Освободителна гражданска война

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Освободителна гражданска война
Римски граждански войни
Karl Theodor von Piloty Murder of Caesar 1865.jpg
„Убийството на Цезар“
авт: Карл Теодор фон Пилоти
Информация
Период 44 – 36 пр.н.е
Място Северна Африка, Римска Италия, Римска Македония, Сицилия
Резултат Решителна победа на Триумвирата
Територия Римска република
Страни в конфликта

Vexilloid of the Roman Empire.svg Втори триумвират

Vexilloid of the Roman Empire.svgОсвободителите

Командири и лидери

Project Rome logo Clear.png Гай Октавиан
Project Rome logo Clear.png Марк Антоний
Project Rome logo Clear.png Марк Емилий Лепид
Project Rome logo Clear.png Авъл Хирций
Project Rome logo Clear.png Гай Вибий Панса
Project Rome logo Clear.png Гней Домиций Калвин
Project Rome logo Clear.png Корнелий Долабела

Hoplite helmet.svg Марк Юний Брут
Hoplite helmet.svg Гай Касий Лонгин
Hoplite helmet.svg Квинт Корнифиций
Hoplite helmet.svg Луций Стай Мурк
Hoplite helmet.svg Гней Ахенобарб
Hoplite helmet.svg Секст Помпей

Освободителната гражданска война или Либераторската цивилна война

На 11 ноември 43 пр.н.е. на многодневна конференция на остров в река Laviniusi Марк Антоний Октавиан и Марк Емилий Лепид образуват Втори триумвират. Събитието е познато като „Пакт от Бонония.

„Управлението на тримата мъже за ред в държавата“, както се казва съюза официално, се основава de facto само на военната сила на триумвирите. Позицията им се легализира от закона lex Titia за пет години. Още преди 27 ноември се започва с първите проскрипции и убийство на държавните врагове, между които е и Цицерон.

Следващата година Антоний и Октавиан отиват в Северна Гърция, където убийците на Юлий Цезар, либераторите Марк Юний Брут и Гай Касий Лонгин са събрали войските си, които през есента на 42 пр.н.е. са победени в битката при Филипи в Македония. Въпреки победата на Втория триумвират това неофициално бележи края на Римската Република и оповестява бъдещето на Принципата на Октавиан Август.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Гражданская война в Древнем Риме (44—42 до н. э.)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Liberators' civil war“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.