Махалата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Махалата
Общи данни
Население 38 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 12 463 km²
Надм. височина 821 m
Пощ. код 2849
Тел. код 074345
МПС код Е
ЕКАТТЕ 47473
Администрация
Държава България
Област Благоевград
Община
   кмет
Струмяни
Емил Илиев
(ОЗ)

Махала̀та е село в Югозападна България. То се намира в община Струмяни, област Благоевград.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Махалата е разположено в Югоизточните склонове на Малешевската планина и отстои на 26 километра от град Сандански.

История[редактиране | редактиране на кода]

Името Махалата идва от пръснатите в миналото колиби в района, които с течение на времето са образували една голяма махала. Няма писмени документи, които с точност да покажат кога възниква селото. Намерените останки от глинени съдове обаче говорят за наличието на живот в този край още в древността. По време на Кресненското въстание през 1878 г. Махалата е опожарена от турските части, а част от жителите ѝ са избити. По-късно селото се възстановява, като през 1922 г. е открито и училище „Свети Свети Кирил и Методий“, в което са се обучавали ученици до 3-то отделение. В средата на ХХ в. селището е било най-многобройно – около 500 жители. В началото на XXI век, в Махалата живееят около 50 души.

В „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година, Махала (Mahala) е посочено като село с 18 домакинства и 60 жители българи.[1]

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Населението в Махалата изповядва християнска религия. Близо до селото е имало стар манастир и стара черква, според народното предание. Не е известно кога са построени. През 1920 година започва строежът на черквата „Свети Димитър“, осветена е през 1926 г. Десетки години по-късно черквата обаче се разпада и служенето в нея се прекъсва. В края на ХХ в. населението изгражда нова черква, която приема името на старата – „Свети Димитър“.

Всяка година на празника Възкресение Господне североизточно от селото се организират общоселски веселби. На тържеството идват и хора от близкото село Седелец.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

По известни изследователи на историята на Махалата са Борис Сандански и д-р Христо Тасев, издали своя труд „Свети места в Санданска околия“.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Македония и Одринско. Статистика на населението от 1873 г.“ Македонски научен институт, София, 1995, стр. 144-145.
     Портал „Македония“         Портал „Македония