Месенски войни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Месенските войни са 3 войни в Пелопонес в Древна Гърция, водени между Месения и Спарта.

Първа месенска война[редактиране | редактиране на кода]

Води се през втората половина на VIII в. пр. Хр. В резултат на военното надмощие спартанците успяват за завладеят източната част и южното крайбрежие на областта Месения. Победените се задължени да дават ежегодно половината от реколтата си на спартанците.

Втора месенска война[редактиране | редактиране на кода]

Втората месенска война е водена през втората половина на VII в пр. Хр. Повод за нея е въстанието на месенийците против господството на Спарта под ръководството на Аристомен. По-силната във военно отношение Спарта, успява да овладее цялата област Месения. Една част от победеното месно население се преселва в Сицилия. Останалата част от месенците прием статут на лишени от граждански права илоти.

Трета месенска война[редактиране | редактиране на кода]

Под Трета месенска война (464-458 или 455 пр. Хр.) е прието да се нарича мащабното въстание на илотите от Месения. Въстаниците се укрепват в непристъпната планинска местност Итома, и въпреки военната помощ оказана на Спарта от други гръцки полиси успяват да удържат позициите си повече от 10 години. Спартанците са принудени да предоставят свободен излаз на въстаналите от Месения, които се преселват по северното карйбрежие на Пелопонес и основно в град Навпакт.