Франсоаз Баре-Синуси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Nobel prize medal.svg
Франсоаз Баре-Синуси
Франсоаз Баре-Синуси, 2008 година
Françoise Barré-Sinoussi-press conference Dec 06th, 2008-1.jpg
Роден 30 юли 1947
Париж, Франция
Националност французойка
Професия вирусолог
Алма матер Институт „Пастьор“
Научен ръководител Люк Монтание
Известен с откриване на ретровируса ХИВ, причинител на СПИН
Награди Нобелова награда за физиология или медицина (2008)
Nobel prize medal.svg
Франсоаз Баре-Синуси в Общомедия

Франсоаз Баре-Синуси (на френски: Françoise Barré-Sinoussi) е френски вирусолог, лауреат на Нобелова награда за физиология или медицина през 2008 г., която си споделя заедно с Харалд цур Хаузен и професор Люк Монтание.

Под ръководството на Люк Монтание участва в откриването през 1983 година, на ретровируса ХИВ, предизвикващ СПИН.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Франсоаз Баре-Синуси е родена в Париж на 30 юли 1947 година. Присъединява се към Института Пастьор в Париж, в началото на 70-те години на ХХ век. Нейните изследователски разработки от такива за вируси, скоро са заменени, като се специализира в разработката на ретровируси. Това откритие показва спешната необходимост от диагностични тестове за контрол на заболяването. Тя е съавтор на над 200 научни публикации, участвала е в над 250 международни конференции и е обучила много млади изследователи.

Човешкият Т-клетъчен вирус тип левкемия-1 (HTLV-1), и човешки имунодефицитен вирус (HIV).

Баре-Синуси активно е допринесла за създаването на няколко научни дружества и комитети към Института Пастьор, както и на други организации, занимаващи се с „Чумата на ХХ век“ - СПИН, като например Националната агенция за СПИН изследвания във Франция. Тя също така е консултант на Световната Здравна Организация (СЗО) и UNAIDS-ХИВ.

Франсоаз Баре-Синуси непрекъснато работи за създаване на постоянни връзки между фундаменталните научни изследвания и клинични изследвания, с цел постигане на конкретни подобрения в областта на превенцията, клиничните грижи и лечение.

През 2009 г. тя пише отворено писмо до Папа Бенедикт XVI, в знак на протест по изявленията му, че презервативите не са най-доброто средство за борбата със СПИН.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]