Сива водна змия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сива водна змия
Dice Snake - Natrix Tessellata with a Ocellated Wrasse - Symphodus Ocellatus 01.jpg
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Сауропсиди (Sauropsida)
клас:Влечуги (Reptilia)
(без ранг):Диапсиди (Diapsida)
разред:Люспести (Squamata)
семейство:Смокообразни (Colubridae)
род:Водни змии (Natrix)
вид:Сива водна змия (N. tessellata)
Научно наименование
Laurenti, 1768 г.
Разпространение
Natrix tessellata distribution map.svg
Сива водна змия в Общомедия
[ редактиране ]
Сива водна змия

Сивата водна змия (Natrix tessellata), наричана също дългоглава водна змия, е вид змия от семейство Смокообразни (Colubridae), разпространена в голяма част от Евразия. На дължина достига до 1,4 m, като женските са по-големи от мъжките. Цветът варира от сивкаво-зелен до кафеникав и почти черен, с по-тъмни петна по гърба.

Сивата водна змия е разпространена в Евразия от западните части на Германия, Швейцария и Италия до Северозападен Китай. На север се среща до Северозападна Германия, Северна Чехия, Северна Словакия, горното течение на Дон и средното течение на Волга. Разпространена е и в Средна Азия, Афганистан, Пакистан, Северозападна Индия, Иран, Турция, по източното крайбрежие на Средиземно море и в делтата на Нил. В България се среща в цялата страна до надморска височина от 1100 m.

Основната храна на сивата водна змия е рибата, поради което тя живее в непосредствена близост до разнородни постоянни водоеми – морски заливи, блата, езера, реки, планински потоци. Рядко се отдалечава на повече от няколко метра от водоема, освен при търсене на място за снасяне на яйцата. В морето е наблюдавана на 5 km от брега. Понякога се храни също и със земноводни и дребни гризачи. Снася в средата на лятото по 4 – 30 обли яйца с размер около 34 mm, а малките се излюпват в началото на септември. Между октомври и април змиите спят зимен сън в сухи дупки близо до водоема.

Сивата водна змия не е отровна и при улавяне не хапе, но изхвърля секрет със силна миризма.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Natrix tessellata (Laurenti, 1768). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 29 декември 2020 г. (на английски)
  • Бешков, Владимир и др. Земноводни и влечуги в България. Пенсофт, 2002. ISBN 978-954-642-147-0.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Dice snake“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.