Свети Георги (Кремиковски манастир)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Свети Георги“
От изток
От изток
Карта Местоположение
Вид на храмаправославна църква
Страна България
Населено мястоКремиковски манастир
РелигияБългарска православна църква - Българска патриаршия
ЕпархияСофийска
Архиерейско наместничествоСофийско
Тип на сградатаСофийско
Изграждане1908 година
Статутдействащ храм

„Свети Георги“ е средновековна църква, стар католикон на Кремиковския манастир, България.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Изображение на ктитора Радивой

По време на реставрацииите на църквата е открит фрагмент от живопис - фон и обрамчващи елементи, който предхожда XV век.[1]

Стенописите в храма се отличават с монументалност и въздейственост. Разлики в стила и похватите показват, че стенописите в преддверието и тези в самата църква са правени от различни зографи и по различно време.

Сред стенописите в преддверието от 1493 година се отличават изображенията на ктитора Радивой и семейството му в момента в който поднасят църквата в дар на софийския митрополит Калевит и патрона Свети Георги Победоносец.[1] Тези стенописи са дело на ателие, принадлежащо на Костурската художествена школа, изписало също и църквата „Света Богородица Кубелидики“ в Костур.[2]

Северната, южната и западната стена на притвора са изографисани през XVII век. Сред фреските изпъкват образите на архангел Михаил, Свети Свети Константин и Елена, светците-воини Прокопий, Теодор Стратилат и Теодор Тирон, както и моменти от живота на Богородица и на Свети Георги.

Иконостасът на късносредновековния храм не е на мястото си.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Кремиковски манастир „Св. Георги Победоносец“ // Софийска Света митрополия, 27 февруари 2015 г. Архивиран от оригинала на 2021-10-16.
  2. Кунева, Цвета. Костур, църква „Св. Богородица Кубелидики“ (стенописи от 1495/1496) // Пътища на балканските зографи. Посетен на 6 октомври 2020 г.