Стинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Стинг
певец, музикант, продуцент, актьор
Стинг 
Роден: 2 октомври 1951 г. (63 г.)
Sting-Logo.svg

Гордън Матю Томас Съмнър (на английски Gordon Matthew Thomas Sumner), известен като Стинг, е роден на 2 октомври 1951 г. в град Уолсенд, сателит (град-предградие) на пристанищния английски град Нюкасъл. Баща му Ърнест дълги години е работил като монтажник в местната машиностроителна компания. По-късно отворил малко магазинче за мляко. Майката Одри била фризьорка и медицинска сестра. Едни от известните хитове на Стинг са песните „Поля от злато“ (на английскиFields of Gold“) и „Пустинна роза“ (на английскиDesert Rose“).

История на групата "The Police"[редактиране | редактиране на кода]

В средата на 70-те години, като радостна изненада за меломаните, се появява триото "The Police". Основател на групата е барабанистът Стюарт Коплънд. В началото на 1977 той срещнал бас-китариста Гордън Съмнър (Стинг) и така започнала историята на новата супергрупа. Трети участник станал китаристът Хенри Падовани. Първата записана песен на Полис е Fall Out. Полис имат извънредно успешна кариера, но в 1984 година пътищата на тримата се разделят.

История на псевдонима[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват много версии за това как се е появило името Стинг. Самият Стинг вече не помни точно как е станало това. Най-популярната история гласи, че още докато свирел в групата "Финикс Джазмен" (Phoenix Jazzmen), Стинг обличал раиран суичър в жълто и черно и всички казвали, че прилича на пчела.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Първата самостоятелна работа на Стинг е саундтрака към филма от 1982 Brimstone and Treacle. През юни 1985 г. издава и първия си солов албум The Dream Of Blue Turtles, в записите над който привлича млади джаз музиканти със склонности към импровизации. Със същия състав Стинг записва концертния албум Bring On The Night (1986), а на следващата година се появява Nothing Like The Sun, в който взимат участие Марк Нопфлер и Ерик Клептън. Няколко години по-късно Стинг записва част от тези песни на испански и португалски език.

През 1991 г. излиза най-меланхоличният от всички албуми на Стинг - Soul Cages. Причината за това е загубата и на двамата родители в много кратък период. Затова пък в 1993 излиза най-успешният му албум, пълен с хумор и светлина - Ten Summoner’s Tales. В период от 3 години излизат още два негови албума - Mercury Falling (1996) и Brand New Day (1999), като последният печели две награди "Грами".

Музиката, която Стинг създава, е едновременно джаз, рок, поп, блус и фолк. Той е безусловно култова фигура в съвременната музика. Творчеството му е интелектуално, а изпълненията - прецизни и изискани. Текстовете на песните му имат дълбок смисъл. Музиката на Стинг е богата храна за ума и сърцето на ценителите.Работи като учител по спорт и точно за това намира време за записи на албумите си.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]