Дебрене (област Добрич)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Дебрене (Област Добрич))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg За другото българско село вижте Дебрене (Област Благоевград).

Дебрене
Общи данни
Население 111 души[1] (15 март 2022 г.)
3,93 души/km²
Землище 28,427 km²
Надм. височина 299 m
Пощ. код 9353
Тел. код 05712
МПС код ТХ
ЕКАТТЕ 20359
Администрация
Държава България
Област Добрич
Община
   кмет
Добрич
Соня Георгиева
(БСП)
Дебрене в Общомедия

Дебрене е село в Североизточна България. То се намира в община Добричка, област Добрич.

География[редактиране | редактиране на кода]

Дебрене е малко китно селце на 28 км. от Варна и на 19 км от Албена. Намира се в равнинно-хълмист район, като почти отвсякъде е обградено с гори. Чист въздух, зеленина и слънце редуват ветровитите зими. Селото е много чисто и тихо, няма производство или друго промишлено замърсяване, намира се на разстояние 4 км от главния път Варна-Добрич. Пътната мрежа е в много добро състояние. Самото село се намира изключително лесно – по вятърните турбини встрани от пътя.

Дебрене е предпочитана крайна дестинация за постоянно или сезонно пребиваване от много чужденци, главно заради чистия въздух, обширната зеленина и близостта му до Варна.

История[редактиране | редактиране на кода]

На 3,5 километра североизточно от днешното село, в местността „Слама канара“, са открити останки от късноантична крепост, използвана до средата на X век. В нея е разположена и трикорабна църква с дължина 22 метра от втората половина на VI век.[2] Към археологическия материал от разкопки на крепостта спадат четири монети на император Лъв VI Философ (886–912), сабя, датирана в края на IX – началото на X в. и ремъчни украси, които имат паралели в маджарски гробове от Украйна и Унгария, датирани в същия период.[3]


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Църква „Свети Вмчк Георги“, снимка от архива на Христо Вакарелски в Държавна агенция „Архиви“, преди 1945 г.

В селото се намира църквата „Св. Великомъченик Георги Победоносец“, построена през 1882 година за период от около 10 години. В архитектурен план храмът представлява трикорабна базилика в гръцки стил. Храмът е паметник на културата.[4]

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

В село Дебрене се провежда ежегодният културен фестивал – „Песни и танци от слънчева Добруджа“, в който всяка година вземат участие приблизително 2000 групи и индивидуални изпълнители. Сцените обикновено се разполагат в гората над селото, където се събират ежегодно над 10000 посетители, като всяка година броят им нараства. Поради културната си значимост е внесено искане в министерски съвет това събитие да се обяви за национално.


Други[редактиране | редактиране на кода]

Село Дебрене се намира само на 3 км от село Прилеп (Чукурово), известно с това, че там бе посрещнат принц Чарлз на посещението си през 2003 година. Пътят между Дебрене и Прилеп не е асфалтиран, но е напълно проходим с лека кола в недъждовно време.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Димитров, Димитър. Християнските храмове по българските земи I-IX век. София, Фондация „Покров Богородичен“, 2013. ISBN 978-954-2972-17-4. с. 97.
  3. Оксана Минаева, Лена Холмквист, „БЪЛГАРСКИ ПАРАЛЕЛИ НА ИЗТОЧНИТЕ НАХОДКИ НА МЕТАЛОПЛАСТИКАТА ОТ БИРКА“, Дигитална печатница „Летера“ 2012, ISBN 978-954-516-984-7
  4. Храм Св. Великомъч. Георги Победоносец в с. Дебрене, Добричка духовна околия
     Портал „География“         Портал „География          Портал „България“         Портал „България