Фердинанд фон Хохщетер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фердинанд фон Хохщетер
австрийски геолог

Роден
Починал
18 юли 1884 г. (55 г.)
Научна дейност
Област Геология
Фердинанд фон Хохщетер в Общомедия
Паметна плоча на Фердинанд фон Хохщетер в Еслинген

Фердинанд Ритер фон Хохщетер[1] (на немски: Ferdinand Ritter von Hochstetter) е австрийски геолог и един от изследователите на България.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в град Еслинген на 30 април 1829 г. Син е на Кристиан Фердинанд Хохщетер (1787–1860), свещеник и професор от Бон, ботаник и минералог.

След като завършва гимназия се отдава на геологията и природознанието. Следва теология в университета в Тюбинген. През 1856 г. става хоноруван доцент по геология във Виенския университет, а през 1857 г. е избран за геолог в австрийската околосветската експедиция на океанографския кораб "Новара", която трае три години от 1857 до 1860 и е възглавявана от Вюлерщоф фон Урбайн. През 1859, по време на плаването извършва геоложки изследвания на Северния остров на Нова Зеландия.

След завръщането си от околосветското плаване през 1860 г. става професор по минералогия и геология. През следващите години прави геоложки изследвания в Австрийската империя, Италия, Швейцария и Русия.

От 1869 г. започва проучвания на европейската част на Османската империя. Посещава Цариград, Одрин, Ямбол, Бургас, Казанлък, Калофер и Пловдив. Обикаля Рила, Струмската долина и Витоша. Минава през Трънско и се отправя към Белград. Хохщетер на практика открива Задбалканските котловини и потвърждава твърдението на Гийом Лежан за наличието на още една планинска верига южно от Стара планинаСредна гора.

В резултат на това пътуване издава няколко печатни труда и геоложка карта. В тях систематизира всички дотогавашни геоложки проучвания на нашите земи.

Може би една любопитна последица от неговия труд е включването на Софийския санджак в територията на Княжество България след Берлинския конгрес — през 1878 година Англия и Русия се договарят, че Княжество България ще бъде „между Дунав и Стара планина“. Според Англия това не включва Софийско, но по съвет на Бисмарк, преговарящия от руска страна граф Шувалов се позовава на изследванията на Хохщетер, според които Ихтиманските възвишения и планините на юг и югозапад от София имат еднакъв скален състав с Балкана и са част от него. По тази причина, те могат да се считат за част от територията между Дунав и Стара планина.[2]

През 1881 г. Фердинанд фон Хохщетер напуска Виенския университет и започва работа в Придворния музей във Виена.

Почива във Виена на 18 юли 1884 г.

Неговото име носят:

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Ритер“ не е име или презиме, а титла. По смисъл е сходна на Рицар.
  2. Взето от Берлин 1878 – предначертаната трагедия

Източници[редактиране | редактиране на кода]