Едуард Б. Люис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Едуард Б. Люис
Edward B. Lewis
американски биолог
1986 г.
Роден
Починал
21 юли 2004 г. (86 г.)

Националност САЩ
Учил вКалифорнийски технологичен институт
Минесотски университет
Научна дейност
ОбластГенетика
Учил приАлфред Стъртевант
Работил вКалифорнийски технологичен институт
Известен сИзследвания върху генетиката на винената мушица
НаградиНобелова награда за физиология или медицина
Едуард Б. Люис в Общомедия

Едуард Б. Люис (на английски: Edward B. Lewis; 20 май 1918 – 21 юли 2004) е американски генетик, лауреат на Нобелова награда за физиология или медицина за 1995 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Люис е роден в Уилксбъри, Пенсилвания, и завършва гимназията E. Л. Майърс. Получава бакалавърска степен по биостатистика от университета на Минесота през 1939 г., където работи върху Drosophila melanogaster, в лабораторията на Клерънс Пол Оливър. През 1942 г. Люис получи докторска степен от Калифорнийския технологичен институт (Caltech), като работи под ръководството на Алфред Стъртевант. След като служи като метеоролог в американските военновъздушни сили през Втората световна война, Луис се присъединява към факултета на Caltech през 1946 г. като инструктор. През 1956 г. е назначен за професор по биология.

Получава Нобелова награда за проучванията си с Drosophila (включително откриването на дрозофилния биторакс комплекс и изясняване на тези функциите му), основа за областта на генетиката на развитието и поставя основите за нашето разбиране на общите еволюционни стратегии, контролиращи животинското развитие. Публикациите му в тези ключови области на генетиката, биология на развитието, радиация и рак са представени в книгата „Genes, Development and Cancer“, която е представена през 2004 г.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

Сред многото награди получава:

  • През 1983 г. получава медал „Томас Хънт Морган“.
  • През 1987 г. – Международна награда на Фондация „Гарднър“.
  • През 1989 г. – награда за медицина на Фондация „Вълците“.
  • През 1990 г. – награда „Розенстийл“ и Националния медал за наука (National Medal of Science), най-високото научно отличие на САЩ.
  • През 1991 г. – награда за основни медицински изследвания – „Алберт Ласкер“ (Albert Lasker Award for Basic Medical Research).
  • През 1992 г. – награда „Луиза Грос Хорвиц“ (Louisa Gross Horwitz Prize) от Колумбийския университет.
  • През 1995 г. – Нобелова награда за физиология или медицина за изследвания върху генетиката върху винената мушица.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Edward B. Lewis в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​