боянов. След отлично представяне в областното първенство по футбол - Добрич през футболен сезон 2014-2015 г., отборът извоюва шампионската титла в „А” областната футболна група. "Интер" функционира с финансовата и институционална подкрепа на Висше училище по мениджмънт - Варна.

Понастоящем отборът се състезава в Североизточна "В" футболна група. Цветовете на тима са черно и синьо. "Интер" играе домакинските си мачове на изкуствения терен на стадион "Дружба" в гр. Добрич.