Летищен терминал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Терминал 5 на Летище Хийтроу, Лондон, Великобритания, което е сред най-оживените летища по международен пътнически трафик [1]
Международен терминал „Том Брадли“ на Международно летище Лос Анжелис
Терминал 2 на Летище София

Летищен терминал или пътнически терминал (на латински: terminus – „край, гранична линия“) е летищна сграда или помещение, където пътниците имат възможност да се прехвърлят от наземен транспорт към съоръжения, които им осигуряват слизане или качване на самолет.

В терминала пасажерите закупуват билети, прехвърлят багажи и минават през проверки за сигурност. Сградите и помещенията, които дават достъп до самите самолети чрез порти се наричат чакални.

По-малките летища имат един терминал, докато по-големите могат да имат няколко терминала или няколко чакални. В най-малките летища, сградата на терминала служи и като терминал, и като чакалня.

По-големите летища имат един терминал, свързан с няколко зали чрез коридори, въздушни мостове или подземни тунели. Други по-големи имат повече от един терминал и всеки от техните терминали може да има по няколко зали за чакане. В същото време някои големи летища могат да имат терминали, които служат и като чакални.

Някои терминали са смятани за архитектурни шедьоври, докато други по-скоро се стремят към функционалност. Някои имат дизайн, който се опитва да отрази културата на съответната страна и област.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Airport terminal в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​