Келтски тигър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пресата в Ирландия използва рисунки на тигър със зелени ивици като символ, понякога насмешлив, на Келтския тигър

„Келтски тигър“ е прозвище на Република Ирландия в периода на бърз икономически растеж от 1990-те до 2001 г., използвано както за периода (например по времето на келтския тигър), така и за самата страна през тези години. То е аналогия на „източноазиатските тигри“, използвано за Южна Корея, Сингапур, Хонгконг, Тайван и други страни в Източна Азия, в периода на бърз растеж през 1980-те и 1990-те години.

Келтският тигър[редактиране | редактиране на кода]

Келтският тигър се появява в края на 1990-те години и остава до световната икономическа рецесия от 2001 г. През онова време ирландската икономика расте с 5 – 6% годишно, повишавайки драматично жизнения стандарт изравнявайки го и дори надминавайки този в много други страни на Западна Европа.

Причини[редактиране | редактиране на кода]

(Основни източници ((en)): Д-р Дермът Макалиси за причините Архив на оригинала от 2007-06-23 в Wayback Machine., Пазарите създадоха „гърне със злато“ в Ирландия от Бенджамин Пауъл, Коментар на списание Economist от 14 октомври 2004)

Сравнение на корпоративните данъци в Ирландия и останалите страни в Европейския съюз

Много икономисти отдават заслугите за ирландския растеж на ниското корпоративно данъчно облагане (10 до 12,5% в края на 1990-те). Чарли Маккрийви, министър на финансите между 1997 и 2004 г., е привърженик на тази политика [1] и успява да намали драматично публичния дълг [2] Архив на оригинала от 2016-03-04 в Wayback Machine. през годините на икономическия бум.

Слабата намеса на правителството в икономиката, в сравнение с други страни от Европейския съюз и особено със страните от Източна Европа, осигуряват на американските фирми устойчива среда за работа. Нарастващата стабилност в Северна Ирландия след Белфасткото споразумение допринася за образът на стабилност на Ирландия.

Не така единодушно е отношението към преките субсидии от по-развитите членове на ЕС като Франция и Германия, които в определени години достигат 7% от БНП [3]. Тази помощ се използва за по-високи инвестиции в образователната система (университетското образование е безплатно) и във физическата инфраструктура. Тези инвестиции повишават производителността на ирландската икономика и я правят по-привлекателна за високотехнологични работодатели. Според някои икономисти ефективността на субсидиите е спорна. Членството на Ирландия в Европейския съюз от 1973, освен преките субсидии, помага на страната да получи достъп до европейските пазари. Преди това търговските връзки на Ирландия са предимно с Великобритания.

Осигуряването на субсидии и инвестиционен капитал от ирландски организации като IDA Ireland успешно привлича през 1990-те множество големи фирми като Dell, Intel и Gateway. Те инвестират в Ирландия заради членството ѝ в Европейския съюз, сравнително ниските заплати, правителствените субсидии и ниските данъци. В допълнение Ирландия разполага с млада, добре образована и английскоговореща работна сила [4] Архив на оригинала от 2005-02-15 в Wayback Machine.. Тези качества дават на ирландските работници възможността за лесна и ефективна комуникация с американците, важен фактор за избора на Ирландия като център за операциите в Европа, в сравнение с други европейски страни с ниско заплащане, като Португалия и Испания.

Една по-скептична интерпретация е, че растежът до голяма степен се дължи на факта, че икономиката на Ирландия от дълго време изостава от останалата част на Западна Европа, така че се превръща в един от последните сравнително големи източници на ниско платена работна сила в Западна Европа.

Последици[редактиране | редактиране на кода]

В периода на Келтския тигър Ирландия се трансформира от една от най-бедните страни в Западна Европа в една от най-благоденстващите. След поредица правителства, водени от слаби и често корумпирани политици като Чарлс Хоги, страната бързо се превръща в една от най-богатите в Европа.

Икономически последици[редактиране | редактиране на кода]

 • Разполагаемият доход достига рекордни нива, довеждайки до огромно повишение на потребителските разходи. Скъпите коли се превръщат в обичайна гледка в градовете из цялата страна.
 • Безработицата спада от 18% в края на 1980-те до 4,9% в края на бума, а средните заплати в промишлеността достигат едно от най-високите нива в Европа.
 • Инфлацията достига 5% годишно, повишавайки цените в Ирландия до нивата в Северна Европа. Най-силно засегнати са потребителските стоки, като цените в супермаркетите в Република Ирландия понякога достигат два пъти тези в Северна Ирландия.
 • Публичният дълг е драматично редуциран. В края на 2001 той е около 34% от БВП, един от най-ниските в Европа, което позволява удвояването на публичните разходи без значимо повишение на данъците.
Диаграма, показваща спада на стойността на националния дълг на Ирландия в края на 1990-те
 • Големи инвестиции в модернизацията на инфраструктурата и градската среда.

Обществени и културни последици[редактиране | редактиране на кода]

 • Ирландската историческа тенденция към емиграция е прекратена и страната дори започва да привлича чужди имигранти. Това значително променя демографската ситуация и довежда до нарастващ мултикултурализъм, особено в района на Дъблин.
 • Нарастващото благосъстояние е обвинявано за ръста на престъпността сред младите, особено нарастването на насилието, свързано с алкохола.
 • Много ирландци смятат, че ирландската култура е разядена в годините на бума от засилващото се консуматорство и възприемането на американските ценности.
 • Успехът на ирландската икономика повишава ниското самочувствие, измъчващо обществото от десетилетия.
 • Много млади хора напускат провинцията, за да живеят и работят в големите градове, засилвайки урбанизацията на Ирландия.
 • Периодът на Келтския тигър е свързан и дори предшестван от огромна промяна в обществените настроения. Разводът и хомосексуалността са легализирани, два референдума гласуват срещу забраната на абортите и две жени са избрани за президент.
 • Макар да не единствена причина, Келтският тигър определено подпомага мирния процес в Северна Ирландия. Днес краят на сблъсъците е много по-реалистичен, отколкото през 1980-те.

Критики към управлението на бума от правителството[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки икономическия успех на Ирландия през периода на Келтския тигър, правителството е изправено пред силни критики за лошо управление и занемаряване на определени правителствени отговорности.

 • Ирландската система на здравеопазване не е чувствително реформирана. Въпреки удвояването на бюджета за здравеопазване, списъците на чакащи, недостига на легла и липсата на персонал са широко разпространени. Системата често е наричана метафорично „Единадесетте кралства“.
 • Въпреки обещанията на правителството, транспортния сектор не е реформиран. Правителственият монопол върху летищата Aer Rianta се запазва до 2004. Автобусният транспорт все още е до голяма степен контролиран от монопола Bus Eireann, а железопътният монопол Iarnrod Eireann остава силно неефективен и субсидиран.
 • Пътната мрежа е претоварена и не успява да се справи с нарасналия трафик, особено в източната част на страната. Все пак през 2000-те започват да се появяват нови магистрали и подобрения на пътищата, макар и на цена, далеч по-голяма от очакваното.
 • Телекомуникациите, контролирани от бившия държавен монопол Eircom, не успяват да подобрят достатъчно бързо инфраструктурата.
 • За да насърчи забавянето в ръста на разходите, надявайки се да редуцира инфлацията, правителството започва да субсидира лихвите по банковите влогове.

Спадът от 2001 – 2003[редактиране | редактиране на кода]

През 2001 Келтският тигър изпада във внезапен застой след половин десетилетие забележително висок растеж. Ирландския икономически спад съвпада със световната криза, най-вече заради тесните икономически връзки на Ирландия със САЩ. Основните фактори за внезапното забавяне в ръста на ирландската икономика са:

 • Голям спад в инвестициите в световната ИТ-индустрия, предизвикана от свръхекспанзията на сектора в края на 1990-те и последвалия борсов срив. По това време Ирландия е основен играч в информационните технологии – тя е най-големия износител на софтуер в света, изпреварвайки дори САЩ) и европейско седалище на много американски производители на компютри.
 • Епидемията от шап и атентатът от 11 септември 2001 се отразяват неготивно на туристическия и селскостопанския сектор, спирайки сериозните приходи от американски и британски туристи.
 • Няколко компании преместват дейността си в Източна Европа и Китай, поради нарасналите разходи за заплати, застрахователни премии и общата загуба на конкурентност на икономиката на Ирландия.
 • Нарасналата стойност на еврото засяга износа за страните извън Икономическия и паричен съюз, най-вече за САЩ и Великобритания.

Въпреки всичко кризата не се превръща в истинска рецесия, а е просто забавяне в темпа на растеж на икономиката. В края на 2003 се появяват признаци на възстановяване, като нивата на американските инвестиции отново се повишават.

Междувременно целият свят изпитва икономически затруднения. Растежът в САЩ през второто тримесечие на 2002 е само 0,3% в сравнение със същия период на 2001. Федералният резерв намалява лихвените нива 11 пъти в хода на годината, опитвайки се да стимулира икономиката. В същото време ЕС едва отбелязва растеж за 2002 и много правителства в Европа, включително тези на Германия и Франция, губят контрол върху публичните финанси и натрупват големи дефицити в нарушение на условията на Пакта за стабилност и растеж.

Келтският тигър 2[редактиране | редактиране на кода]

Възстановяването на ИТ-индустрията помага за повторния бум на ирландската икономика.

След забавянето от 2001 и 2002, в края на 2003 растежът на ирландската икономика отново започва да се ускорява. Ирландските медии веднага използват възможността да обявят появата на Келтски тигър 2. През 2004 растежът на Ирландия е най-високия сред 15-те стари членове на ЕС със стойност от 4,5% и подобна прогноза за 2005. Тези стойности контрастират с много по-ниските нива (1 – 3%) в повечето европейски икономики, включително тези на Германия, Франция и Италия.

В самата Ирландия се водят спорове за причините за повторния икономически бум. Според скептиците той се дължи главно на големия ръст в стойността на жилищата и временния ръст на заетостта в строителния сектор, докато други твърдят, че има и други фактори за растежа. Някои от тях са:

 • Продължаващите инвестиции от мултинационални компании. Intel подновява разширението на дейността си в страната, Google базира свои основни офиси в Дъблин, Abbott Laboratories изглаждат нови мощности, а Bell Labs подготвят откриването на нов завод в близко бъдеще.
 • Успешните опити да се привлекат вискоквалифицирани работни места в Ирландия.
 • Възстановяването на туризма след три тежки години за сектора.
 • Възстановяването в САЩ също оказва значително влияние, поради тесните икономически връзки между двете страни.
 • Възстановяването на ИТ-сектора (Ирландия произвежда 25% от персоналните компютри в Европа).

Предизвикателства и заплахи[редактиране | редактиране на кода]

Дъблинският шпил символизира модернизацията и нарастващия просперитет на Ирландия.

Новият бум през 2004 се дължи най-вече на един сектор – строителството, което едва сега достига нивата на търсене, предизвикани от първия период на растеж. Много специалисти предупреждават за предстоящ срив в цените на недвижимите имоти. В края на 2004 наемите в цялата страна започват да спадат, като през годината са построени 80 000 нови жилища. За сравнение, във Великобритания, страна с 15 пъти по-голямо население, те са 160 000.

Нарастващите заплати, инфлацията, лошата инфраструктура, прекомерните публични разходи и приемането на осем нови страни в Европейския съюз през 2004 са само няколко нови заплахи за запазването на конкурентоспособността на ирландската икономика и за продължаване на растежа. Днес заплатите в страната са значително по-високи от средното за ЕС, особено в района на Дъблин. Конкурентния натиск ще засегне ниско до средноквалифицираните работни места, най-вече в промишлеността. Забелязва се изместване извън страната и на много вискоквалифицирани работни места. Например през 2004 от Ирландия в Полша са преместени няколкостотин работни места от счетоводното подразделение на Philips. Опитвайки се да се противопостави на тази тенденция, правителството създава Научна фондация Ирландия [5] Архив на оригинала от 2005-07-12 в Wayback Machine., за да подпомогне образованието и да инвестира в научни инициативи.

Друга възможна заплаха е прекалената зависимост на Ирландия от вноса на петрол. От години страната се опитва да ограничи тази зависимост, като разработва своите находища на торф, строи голям язовир на река Шанън и разработва газови полета в своя шелф. Въпреки това днес хидроенергийният потенциал се използва с максималните възможности, както и газта, а торфът не е икономически ефективен. Всичко това води до нарастваща необходимост от петрол. Едно възможно решение е разработването на огромния потенциал на Ирландия за вятърна енергия. В процес на строителство е най-голямата в света морска вятърна електроцентрала близо до източния бряг на острова, край Арклоу. Според някои изследвания вятърната енергия надхвърля нуждите на страната, но тя произвежда едва около 5% от електричеството.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]