Война между Октавиан и Антоний

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Война между Октавиан и Антоний
Римски граждански войни
Смъртта на Клеопатра,
авт: Реджиналд Артър, 1892
Информация
Периодпролетта на 32 – август 30 пр.н.е
МястоГърция и Египет
РезултатРешителна победа за Октавиан Август
Египет и Кипър стават римски провинции
Страни в конфликта
Римска република Птолемейски Египет
Командири и лидери
Гай Октавиан
Марк Агрипа
Марк Антоний
Клеопатра
Сили
80 000 души [1]
400 кораба [2]
според други данни:
198 000 римски легионери[3]
100 000 души[4]
500 кораба[4]
според други данни:
193 000 египетски и римски войници[5]
Жертви и загуби
неизвестнинеизвестни

Войната между Октавиан и Антоний, наричана още Антониева гражданска война, е последната от римските граждански войни на републиката. Войната се води между Клеопатра (съюзена с Марк Антоний) и Октавиан. След като Римския сенат обявява война на египетската царица Клеопатра, Антоний, неин любовник и съюзник, предава Рим и заема страната на Клеопатра.

Съставената три столетия след събитията „Римска история“ на Дион Касий дава ценни подробности за причините за конфликта:

Причини за войната и недоверието се намериха. Антоний обвиняваше цезаря, че е отстранил Лепид от управлението на държавата и че си е присвоил земите и войската на Секст и Лепид, въпреки уговорката тя да остане обща за двамата. Затова той предявяваше претенции към половината от земята и войниците, тъй като те били рекрутирани в онази част на Италия, която била считана за обща собственост. Цезарят обвиняваше Антоний, че е обсебил Египет и други някои страни, без да е хвърлян жребий, че е убил Секст (когото самият той уж бил пощадил милостиво) и че като е измамил, пленил и оковал арменския цар, е създал лоша слава на римския народ. Цезарят също си искаше половината от плячката. Освен това, той винеше Антоний заради Клеопатра и децата ѝ, които бил припознал за свои... Ето в какви неща те взаимно се обвиняваха и по този начин търсеха да оправдаят някакси своето поведение...[6]

След решителната победа на Октавиан в битката при Акциум, Клеопатра и Антоний бягат в Александрия. Когато година по-късно Октавиан обсажда града, те и двамата се самоубиват.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Cambridge Ancient History X, стр. 55
  2. The Cambridge Ancient History X, стр. 57
  3. Roman Legions
  4. а б The Cambridge Ancient History X, стр. 50
  5. октомври 2009+11:22:50 Cleopatra
  6. Дион Касий. Римска история. Кн. L., гл. 1
  • Alan K. Bowman, The Cambridge Ancient History Volume X, The Augustan Empire, 43 BC–AD 69. Cambridge University Press, 2005. ISBN 0-521-30199-8.