Направо към съдържанието

Свети Георги (Кремиковски манастир)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Свети Георги“
От изток
От изток
Карта Местоположение
Вид на храмаправославна църква
Страна България
Населено мястоКремиковски манастир
РелигияБългарска православна църква - Българска патриаршия
ЕпархияСофийска
Архиерейско наместничествоСофийско
Тип на сградатаСофийско
Изграждане1908 година
Статутдействащ храм

„Свети Георги“ е средновековна църква, стар католикон на Кремиковския манастир, България.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Изображение на ктитора Радивой

По време на реставрацииите на църквата е открит фрагмент от живопис - фон и обрамчващи елементи, който предхожда XV век.[1]

Стенописите в храма се отличават с монументалност и въздейственост. Разлики в стила и похватите показват, че стенописите в преддверието и тези в самата църква са правени от различни зографи и по различно време.

Сред стенописите в преддверието от 1493 година се отличават изображенията на ктитора Радивой и семейството му в момента в който поднасят църквата в дар на софийския митрополит Калевит и патрона Свети Георги Победоносец.[1] Тези стенописи са дело на ателие, принадлежащо на Костурската художествена школа, изписало също и църквата „Света Богородица Кубелидики“ в Костур.[2]

Северната, южната и западната стена на притвора са изографисани през XVII век. Сред фреските изпъкват образите на архангел Михаил, Свети Свети Константин и Елена, светците-воини Прокопий, Теодор Стратилат и Теодор Тирон, както и моменти от живота на Богородица и на Свети Георги.

Иконостасът на късносредновековния храм не е на мястото си.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Кремиковски манастир „Св. Георги Победоносец“ // Софийска Света митрополия, 27 февруари 2015 г. Архивиран от оригинала на 2021-10-16.
  2. Кунева, Цвета. Костур, църква „Св. Богородица Кубелидики“ (стенописи от 1495/1496) // Пътища на балканските зографи. Посетен на 6 октомври 2020 г.