Направо към съдържанието

Италиански галерии – Неапол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Галерия „Палацо Зевалос“)
Италиански галерии – Неапол
Музеи в Италия
МестоположениеНеапол
ТематикаХудожествена галерия
Основан2007
Работно времевсеки ден
10.00 – 19.00
събота и неделя
10.00 – 20.00
(почивни дни: понеделник)
Допълнителна информация
ДиректорКлаудио Маркантони
Адресул. „Толедо“ 185
Телефон+39 800.454229
Сайтwww.gallerieditalia.com/it/napoli/
Карта Местоположение в Неапол

Италиански галерии – Неапол (на италиански: Gallerie d'Italia di Napoli) е художествена галерия, част от мрежата „Италиански галерии“. Разположена е в Палата на Неаполитанската банка (Палацо дел Банко ди Наполи) в град Неапол, Италия, на ул. „Толедо“ № 177.

История[редактиране | редактиране на кода]

В Палацо „Дзевалос“[редактиране | редактиране на кода]

Галерията е създадена през 2007 г. от италианската банка „Интеза Санпаоло“ и първоначално е наричана „Палацо Дзевалос“, по името на сградата Палацо „Дзевалос“, в която е разположена до 2022 г. Галерията се помещава в крило на белетажа на сградата. Колекциите включват експонати, дело на неаполитански майстори, активни в Неапол от 17 до 20 век. Изложени са картини на италианските художници Караваджо, Артемизия Джентилески, както и на нидерландския художник Гаспар ван Вител.

Монументалното стълбище на сградата извежда посетителите в Галерия „Палацо Зевалос“, в източната страна на което се открива Залата на Лука Джордано и Франческо де Мура. В тази зала са изложени само творби на двамата художници, включващи голямото платно на Лука Джордано „Отвличането на Елена“, датиращо от 60-те години на 17 век, както и картината му „Непорочното зачатие“. Галерията разполага с четири елипсовидни картини от творчеството на Франческо де Мура, изобразяващи „Алегория на благочестието като Съгласие“, „Алегория на благочестието като Възпитание“, „Алегория на благочестието като Сигурност“, „Алегория на благочестието като Действия“, както и копие на картина „Христовата благословия“, която и в наши дни се намира в параклиса „Свети Антоний“ в църквата „Сан Лоренцо Маджоре“в Неапол, дело на Франческо де Мура.

От западната страна на свой ред са всички останали зали, които са свързани последователно. Залата на караваджистите или Залата на амурчетата, наречена така заради множеството амурчета изографисани по тавана, предлага изложбата на картини на караваджисти в Неапол от 17 век. Една от най-впечатляващите картини е копие на картина на Караваджо „Юдит обезглавява Олоферн“, рисувана от Луис Финсън. Артемизия Джентилески е представена с платното „Самсон и Далила“, а Бернардо Кавалино с творбите му „Спасяването на Мойсей“, „Войници, проиграващи на зарове христовите дрехи“ и „Христос и прелюбодейката“. През вратата вляво се стига до Зала „Щукатури“ или Зала на Караваджо, в която е изложена само една картина – последната творба на Караваджо „Мъченичеството на Света Урсула“, датираща от 1610 г.

В Зала „Натюрморт“ са изложени картини в стил Натюрморт, рисувани от художниците Паоло Порпора, Джузепе Реко и Джован Батиста Руополо, считани в Неапол за най-добрите в този жанр. Залата предлага и картини на неаполитанските художници от 18 век Франческо Солимена с платното „Агар и Исмаил в пустинята, утешавани от ангел“ и „Тайното писмо“, и „Концерт“ от Гаспаре Траверси.

Зала „Пейзажи“ или зала „Птици“, представя неаполитанската пейзажна живопис от 18 и 19 век. В тази зала са изложени картини на художниците Антон Сминк ван Питло, Джачинто Джиганте, Салваторе Фегола. Особен интерес представляват четирите платна на Гаспар ван Вител „Изглед от Рим с пл. „Навона““, „Изглед от Неапол“, „Изглед от Рим с Пиаца дел Пополо“, „Изглед от Неапол с Кралския дворец“.

В Зала „Помпеана“ са представени творби с портрети или перспективни гледки, дело на неаполитански художници от 19 век, обучени в Академията за изящни изкуства в Неапол, включително творби на Доменико Морели, Гаетано Еспозито, Салваторе Постильоне, Доменико Баталя, Франческо Паоло Микети и други.

Последната зала в хронологичен ред, а също и в реда на отваряне, е Зала „Джемито“. Тя изцяло е посветена на творчеството на Винченцо Джемито. Изложени са керамични и бронзови скулптури, скици и картини, изработени от неаполитанския художник, притежавани от флорентинския адвокат Габриеле Консолацио. Сред рисунките, подписани и датирани, са няколко портрета на жени, автопортрети на художника, „Портрет на пророк“ и „Портрет на циганка“, датиран и подписан през 1885 г.

В „Палацо дел Банко ди Наполи“[редактиране | редактиране на кода]

Проектиран от Марчело Пиачентини в края на 30-те години на 20 век, дворецът, бившо седалище на Неаполитанската банка, днес е преработен с най-иновативните музеографски критерии благодарение на архитектурния проект на Микеле Де Луки – AMDL Circle, който продължава и разширява изложбеното предложение и културна програма, предложена в близкия Палацо „Дзевалос“ от 1999 до 2022 г. Новата централа на Италианските галерии в Неапол представя три важни изложбени маршрута с произведения, принадлежащи към историческото и художествено наследство на Интеза Санпаоло: неаполитанско изкуство от 17 век до 20 век с абсолютния шедьовър на колекциите на Интеза Санпаоло – „Мъченичеството на Света Урсула“ от Караваджо, колекцията от керамика от Атика и Магна Греция, изложена изцяло за първи път, и важна селекция от произведения от 20 век.

Постоянна колекция („От Караваджо до Джемито“)[редактиране | редактиране на кода]

Произведенията от постоянната колекция са представени в рамките на три тематични маршрута. На първия етаж, в секцията, курирана от Фернандо Мацока, е предложена селекция от картини и скулптури, която предлага антология, очертаваща в общи линии профила на забележителните събития на неаполитанската и южната живопис от началото на 17 век до първите десетилетия на 20 век. Колекцията, която вече е била изложена в Палацо „Дзевалос“, е разширена със значителни шедьоври, някои от които са наскоро преоткрити.

Визитата започва от абсолютния шедьовър на колекциите на Интеза Санпаоло – „Мъченичеството на Света Урсула“, което е последното платно на Караваджо, създадено през май 1610 г., няколко седмици преди смъртта му. В новата изложба сравнението с други шедьоври от първата половина на 17 век позволява творбата да се постави в художествения и културен контекст, свързан с революцията на Караваджо, която по-специално в Неапол определя решаващата повратна точка във фигуративните преживявания на художниците, работещи в столицата на испанското вицекралство през онези години.

Сред изложените творби се открояват „Юдит обезглавява Олоферн“ от Луис Финсън по изгубен оригинал от Караваджо, „Самсон и Далила“ от Артемизия Джентилески, три платна на Бернардо Кавалино, „Светото семейство“ от Батистело Карачоло, „Свети Франциск от Асизи, получаващ стигматите“ от Герит ван Хонтхорст, „Свети Георги“ на Франческо Гуарини, „Отвличането на Елена“ на Лука Джордано. Картините с натюрморт включват две скъпоценни натюрморта от Паоло Порпора и платна от Джузепе Реко и Джован Батиста Руополо, които разказват за значителното присъствие на този жанр в колекциите на богати клиенти и колекционери, присъстващи в Неапол през 17 век.

Маршрутът продължава с произведения на гледки и пейзажи – жанр с изключително развитие в Неапол между 18 и 19 век, като се започне с шест картини на холандеца Гаспар ван Вител, считан за един от инициаторите на модерната пейзажна живопис, и се премине през произведенията на Франц Лудвиг Кател, Антон Сминк ван Питло, Джачинто Джиганте, Никола Палици, Доменико Морели, Федерико Росано, Едоардо Далбоно, Джоакино Тома, Франческо Манчини, Винченцо Миляро, в селекция, която позволява да се проследи изключителната история на жанр, който се разгражда в последователни експериментални фази, които правят Неаполитанската школа начело в Европа. От школата в Позилипо, където узрява голямото наследство на пейзажната живопис от Гран-тур, се стига до Натурализма, свързан с практиката en plein air на школата в Резина, както и до по-индивидуалните преживявания от края на века. Следващ раздел разглежда представянето на града чрез интериора на монументални сгради, улиците и сцените от съвременния живот, които се случват в социални пространства, като хиподрума, общинската вила и пазара.

Колекция от рисунки и скулптури на Винченцо Джемито формира едно от най-важните ядра на известния художник "scugnizzo": набор от висококачествени теракоти, бронз и рисунки.

Керамика от Атика и Магна Греция[редактиране | редактиране на кода]

Маршрутът, куриран от Фабрицио Паолучи, представя на публиката за първи път в своята цялост историческата колекция „Капути“, принадлежаща на Интеза Санпаоло и съставена от над 500 вази и други находки, направени в Атина, Пулия и Лукания между 5 и 3 век пр.н.е., идващи от Руво ди Пулия – център в провинция Бари, който играе много важна политическа, икономическа и културна роля в Магна Греция. Колекцията от атически вази и вази „Магна Греция“ е съставена от находки, вероятно принадлежали на един некропол в древния Руво ди Пулия. Керамиката е значително свидетелство за културата и изкуството на Древна Гърция, са произведени между 6 и 3 век пр.н.е. в работилниците на Южна Италия - в Пулия и Лукания, или са внесени от Атина. Те представляват престижни стоки, поставяни в гробниците на апулийската аристокрация: съдове за храни, течности, мехлеми, които съчетават практическа полезност с висока художествена стойност, придавана от изобразителните сцени с червенофигурна живопис. Шедьовърът на колекцията е атическият калпис на Ленинградския художник (5 век. пр. н. е.), на чийто фриз е представена керамична работилница, в която майстори и млада жена украсяват вази.

Новата изложба позволява да се доближат находките до техния контекст на производство и културна референция, като се поставят в диалог с колекциите на Националния археологически музей на Неапол (MANN), от които значително ядро ​​се състои от образци, идващи от разкопките в Руво ди Пулия. Изложбеният проект, посветен на керамиката, също така представя ротационната валоризация на конкретни находки, избрани като част от научни проекти, които предлагат сравнение с важни артефакти, заети от MANN или от други италиански и чуждестранни музейни институции.

Жизнеността на времето[редактиране | редактиране на кода]

Серията от зали с изглед към улица „Толедо“ е седалище на маршрута Vitalità del Tempo („Жизнеността на времето“). Това е селекция от 44 произведения от художествената колекция на групата Интеза Санпаоло, курирана от Лука Масимо Барберо, която представлява внушително пътуване през хронологията със съпоставки, които от следвоенния период достигат до съвременното изкуство. Посветена на 20 век, тя събира произведения на основни автори в рамките на художествения опит на времето, със специален интерес към Неапол и културната среда на града, който и до днес поддържа пламенна връзка с художници, галерии и колекционери на модерно и на съвременно изкуство. Сред основните изложени художници са Лучо Фонтана, Алберто Бури, Пиеро Мандзони, Марио Скифано, Янис Кунелис, Сол Левит, Афро, Ернесто Татафиоре, Доменико Ньоли.

Художествени колекции[редактиране | редактиране на кода]

Постоянна колекция[редактиране | редактиране на кода]

Картини
Изображение Име Автор
Алегория на Благочестието като Съгласие Франческо де Мура
Алегория на Благочестието като Дисциплина
Алегория на Благочестието като Обществена сигурност
Алегория на Благочестието с неговите дела
Отвличането на Елена Лука Джордано
Отсичане на главата на Йоан Кръстител Никола Вакаро
Отвличането на Елена
Юдит обезглавява Олоферн Луис Финсън
Поклонението на влъхвите Майстор на благовещението на овчарите
Светото семейство със Свети Франциск от Асизи Анджело Карозели
Христос и прелюбодейката Бернардо Кавалино
Войници проиграват на зарове христовите дрехи
Самсон и Далила Артемизия Джентилески
Свети Георги Франческо Гуарино
Мъченичеството на Света Урсула Караваджо
Ваза с цветя Балдасаре Де Каро
Ваза с цветя
Натюрморт с хляб, плодове, дивеч и риба Джован Батиста Руополо
Натюрморт с хляб, сладки и цветя Джузепе Реко
Натюрморт с риба и мекотели
Храсталак с гъби, жаби, гущери и змии Паоло Порпора
Храсталак с раци, пеперуди, жаби, черупки и костенурки
Агар и Измаил в пустинята, утешавани от ангелa Франческо Солимена
Концертът Гаспаре Траверси
Тайното писмо
През август Акиле Карило
Изглед от Кава де Тирени Антон Сминк ван Питло
Кула в Салерно
Път в гората с пастири
Флегрейски пейзаж
Пейзаж на залез
Марина гранде на Соренто
Лонгобардските кули в Кава
Кулите на Корпо ди Кава
Долината на Соренто (бившо Скално гърло на Соренто)
Мостът и църквата „Свети Франциск“ в Кава де Тирени
Горичката на Франкавила ал Киатамоне
Замък в Кастеламаре ди Стабия
Над пещерата в Позилипо (бивш Неапол от Позилипо)
Изглед към Неаполитанския залив от склоновете на Везувий Антонио Йоли
Пейзаж с Везувий Винченцо Франческини
Кръчма в Позилипо Винченцо Миляро
Портрет на жена (Фулвия)
Съблазняване
Буря в Неаполитанския залив с корабокрушение (Близка буря) Салваторе Фергола
Вила Минутоло Джачинто Джиганте
Ла Маринела
Пещера с къпещи се
Дом на слугините в Донареджина (Стария Напол)
Пейзаж от Гаета Джузепе Фабоци
Изглед от Рим с пл. „Навона“ Гаспар ван Вител
Изглед от Неапол с квартал „Киая да Пицофалконе“
Изглед от Неапол с площада на Кралския дворец
Изглед от Рим с Пиаца дел пополо
Изглед от селището Киая
Везувий Федерико Росано
Залез в Ликола
Пейзаж Антонио Манчини
Дъжд Джоакино Тома
Етюд на гмуркачите
Етюд на скали в Кава де Тирени Габриеле Змарджаси
Жанрова сцена в римска провинция Франц Лудвиг Кател
Теле
Селянка в носия от Южен Лацио
Гробът на Вергилий
Връщането в дома на ловеца
Две селянки в неаполитанска носия
Магаренце
Двойка селяни в носии от Кралството
Дворец „Карафа“ на принца на Колобраро в Позилипо
Пейзаж с езерце Никола Палици
Пейзаж
Жътварите
Спорт (Завръщане от надбягванията) Франческо Манчини
Изглед от Позитано
Портрет на художника Винченцо Миляро Гаетано Еспозито
Изкушение
Интериорът на Палат „Сан Джакомо“ в Неапол Винченцо Абати
Съблазняване Винченцо Миляро
Дяволът и светата вода Салваторе Постильоне
За нова литургия
Музей Паоло Ветри
Автопортрет Франческо Паоло Микети
Площад „Виктория“ Франческо Паоло Диодати
Дъжд Франческо Нети
Неапол ул. „Толедо“, импресия с дъжд Карло Бранкачо
Хорът на църквата „Санта Мария ди Донарежина Нуова“ Доменико Баталя
Преди процесията
Терасата Доменико Морели
Дама с ветрило
Алегория на лятото Корадо Джакуинто
Тобия дарява зрението на баща си Хендрик Де Зомер
Мечтай Джамбатиста Де Куртис
Клара преди сватбата Густаво Начароне
Мадона в поклонение пред Спящия Младенец и ангели Пиетро да Кортона
Гипсови пути Винченцо Волпе
Омир разказва на овчаря Главк за нещата, които е претърпял по време на пътуванията си до остров Хиос Филипо Марсили
Рисунки
Снимка Име Автор
Портрет на Фортуни по теракотен бюст от Джемито Мариано и Марсал Фортуни
Автипортрет Винченцо Джемито
Автопортрет
Автипортрет като млад
Автопортрет с Матилд Дефо
Пророк
Портрет на Анна Джемито
Етюд за портрет на млада жена (Горделивост)
Портрет на млада жена
Костур
Етюд на кърмачка
Циганка или Неаполитанска девойка
Момиче от Дженацано
Портрет на Ирена, дъщеря на художника Карло Саверио
Етюд на речна алегория
Дъщеря му Джузепина като сирена
Масто Чичо
Младеж
Профил на Александър Велики
Скулптури
Снимка Име Автор
Ева (Земята/ Плодородието) Атилио Селва
Психея от Капуа (копие от 1939) Художествена леярна „Киураци“
Путо гроздоберач (Алегория на есента) Рафаеле Белиаци
Пиета Неизвестен автор от нач. на 17 век
Първи трепети Филипо Чифариело
Автопортрет Винченцо Джемито
Бюст на неаполитанска девойка
Гръцка девойка
Харпунаджия
Основателят (Портрет на мъж; Майстор Пепе)
Водоносецът
Рибарче
Портрет на доктор Едмонд Ландолт
Портрет на художника Доменико Морели
Портрет на художника Мариано Фортуни
Портрет на Гуидо Марвази
Гаврош (етюд на истинското)
Мавърче (Етюд на истинското)
Дете
Глава на философ
Стенна маса с митологични сцени Тосканска и неаполитанска манифактура
Маса за стена с птички и растителни мотиви на плота

Жизнеността на времето[редактиране | редактиране на кода]

изображение име автор
Без име Афро
Червено Агостино Боналуми
Композиция Алберто Бури
Критско бяло
Приключенията на Гордон Пим Алдо Споли
Срещи Алдо Мондино
Зелено Аскот 1 288 6631 Алигиеро Боети
Карта
Фагус 511 61 95
Сребърно Auteuil 1 234 8287
Червени знаци n. 2 Биче Ладзари
None Sing / Neon Sign Брус Науман
Ритъм във формите Бруно Де Тофоли
Без име Карол Рама
Безкрайност Джовани Анселмо
Трите гълъба Лучо Дел Пецо
Локус око Луиджи Онтани
Сянка на два паралелепипеда M. 19 Джузепе Ончини
Папионка Доменико Ньоли
Присъствие 1959 n. 3 Емилио Ведова
Бяла повърхност Енрико Кастелани
Флегрейски полета Ернесто Татафиоре
Мазаниело
Нарцис Джулио Паолини
Концепция за пространство Лучо Фонтана
Без име (Рози) Янис Кунелис
Дария Марио Чероли
Крал 2 Маурицио Арканджели
Square
Мъж, ремонтиращ камион Микеланджело Пистолето
Табуретка
Ходещо момиче
Салво трикольор Салво
Тунел Силвио Пазоти
Без име Танкреди Пармиджани
Без име
Материя 3 Мимо Ротела
Mentale blu A Родолфо Арико
General 55 x 55 Робърт Райман
Achrome Пиеро Манцони
Complex Form Сол Левит
Geometric Figures With Lines In Two Directions (123)
Минерална вода Титина Мазели

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Gallerie di palazzo Zevallos в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​