Разлика между версии на „Мастурбация“

Направо към навигацията Направо към търсенето
6616 байта изтрити ,  преди 3 години
м
Премахнати редакции на Div4uk (б.), към версия на Zhoxy
м
м (Премахнати редакции на Div4uk (б.), към версия на Zhoxy)
Етикет: Отмяна
[[File:Female dildo masturbation.jpg|thumb|250px|Вагинална мастурбация с [[дилдо]]]]
[[File:Мастурбация при мъжете и жените.jpg|thumb|Мастурбация при мъжете и жените]]
[[File:Masturbation1.jpg|thumb|250px|Вагинална мастурбация с помощта на ръце]]
 
[[File:Woman inserts a vibrator into her anus.jpg|thumb|250px|Анална мастурбация с дилдо]]
'''Мастурбация''' (или '''самозадоволяване''') представлява самостоятелно стимулиране на [[полови органи|половите органи]], с цел удовлетворяване на сексуалната потребност на мъжа или жената. Известно е, че мастурбацията започва при момчетата и момичетата още в тяхната ранна пубертетска възраст - на 10-11г. при момичетата и
'''Мастурбация''' (също '''самозадоволяване''') е ръчното стимулиране на [[полови органи|половите органи]], най-често с цел постигане на сексуално удоволствие и евентуално – получаване на [[оргазъм]]. Т.е. това е начин за удовлетворяване на [[полов]]ия [[нагон]]. Мастурбацията при мъжете се нарича още '''ръкоблудство''' или '''онанизъм''', по библейската история за [[Онан]] (макар че при нея всъщност няма мастурбация, а [[коитус интерруптус]]).
13-14г. при момчетата. Мастурбацията е приета за естествена потребност на организма възникваща в тази възраст и обикновено продължава да бъде извършвана и дълго за напред. В годините на пубертета именно чрез мастурбацията момчетата и момичетата осъзнават първите си сексуални усещания, а и първият си оргазъм. В по-късна възраст голяма част от мъжете и жените също мастурбират, когато имат нужда да удовлетворят сексуалните си потребности.
 
Мастурбацията може да бъде извършвана самостоятелно или от един човек на друг. Това е един от видовете [[безопасен секс]], тъй като опасността от [[полово предавани болести]] при нея е доста малка.
 
== При мъжете ==
[[Картинка:Foreskin in motion.gif|250px|thumb|right|Мастурбация при мъжете.Стимулация идва от плъзгането на кожата върху главичката на пениса.]]
[[File:Мъж мастурбира.jpg|thumb|Мъж мастурбира]]
При мъжете мастурбацията започва още в [[пубертет]]а. Момчетата в тази възраст имат особено голяма нужда и полза от мастурбацията. В тази възраст производството на [[сперма]] (наричана още "еякулат") в [[тестиси]]те е изключително интензивно, което налага тя да бъде редовно изхвърляна. Особено в периода от 14-17 годишна възраст натрупването на сперма в тестисите при момчетата като количество и интензитет е най-активно. В тази възраст необходимостта да бъде изпразван еякулата е почти всекидневна. В противен случай натрупаното количество често води до болка и подуване в тестисите, честа неконтролируема [[ерекция]] и невъзможност за спадане на пениса, като често същото е и явен позив за нужда от семеизпразване ([[еякулация]]) при момчето. При тези нужди мастурбацията е естествен метод, чрез който момчетата в тази възраст имат възможност да изпразват редовно семенната си течност, когато това стане наложително. [[File:Момче мастурбира.jpg|thumb|Момче мастурбира стимулирайки пениса си при нужда от еякулиране.]]
 
'''КакПри сенай-разпространения извършва:'''метод Прина момчетата/мъжетесамостоятелна мастурбациятамастурбация сесред извършва катомъжете пенисът се обхваща с дланръка и [[ствол]]ът му се стимулираразтрива с движения нагоре-надолу. иТова надолудвижение обикновено продължава до достигане на оргазъм, като основната стимулация идва от плъзгането на кожата върху [[главичка]]та на [[пенис]]а. В следствие на тази стимулация пениса има възможност да еректира за да настъпи и [[еякулация]]та, тоест - изпразването на [[сперма]]та от [[тестиси]]те, при което в повечето случаи реално се изпитва и [[оргазъм]]. Еякулацията премахва напрежението и подуването в тестисите и води със себе си и чувство на сексуална удовлетвореност.
 
Освен с ръка, мастурбацията може да се осъществи и с изкуствени пособия – имитации на [[вагина]] или [[анус]], или цяла [[секс кукла]] (но това вече е гранична зона с половия акт). Някои мъже постигат оргазъм, като лягат в леглото по корем и трият пениса си в [[матрак]]а под тях. Това, обаче, може да доведе до наранявания, ако повърхността е твърде груба.
'''Допълнителни условия:''' В пубертета момчетата изграждат индивидуално навиците си за мастурбация. Повечето при нужда еякулират при ходене по малка нужда в тоалетната или отиват да вземат душ в банята, където извършват мастурбацията. При много от момчетата има нужда от допълнителна стимулация за достигане на еякулацията, което често налага нуждата от гледане на снимки на голи жени или на секс по време на мастурбацията. От своя страна подобни подходи спомагат за по-бързото достигане до еякулиране у момчето и по-ефективното изпразване на тестисите.
 
По време на мастурбация мъжете обикновено<!-- твърде неопределено, обобщаващо и без източник--> стимулират и други чувствителни части от тялото си&nbsp;– най-често разтриват [[тестис]]ите, [[перинеум]]а, гърдите или [[анус]]а си, където са съсредоточени множество нервни окончания.
'''Мастурбацията на по-късен етап:''' По-късно след пубертета, когато настъпва редовното практикуване на [[секс]]а при момчетата и мъжете, в повечето случаи мастурбацията се оказва вече ненужна за много от тях, понеже семеизпразването тогава се извършва по време на сексуалния акт.
 
 
== При жените ==
[[File:Klimt Mulher sentada.jpg|thumb|[[Густав Климт]] Седнала жена с разтворени бедра (1916)]]
[[File:Момиче удовлетворява сексуалната си потребност чрез мастурбация.jpg|thumb|Момиче удовлетворява сексуалната си потребност чрез мастурбация]]
Конкретните начини за мастурбация при жените зависят от повече обстоятелства и лични предпочитения.
Мастурбацията при жените, както и при мъжете започва в пубертета, но година или две по-рано (11-13г). За разлика от момчетата обаче, при момичетата нуждата от мастурбация не е подтикната от физически фактори като редовната нужда от изхвърлянето на спермата от тестисите, а по-скоро от психологически такъв. При тях на тази възраст, в следствие на тепърва оформящите се човешки сексуални възприятия се появява и сексуалната нужда (потребност). Тя обуславя нуждата на момичето от редовно получаване на сексуално удовлетворяване, което по времето на същинския пубертет е в своя пик. В следствие на това, при момичетата на тази възраст се появява и редовната мастурбация, която помага по естествен начин за удовлетворяването на сексуалните нужди на девойката. Нуждата от сексуално удовлетворяване при момичетата е по-рядка от тази при момчетата и по време на пубертета се проявява при тях средно от 2 до 4 пъти седмично.
 
 
 
[[File:Момиче мастурбира разтривайки клитора си.jpg|thumb|Момиче мастурбира разтривайки клитора си и външните части на половия орган]]
[[File:Мастурбация чрез вътревлагалищно стимулиране.jpg|thumb|Мастурбация чрез вътревлагалищно стимулиране]]
[[File:Мастурбация с вибратор или дилдо.jpg|thumb|Мастурбация с вибратор или дилдо]]
[[File:Жена мастурбира посредством струя на душ.jpg|thumb|Жена мастурбира посредством струя на душ]]
'''Как се извършва:''' При женската мастурбация са налице далеч повече начини за извършването и, отколкото при тази на мъжете. Целта на мастурбацията реално е достигането на оргазъм, който да удовлетвори сексуалните нужди на жената/момичето. Ето и някои от най-популярните начини за мастурбация при момичетата/жените:
 
- чрез разтриване на външната част на половия орган, най-вече на [[клитор]]а. Клитора е най-сексуално чувствителния орган у женското тяло, затова и този начин е най-разпространен за мастурбиране.
 
 
 
 
- чрез проникване с пръсти във [[влагалище]]то ([[фингъринг]]). По този начин се стимулира вътрещната част на влагалището, което за много жени и момичета е по-ефективен и по-интензивен като усещане начин за мастурбацията от разтриването на клитора. Често, тази техника се използва понеже с пръсти би могла да бъде достигната и стимулирана [[Г-точка]]та намираща се на предната стена на влагалището, което допринася за доста по-пълното сексуално удовлетворяване. В много от случаите, повечето жени и момичета прилагат и двете техники едновременно - разтъркване на клитора и същевременно стимулиране на влагалището отвътре с пръсти.
 
 
 
 
 
- посрредством [[вибратор]] или [[дилдо]]. Благодарение на подобната на пенис форма, тези атрибути спомагат да допринесат усещането у жената по време на мастурбация да бъде по-близко до това при секса. Прониквнето във влагалището с вибратор или дилдо обикновено се съчетава същевременно и с разтриването на клитора.
 
 
 
 
 
- стимулиране на половия орган чрез душ/струя с топла вода. Тази техника е доста често оползотворявана по време на вземане на душ или вана в банята.
 
 
 
 
- друг вид техника, която обикновено се смесва с горните е стимулирането на зърната на гърдите, мачкането на самите гърди, стимулирането на вътрешността на аналния отвор заедно с вагиналния и др.
 
 
 
 
 
'''Допълнителни условия:''' Често момичетата/жените прибягват също до помощни средства при мастурбация, както и мъжете/момчетата. Това също включва гледането на снимки на голи мъже или на секс. Както при мъжете, така и при жените тези методи допринасят за по-пълноценното и по-бързо достигане на оргазъм, както и за по-пълната сексуална удовлетворреност.
 
 
 
 
 
Понякога се използват вещества-овлажнители ([[лубрикант]]и), особено когато мастурбацията включва вагинално или анално проникване. Това обаче не винаги е необходимо, тъй като жената отделя естествени вагинални овлажнители, когато е възбудена.
 
 
 
 
По-голяма част от техниките включват разтъркване и масажиране на [[женски полови органи|женските полови органи]], по-специално [[клитор]]а, с помощта на показалеца и средния пръст. Понякога един или повече пръсти могат да стимулират [[интравагинално]], предната страна на [[влагалище]]то, мястото, където се намира [[г-точка]]та. Други начини са използването на предмети, в това число [[вибратор (секс играчка)|вибратор]]и, секс-играчки и изкуствени пениси, целта на които е стимулиране на влагалището и/или клитора. Някои жени предпочитат да стимулират и гърдите си или зърната им чрез масажиране. Анално стимулиране също е възможно, поради присъствието на множество чувствителни нервни окончания.
 
Понякога се използват вещества-овлажнители&nbsp;– ([[лубрикант]]и), особено когато мастурбацията включва вагинално или анално проникване. Това обаче не винаги е необходимо, тъй като жената отделя естествени вагинални овлажнители, когато е възбудена.
 
Възможно е и просто стимулиране от физически дразнители, като топла вода по време на душ. Друг вариант са вибрации от някакъв тип уред&nbsp;– напр. [[пералня]].
 
Някои жени успяват да постигнат оргазъм чрез кръстосване на краката си и стягане на определени [[мускул]]и, което създава напрежение върху половите органи. Това може да бъде практикувано на публични места, без околните да забележат. Някои действително прилагат метода на притискането на клитора, но не чрез директен контакт, а чрез притискане на дланта или юмрука си в областта на половите органи, през дрехите или бельото.
 
== Исторически контекст ==

Навигация