Бронепалубни крайцери тип „Маратон“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бронепалубни крайцери тип „Маратон“
HMS Magicienne LOC det 4a04844.jpg
Бронепалубен крайцер „Мажисьен“
Флаг Великобритания Великобритания
Клас и тип Бронепалубен крайцер
Производител Корабостроителници в Гоувън, Портсмут и Чатъм, Великобритания
Живот
Заложен 9 август 1887 г.
Спуснат на вода 23 август 1888 г.
Влиза в строй 1889 г.
Изведен от
експлоатация
Утилизирани
Състояние извън експлоатация
Характеристика
Дължина 80.77 m
Ширина 12,54 m
Газене 5,03 m
Задвижване 2 парни машини тип „Компаунд“; 12 котли; 2 винта; 9000 к.с.
Скорост 20 възела
(37 km/h)
Водоизместимост 2,800 t (стандартна)
2,950 t (пълна)
Броня на палубата: 25 mm (по скосовете: 51 mm)
щитове оръдия: 114 mm
на бойната рубка: 76 mm
Екипаж 218 души,
Далечина на
плаване
8000 мили при ход 10 възела
Въоръжение
Артилерия 6×152 mm
9×57 mm
3×47 mm
Торпеда 4×457 mm торпедни апарата[1]
Други 3 картечници
Бронепалубни крайцери тип „Маратон“ в Общомедия

Маратон (на английски: Marathon) са серия бронепалубни крайцери от 2-ри ранг на Британския Кралски флот, построени през 1880-те години на 19 век. Серията е развитие на крайцерите от типа „Мърси“, тяхна по-малка и по-евтина версия. Също така са и първите британски кораби, които са ориентирани за достигане на числено превъзходство над потенциалния противник.

От проекта са построени 5 единици, проектът е известен и като тип „М“, защото всички кораби на проекта носят имена започващи с буквата М: „Маратон“ (на английски: HMS Marathon), „Мажисьен“ (на английски: HMS Magicienne от (на френски: Magicienne; на български: Вълшебница), „Медея“ (на английски: HMS Medea), „Медуза“ (на английски: HMS Medusa) и „Мелпомена“ (на английски: HMS Melpomene). Последващо развитие на проекта са крайцерите от типа „Аполо“.

Проектиране[редактиране | редактиране на кода]

След построяването на модерните в техническо отношение и достатъчно мощни бронепалубни крайцери от типове „Леандър“ и „Мърси“, британското Адмиралтейство преразглежда потребностите на флота. Доколкото главните потенциални противници на флота тогава – Франция и Русия не строят нищо подобно, строежът на подобни, не евтини кораби е просто разточително. Заедно с това много държави приемат доктрината и се готвят за воденето на крайцерска война против Великобритания, с концепцията за възможно преоборудване на бързоходни граждански съдове в спомагателни крайцери. За борба с подобен противник мощните кораби са чисто разточителство. Още повече, че разтеглените комуникации на Британската империя изискват огромно количество крайцери и изискванията за икономия на ресурси са просто очевидни.

В резултат на това започва строителството на неголеми и евтини кораби от 2-ри ранг, но строени в големи серии. Първият опит в това направление са крайцерите от типа „Маратон“.

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Бронепалубни крайцери тип „Маратон“. Схема.

История на службата[редактиране | редактиране на кода]

Име заложен на спуснат на вода влязъл в строй
HMS Magicienne 10 август 1887 г. 12 май 1888 г. 1889 г.
HMS Medea 25 април 1887 г. 9 юни 1888 г. 1889 г.
HMS Medusa 25 август 1887 г. 11 август 1888 г. 1889 г.
HMS Marathon 10 август 1887 г. 23 август 1888 г. 1889 г.
HMS Melpomene 10 октомври 1887 г. 20 септември 1888 г. 1890 г.

Оценка на проекта[редактиране | редактиране на кода]

Снижената стойност на „Маратон“, в сравнение с предшествениците им, е много удовлетворително за Адмиралтейството. Въоръжението на крайцерите макар и по-слабо напълно съответства на поставените пред тях задачи. В останалите си параметри проектът обаче е неудачен. Мореходността им е явно недостатъчна – корабите са много силно заливани с вода и в хубаво време, а на пълна скорост забиват носа във вълните. Вследствие на това нито един от тях не достига планираната скорост от 20 възела. Корпусът е много тесен и няма нормални условия за екипажа, дори в намален състав. Особено лошо е положението на огнярите, които работят много тесни отсеци. Независимо от бързото превъоръжаване на крайцерите със скорострелна артилерия, тяхната бойна ценност остава невисока.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. всички посочени характеристики са по Ненахов Ю. Ю. Указ. Соч. С. 167 – 168.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бронепалубные крейсера типа „Медея““ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.