Белеврен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Белеврен
България
Red pog.png
Белеврен
Област Бургас
Red pog.png
Белеврен
Общи данни
Население 18 (ГРАО, 2014-09-15)*
Землище 42.973 km²
Надм. височина 454 m
Пощ. код 8345
Тел. код 05556
МПС код А (Б)
ЕКАТТЕ 3349
Администрация
Държава България
Област Бургас
Община
   - кмет
Средец
Иван Жабов
(ГЕРБ)

Белеврен е село в Югоизточна България. То се намира в община Средец, Област Бургас.

География[редактиране | edit source]

Село Белеврен се намира в планината Странджа.

История[редактиране | edit source]

Село Белеврен е с древна история, за това свидетелстват следите оставени от траките обитавали тези места - долмените.Думата „еврен“ на турски означава змей. В близост до Белеврен е имало римско селище в древността. Селото е било с изцяло турско население до Илинденско-Преображенското въстание (1903), след което то е било подменено от изцяло българско когато е заселено с български бежанци от Тракия.Според една легенда, когато монаси пренасяли мощите на Света Петка през горите в Странджа, там, където присядали да починат,от мощите изтичал елей. А където капнел, от недрата на земята бликвала лечебна вода. И понеже божиите служители били изтощени от дългия път, се налагало често да поспират. Заради това най-мистичната ни планина е осеяна с десетки параклисчета, вдигнати върху лековити аязма.Едно от тях се казва „Света Троица“ и се намира край село Белеврен, само на 3 километра от границата ни с Турция. От незапомнени времена местните хора пиели от извора за здраве и дълголетие. Аязмото се прочуло, че водите му лекуват различни заболявания – най-вече очни и рани и при него често се отбивали хора и от съседните села.Има го и сега, макар че край него вече почти не стъпва човешки крак. Някога многолюдно, днес село Белеврен наброява едва двадесетина жители, все възрастни хора.


Културни и природни забележителности[редактиране | edit source]

Belevren.jpg
Selobelevren.JPG

Редовни събития[редактиране | edit source]

През 3 години се провежда земляческа среща на родените в селото и техните потомци. А панаира се е провеждал на Свети Дух всяка година.Църквата в селото е кръстена Света Троица, възстановена е след 2001 г. с активното участие на Калоян Иванов и живущите в селото. Провеждаше се още един панаир на Аязмото всяка година на 2.06. по стар стил Свети Константин и Елена. Аязмото също е възстановено от Калоян Иванов. Отвън има минерален извор лекуващ различни заболявания и най вече очни и рани.

Други[редактиране | edit source]

Личности: Калоян Иванов Калоянов (възобновил параклис "Св.св Константин и Елена" в местността Аязмото), Киряк Димитров Янков (сътрудник при разкопките на римските гробници в близост до селото), Георги Иванов Калоянов - Гошо Калоянката , известен юрист с потекло от с.Белеврен

Външни препратки[редактиране | edit source]